Lakot ja työtaistelut ovat Ranskassa arkipäivää: milloin perutaan junavuoroja, milloin lasten kouluruokailu. Tämän vuoden ensimmäisten viikkojen aikana kadut ovat kuitenkin täyttyneet sadoista tuhansista, jopa muutamasta miljoonasta ihmisestä, kun Emmanuel Macronin hallitus yrittää saada läpi epäsuosittua eläkeuudistusta.
Macron ajoi eläkeuudistusta jo edellisellä presidenttikaudellaan, mutta veti aloitteen pois suuren vastustuksen seurauksena. Nyt uudelleen valittu presidentti yrittää jälleen. Eläkeikää oltaisiin nostamassa 62 ikävuodesta 64:ään. Kuulostaa ehkä Suomessa erikoiselta, mutta vuoden 1789 vallankumous tapahtuikin Ranskassa, ei Suomessa.
Suurmielenosoituksissa on kyse muustakin kuin eläkeiän nostamisesta. Ranskalaiset ovat lopen kyllästyneitä maan uusliberalistisiin uudistuksiin, ja heitä hermostuttavat myös hintojen nousu ja elämän epävarmuus. Pelkästään asunnottomia on maassa jo 300 000.
Suurmielenosoituksia on järjestetty kymmenissä kaupungeissa ympäri Ranskaa. Joukkomobilisaatiot ovat suurimmat 20 vuoteen. Ne ovat suurten ammattiliittojen ja ammattiyhdistyskeskusten (CGT, FO, CFDT ja FSU) sekä vasemmiston suuri voimannäyte. Ammattijärjestöt kertovat saaneensa muutamassa viikossa tuhansia uusia jäseniä. Lisäksi mielenosoituksia on järjestämässä koko laaja kansalaisyhteiskunta opiskelijoista naisjärjestöihin ja solidaarisuusliikkeisiin.
Marseillessa mielenosoitukset ovat olleet jättimäisiä. Osanottajia on ollut 140 000–200 000, mikä on valtava määrä miljoonan asukkaan kaupungissa. Poliisin antamat ”viralliset” luvut – 26 000–30 000 osanottajaa – mielenosoittajien määrästä herättävät suurta huvittuneisuutta. Protesteihin on osallistunut ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista. Etenkin nuorten valtava määrä on silmiinpistävää. Mukana ovat myös pohjoisen köyhemmät alueet ja sikäläisten ammattiliittojen edustajat.
Mielenosoitukset on hyvin järjestettyjä. Banderollit ja musiikki värittävät useita kilometrejä pitkää ihmiskulkuetta. Nuoret ja vanhat tanssivat. Välillä taustalla soi kantaa ottava ranskaräppi, välillä ikivihreät työväenlaulut. Pommit paukkuvat ja mukana kulkueessa on myös makkarakoju, josta saa purtavaa suoraan tulilta.
Mielenosoitukset ovat pysyneet Marseillessa rauhallisina. Sen sijaan Pariisissa poliisi on pamputtanut tavallisia ohikulkijoita ja toimittajia.
Myös Lontoossa ja Madridissa on järjestetty useiden satojen tuhansien ihmisten laajuisia mielenosoituksia. Suomen valtamedian pinnalliset ja lyhyet artikkelit – tai suoranainen hiljaisuus – valtavasta eurooppalaisesta mobilisaatiosta ihmetyttää. Jos näin valtavaa joukkoliikehdintää tapahtuisi Venäjällä tai Iranissa, olisi tauotta pyörivien erikoislähetysten aika.
Teksti ja kuva: Karim Maiche