Kolumni: Hävittäjä­matematiikkaa

Kolumni: Hävittäjä­matematiikkaa

raimopesonen-683x1024_2

Eduskunta käsittelee kevätkaudella ensi vuosikymmenelle kaavailtua hävittäjähankintaa. Koneiden elinkaarikustannukset nousevat Ylen arvion mukaan 15–30 miljardiin euroon. Hankinnan edellyttämä valtiovelan kasvu närästää pahasti talouskuripolitiikkansa toteutumista vahtivaa Euroopan unionia, veronkorotukset taas aiheuttavat ristiriitoja porvarihallituksen sisällä. On pohdittu mahdollisuutta hakea EU:lta erivapautta velkaantumisrajoihin, erillisen puolustusveron perimistä tai puolustusobligaatioiden myymistä, mutta todennäköisimmältä vaihtoehdolta näyttää yhdistelmä lisävelkaa ja valtion menojen lisäleikkauksia muihin budjetin osiin.

Hävittäjien määrästä ei sen sijaan käydä keskustelua. Miksi juuri kuusikymmentä konetta, miksei saman tien kahtasataa – tai riittäisikö kuitenkin neljäkymmentä?

Pariisin rauhansopimuksessa 1947 Suomen sotakalustolle määriteltiin useita rajoituksia. Brittien aloitteesta hävittäjälentokoneiden enimmäismääräksi muodostui 60 (lukua on hieman venytetty koulutuskoneiksi määritellyillä kaksipaikkaisilla koneilla). Myöhemmin sopimukseen saatiin poikkeamia esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia hankittaessa, ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomi irtautui rauhansopimuksen aserajoituksista ydinaseita lukuun ottamatta.

Kuudestakymmenestä hävittäjästä on kuitenkin pidetty kiinni, vaikka tekniikan kehittyminen ja koneiden kallistuminen ovat pienentäneet ilma-armeijoita maailmalla huomattavasti. Kun toisen maailmansodan aikainen amerikkalaishävittäjä maksoi nykyrahassa noin viisi miljoonaa dollaria, 80-luvun F-16:n hintalapun suuruusluokka on noin 50 miljoonaa – ja Suomeenkin nyt tyrkyllä olevan F-35:n 150 miljoonaa. Toisen maailmansodan suosituimpia hävittäjämalleja rakennettiin kymmeniin tuhansiin nousevina sarjoina, nyt valmistusmäärät liikkuvat yleensä muutamissa sadoissa.

Entisissä luvuissa pysyttäytyminen nostaa Suomen ilmavoimien suhteellista vahvuutta silloin, kun konemäärät muualla putoavat. On kuitenkin mietittävä, mihin meillä on varaa – ja mihin tarpeisiin hankintoja lopulta tehdään. Iltalehden Olli Ainolan arvion mukaan amerikkalaisia F-35-hävittäjiä saadaan puolustusministeri Niinistön mainostamaan ”asevelihintaan”, koska osa koneista varataan Baltian ilmapuolustukseen.

RAIMO PESONEN

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.