Suomen sitoutumisen Yhdysvaltoihin ja Natoon piti taata se, ettei meidän tarvitse olla huolissamme Venäjän hyökkäyksen mahdollisuudesta. Toisin kävi, emmekä ole vuosikymmeniin olleet näin epävarmoja turvallisuudestamme.
Eduskunnan yksimielinen päätös hyväksyä DCA-puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa oli jo ennen Trumpin valtaannousua käsittämätön, mutta nyt sen mukanaan tuomat riskit näyttävät suorastaan typeryydeltä. Tuntuu uskomattomalta, ettei kansanedustajien mieleen juolahtanut kysyä, mihin Suomi sillä sidotaan.
Jälkijättöisesti on myös havahduttu alusta asti tiedettyyn tosiasiaan, että Yhdysvallat voi halutessaan estää siltä ostamiemme F-35-hävittäjien tehokkaan käytön yksinkertaisesti lopettamalla niille välttämättömän informaation ja varaosien jakamisen Suomelle. Ukrainan kokemus kertoo siitä, mihin Yhdysvallat on tarvittaessa valmis.
Trump on osoittanut paljaana sen, että kyse on ennen kaikkea Yhdysvaltojen intressien edistämisestä, jota ei muuteta ystävyyspuheilla tai small talkilla presidenttien kesken. Tavoitteitaan se on valmis edistämään myös uhkailemalla ja kiristämällä. Nyt siitä kärsivät palestiinalaiset, Ukraina, Tanska, Kanada ja Panama, huomenna ehkä joku muu.
Eurooppa ja Suomi sen mukana elävät surkeassa, ulkopolitiikan moniin virhearvioihin perustuvassa epävarmuudessa. Tätä vain alleviivaa presidentti Macronin suurellinen ehdotus Ranskan ydinasepelotteen levittämisestä kattamaan myös muu Eurooppa. Ennen kuin muu Euroopan johto ryhtyy pyyhkimään tuskanhikeä otsaltaan, on syytä huomata kolme seikkaa. Macronilla ei ole eikä tule olemaan riittävää ydinasearsenaalia pelotteeksi Venäjälle. Hän ei myöskään aio jakaa ydinasetta osaksi EU:n tai Naton yhteistä päätöksentekoa, vaan pitää laukaisunapin itsellään. Seuraava Ranskan presidentti voi puolestaan näillä näkymin tulla mahdollisesti Venäjään myötämielisesti suhtautuvan nationalistisen äärioikeiston riveistä.
Ydinasevarustelu ei ylipäätään ole ratkaisu turvallisuuteen. Suomen tulisi jatkaa aiempaa ydinaseriisuntaa edistävää politiikkaansa ja unohtaa ajatuksetkin siitä, että ydinenergialain uudistamisella avattaisiin mahdollisuus ydinaseiden sijoittamiselle tai kauttakuljetukselle Suomessa. Sen tuomaa uutta epävarmuuden kasvua ei tänne enää tarvita.
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.