Sadat länsisaharalaiset eli sahrawit osoittivat tiistaina 27.9. mieltään Siemensiä vastaan Auserdin pakolaisleirillä. Siemens kehittelee Marokon miehittämälle Länsi-Saharan alueelle energiainfrastruktuuria Marokon hallituksen toimeksiannosta.
Kun Marokko miehitti Länsi-Saharan vuonna 1975, puolet sahraweista joutui pakenemaan. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, he elävät edelleen pakolaisina naapurimaa Algerian puolella.
Saksalaisyhtiö Siemens rakentaa miehitetylle alueella tuulivoimapuistoa Marokon hallituksen tilauksesta. Suurin yksikkö on 50 megawattia tuottava Foum El Oued lähellä pääkaupunki El Aaiúnia.
”Kun Marokko investoi tuonkaltaiseen infrastruktuuriin miehitetyllä alueella, sen voi odottaa entistäkin huonommin ottavan osaa YK:n rauhanprosessiin. Siemensin mukaantulo on hyvin huolestuttavaa, koska se osaltaan lujittaa miehitystä”, sanoo Jalihenna Mohamed The Saharawi Campaign Against the Plunder -liikkeestä, joka vastustaa Länsi-Saharan alueen luonnonvarojen ryöstöä. Mohamed ryhmineen tuo julki ja arvostelee ulkomaisia yrityksiä, jotka työskentelevät miehitetyillä alueilla ilman, että länsisaharalaisten suostumusta on kysytty. Siemens esimerkiksi ei ole koskaan vastannut asiaa koskeviin tiedusteluihin.
Mohamed kertoo, että Marokko on saamassa aiheetonta kiitosta ilmastonmuutoksen vastaisesta toiminnasta. Maan ilmastomateriaalissa on väärää informaatiota, sillä Marokko väittää, että Siemens-projektit sijaitsevat Marokossa, vaikka ne tosiasiassa sijoittuvat Länsi-Saharaan.
”Yhä suurempi osa Marokon energiaprojekteista on Marokon sijaan Länsi-Saharassa. Yksikään valtio maailmassa ei tunnusta Marokon maahamme kohdistamia perusteettomia vaatimuksia.”
Lue lisää.
Katso video tiistain protestista.