Iranin kansalaisyhteiskunnan taistelua seuranneet miettivät, missä mennään Iranissa jo kolme kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Onko Iran menossa kohti nykyisen järjestelmän muutosta? Erityisesti: mitä merkitsee se, että nyt huhutaan siitä, että Iranin johto mahdollisesti luopuu ns. moraalipoliisin käytöstä mielenosoittajien kurittajina? Yritän vastata tähän ja muihin Iranin tapahtumia toivorikkaina seuraavan yleisön mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Iranin yleinen syyttäjä Jafar Montazeri sanoi 4.12., että Iranin moraalipoliisin toiminta on lamautunut (standstill englanniksi). Moraalipoliisi on kurittanut naisia, jotka eivät noudata riittävästi Iranissa voimassa olevia pukeutumiskoodeja. Tästä on päädytty miettimään, että Iranin islamilainen tasavalta ehkä luopuu siitä, että se yrittää pakottaa naiset noudattamaan tiukkaa pukeutumiskoodia.
Iranin yleisradioyhtiö IRIB on yrittänyt hillitä erilaisia olettamuksia Montazerin kannanoton merkityksestä. Iranin johto ei ole luopumassa pakollisten pukeutumiskoodien noudattamisen valvonnasta, IRIB on ilmoittanut. Sen mielestä Montazerin puhe on tulkittu väärin.
Samaan aikaan Iranissa uudistuksia pitkään vaatineet poliittiset vaikuttajat, niin sanotut uudistajat ja maltilliset, ovat vaatineet, että korkeassa asemassa olevat päättäjät vastaavat kunnolla naisten vaatimuksiin, jotka ovat näkyneet nyt kolme kuukautta kestäneiden protestien muodossa. Niissä on kuollut yli 400 henkeä, ja tuhansia iranilaisia on vangittu mielenosoitusten kuluessa.
Amwaj-media, Lontoosta käsin toimiva Lähi-itää tiiviisti seuraava ja Lähi-idästä kotoisin olevien henkilöiden luoma lehti, muistuttaa, mitä Montazeri todella sanoi. Montazeri muistutti, että moraalipoliisilla ei ole mitään tekemistä Iranin oikeusviranomaisten kanssa. Hänen mielestään moraalipoliisin lama on niiden viranomaisten toiminnan tulosta, joiden alaisena moraalipoliisi toimii. Ja moraalipoliisi toimii Iranin kulttuurivallankumouksen ylimmän komitean alaisena.
Tämä elin on yrittänyt muuttaa Iranin kulttuuria jo aivan vallankumouksen jälkeisistä vuosista lähtien. Sen johdossa on ollut Iranin valtahierarkian tunnetuimpia nimiä aina ajatolla Khomeinistä lähtien.
Tällainen Montazerin ”oikaisu” ei paljon muuta ulkopuolisten näkemystä siitä, kuka surmaa naisia Iranissa. Silmitön väkivalta on valtion virallisten elinten toiminnan tulosta, vaikka erilaiset valtion edustajat yrittävät näin vapauttaa itsensä vastuusta.
Iranin oikeuslaitoksen johdon jäsenet yrittävät puhdistaa mainettaan, mutta Iranin ulkopuolisille ja suurelle osalle iranilaisia ei ole kovin tärkeää, kuka johtaa yli 400 ihmisen kuolemaan johtanutta toimintaa, joka on myös täyttänyt entisestään Iranin vankilat.
Yleisen syyttäjän mielestä Iranin naisten kehno, moraaliton pukeutuminen on todella ongelma. Siksi Iranin oikeuslaitos aikoo jatkossakin valvoa sitä, että Iranin naiset peittävät hiuksensa huivilla ja pitävät kroppansa muodot piilossa.
Tällaiset Iranin oikeusviranomaisten kommentit vievät pohjan pois toiveilta, että Iranin viranomaiset lakkauttaisivat moraalipoliisin, mutta joitakin naisten pukeutumista koskevia päätöksiä on harkinnassa.
Päätösten ennustetaan tulevan parin viikon sisällä. Iranin viranomaisille on tärkeää, että ne tehdään kun tilanne on rauhoittunut, koska he eivät halua luoda mielikuvaa, että maan korkeassa asemassa olevat viranomaiset mukautuvat protestoivan väestön vaatimuksiin ja luopuvat tiukoista, naisten pukeutumista koskevista säännöistä. Eri asia on , mukautuuko Iranin kansalaisyhteiskunta tällaisiin vaatimuksiin.
Kuitenkin Iranin politiikassa uudistajia edustavat henkilöt vaativat muutoksia ja ovat siksi tavanneet Ali Shamkanin, joka johtaa Iranin Ylintä kansallista turvallisuusneuvostoa, SNSC:tä. Tämä neuvosto koostuu Iranin tärkeimpien instituutioiden edustajista ja on siksi hyvin tärkeä Iranissa valtaa edustavien yhteinen foorumi.
