Maailman sotilasmenojen kasvu saavuttamassa kylmän sodan ajan luvut

Maailmanlaajuiset sotilasmenot nousivat vuonna 2024 yhteensä 2 718 miljardiin USA:n dollariin, mikä tarkoittaa 9,4 prosentin kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. 

Maailman sotilasmenojen kasvu saavuttamassa kylmän sodan ajan luvut

Sotilasmenojen kasvu oli viime vuonna jyrkintä sitten kylmän sodan päättymisen. Sotilasmenot kasvoivat kaikilla maailman alueilla, erityisesti Euroopassa ja Lähi-idässä. Viisi suurinta sotilasmenojen tekijää – Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saksa ja Intia – vastasivat 60:stä prosentista maailman kokonaismenoista. Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRIn tutkijan Xiao Liangin mukaan hallitukset painottavat yhä enemmän sotilaallista turvallisuutta muiden tarpeiden kustannuksella, millä voi olla merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.

Sotilasmenot kasvoivat  Euroopassa – Venäjä mukaan lukien – 17 prosenttia. Kaikki Euroopan maat Maltaa lukuun ottamatta lisäsivät sotilasmenojaan vuonna 2024. ”Saksan ja monien muiden Euroopan maiden viimeaikaiset päätökset viittaavat siihen, että Eurooppa on siirtynyt aikakauteen, jossa sotilasmenot ovat korkeita ja kasvavat yhä tulevina vuosina”, sanoo SIPRIn tutkija Lorenzo Scarazzato.

Venäjän sotilasmenojen arvioidaan olleen 149 miljardia dollaria vuonna 2024, mikä on 38 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023 ja kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2015. Tämä vastasi 7,1:tä prosenttia Venäjän BKT:sta ja 19:ää prosenttia valtion kokonaismenoista. Ukrainan sotilasmenot olivat 64,7 miljardia dollaria, sotilasmenojen osuus BKT:sta oli 34 prosenttia, mikä oli korkein luku koko maailmassa vuonna 2024.

Yhdysvaltojen sotilasmenot kasvoivat 5,7 prosenttia ja olivat 997 miljardia dollaria – 66 prosenttia Naton kokonaismenoista ja 37 prosenttia koko maailman sotilasmenoista vuonna 2024.

Israelin sotilasmenot nousivat 65 prosenttia ja olivat 46,5 miljardia dollaria vuonna 2024 – jyrkin vuosittainen kasvu sitten vuoden 1967 kuuden päivän sodan. Kasvu liittyi Gazan sodan jatkumiseen ja konfliktin eskaloitumiseen Hizbollahia vastaan Etelä-Libanonissa. Sotilasmenojen osuus Israelin BKT:sta oli 8,8 prosenttia, maailman toiseksi korkein. Libanonin sotilasmenot nousivat 58 prosenttia, mutta olivat  635 miljoonaa dollaria, hieman yli sadasosa Israelin menoista.

Lisätietoja www.sipri.org.