Hallitus käynnistää ensi vuonna uuden, lähes 500 miljoonan euron asehankintaohjelman. F-35-hävittäjien maksamiseen budjetoidaan 438 miljoonaa euroa lisärahaa sen päälle, mitä aikaisemmin päätetty budjetin tilausvaltuus edellyttää. Puolustusministeriön koko budjetti kohoaa lähes 6,5 miljardiin euroon, mikä on euromääräisenä lukuna uusi ennätys. Se on varsin tarkkaan kaksinkertainen vuoden 2020 tilinpäätökseen verrattuna.
Puolustusmateriaalihankintoihin, hävittäjäkaupat mukaan lukien, on tarkoitus ensi vuonna käyttää 3 381 miljoonaa euroa. Se on yli nelinkertainen summa vuoden 2020 tasoon verrattuna.
Muun muassa nämä seikat ilmenevät valtion talousarviosta sellaisena kuin valtiovarainministeri sitä elokuun alussa ehdotti. Kokemuksen perusteella voi ennustaa, että näistä luvuista ei mennä ainakaan alaspäin, kun talousarviota syksyn mittaan tarkennetaan eduskuntakäsittelyssä ja kun ensi vuonna laaditaan lisäbudjetteja.
Jos tehdään yhteenvetoa 2020-luvun puolustusbudjeteista, voidaan laskea, että vuosikymmenen alusta lähtien on käynnistetty erilaisia monivuotisia asevarusteluohjelmia jo yli 16 miljardin euron arvosta. Osa niistä on jo maksettu, mutta vuodesta 2025 eteenpäin maksettavaa on edelleen lähes 11 miljardia euroa.
F-35-hävittäjien hankinta on tunnetusti kallein näistä varusteluohjelmista. Siihen on tilausvaltuuden muodossa varattu 9 160 miljoonaa euroa, mutta joka vuosi tulee lisämenoja muun muassa valuuttakurssien muutosten ja indeksisidonnaisuuden vuoksi. Budjetissa on rahaa myös hävittäjien vaatiman infrastruktuurin rakentamiseen. Näitä lisämenoja on budjetteihin tähän mennessä kirjattu 2 174 miljoonaa euroa. Karkeasti voidaan arvioida, että hävittäjien hankinta ja käyttöönotto tulee maksamaan noin puolet enemmän kuin tilausvaltuutena ilmoitettiin. Kun hävittäjät sitten pääsevät lentoon, kuvaan tulevat mukaan myös käyttö- ja kunnossapitokustannukset.
Samaan aikaan kun rauhanjärjestöjen ja monien muiden kansalaisjärjestöjen tuki lakkautetaan tai leikataan, maanpuolustusjärjestöjen tuki on nostettu muutamassa vuodessa ennätystasolle, noin 9 miljoonaan euroon. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa näiden järjestöjen tukeen on varattu ensi vuodelle 8,92 miljoonaa euroa. Viime vuonna eduskunnan enemmistö päätti valtion talousarvion käsittelyn yhteydessä vielä korottaa hallituksen esittämää tukea tälle vuodelle. Saapi nähdä, toistuuko tämä episodi myös tänä vuonna.
Puolustusministeriön määrärahojen paisuminen on syytä muistaa, kun puhutaan valtiontalouden alijäämän kasvusta tai vaikkapa sote-rahoituksen tiukkuudesta. Leikkaukset ja säästöt eivät kohdistu tähän sektoriin.