Azar Mansouri, tapaamisessa uudistajia edustanut naispoliitikko kertoi, että he tekivät erilaisia muutosehdotuksia, joiden tavoitteena on kuroa umpeen valtion ja yhteiskunnan välille syntynyt kuilu.
Uudistajien ehdottamien muutosten joukossa on ehdotus sallia Iranin ulkopuolisten some-alustojen toiminta, mutta he vaativat myös moraalipoliisin lakkauttamista ja muutoksia perustuslakiin.
Uusi Iranin uudistajien tapaaminen kansallisen turvallisuusneuvoston johdossa olevan Ali Shamkanin kanssa tapahtui kaksi viikkoa sen jälkeen, kun uudistajien edustajat tapasivat Shamkanin ja oikeuslaitoksen johdossa olevan Gholamhossein Mohseni-Ejein.
Valitettavasti uudistajien vaatimuksilla ei taida olla paljon merkitystä, sillä kaikki valta Iranissa on maan konservatiivien ja ideologisesti Iranin järjestelmän puolustamiseen sitoutuneiden käsissä.
Iranissa ja sen ulkopuolella on mietitty, että ehkä maan konservatiivinen johto haluaa tehdä uudistuksia vastauksena jo pitkään jatkuneille, laajoille ja sitkeille protesteille. Mutta hengellinen johtaja Ali Khamenei ilmoitti 26.11., että muutoksia ei tule vastauksena protestoijille, ellei sitten kauempana tulevaisuudessa.
Entinen presidentti (1997–2005) Khatami kirjoitti hengelliselle johtajalle Ali Khameneille kirjeen, jossa hän ehdotti erilaisia toimia, joilla vastata protestoijien vaatimuksiin. Khatamin uudistusehdotukset hylättiin heti, sen kertoi Mohammad Ali Abtahi, Khatamin luottomies, joka oli aikanaan Khatamin varapresidentti.
Iranin parlamentin puhemies Mohammad Baqer Qalibah on ilmoittanut jo marraskuun alussa, että uudistuksia voidaan tehdä, mutta ensin maahan on saatava aikaan järjestys ja turvallisuus. Tietenkin tällainen ehdotus edellyttää sitä, että protestoijat lopettavat toimintansa ennen kuin he näkevät uudistuksia.
Mitä nykyinen tilanne oikein merkitsee Iranille?
On selvää, että mielenosoitukset alkoivat naisiin kohdistuvista pukeutumisnormeista, joihin iranilaiset naiset ovat todella kyllästyneet. Kuitenkin nyt, pitkään jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen liike kyseenalaistaa islamilaisen tasavallan ja sen järjestelmän.
Hengellinen johtaja Ali Khamenei edustaa kovaa linjaa, eli vaatii, että mitään kompromissia ei tehdä mielenosoittajien kanssa. Toiset Iranin valtajärjestelmän edustajat taas ovat sitä mieltä, että muutoksia voidaan tehdä, jos protestointi loppuu. Nämä jälkimmäiset tunnustavat uudistusten tarpeen, kun taas Ali Khamenei eli Iranin poliittisen järjestelmän päättäjä numero 1 kieltää niiden tarpeen. Maltillisemmat hyväksyvät uudistusajatuksen, mutta haluavat toteuttaa ne vallanpitäjien omien näkemysten mukaan ja kun mielenosoitukset loppuvat.
Amwaj-lehti toteaa saman, jota minäkin olen toistanut: Koska Iranin laajalla, rohkealla kansalaisliikkeellä ei ole johtajia eikä organisaatiota eikä edes selvää ohjelmaa muuta kuin kokonaisvaltainen järjestelmän muutos, niin siitä tuskin tulee vakava uhka Iranin järjestelmälle, Iranin islamilaiselle tasavallalle.
Olen toistanut useaan kertaan, että ilman organisaatiota Iranin protestilla ei ole suuria mahdollisuuksia, ei ainakaan lyhyellä aikavälillä.
Samalla ymmärrän Iranin kansalaisyhteiskunnan liikkeen epäluulon organisaatioita kohtaan: useimmat muistissamme olevat vallankumoukset ovat luoneet organisaation, joka loppujen lopuksi toimi sen alkuperäisiä vaateita vastaan.
Kuitenkin ehkä jonkinlainen kompromissi veisi asioita hieman eteenpäin, mutta kuka siitä sopisi, kuka siitä neuvottelisi? Iranin johtajien joukossa todella vallassa olevat vaativat liikkeen nitistämistä, jotta jonkinlaisia muutoksia voidaan luoda, huipulta alaspäin, siis täysin ottamatta huomioon mielenosoittajien näkemyksiä.
Toimittaja ja tietokirjailija Liisa Liimatainen kirjoittaa Facebook-sivulleen silloin tällöin asiantuntevia päivityksiä ja taustoituksia ajankohtaisista aiheista. Julkaisemme hänen tekstejään sivuillamme, jotta niitä pääsevät lukemaan nekin, jotka eivät käytä Facebookia.
Yllä oleva päivitys julkaistiin 5.12.2022.