Kirje hätätilanteesta Gazassa ulkoministeri Valtoselle

Kirje hätätilanteesta Gazassa ulkoministeri Valtoselle

Arabinkansojen ystävyysseura, ICAHD Finland ja Suomen Rauhanpuolustajat lähettivät tiistaina 17.10.2023 ulkoasiainministeri Elina Valtoselle ja hallitukselle kirjeen. Kirje koski hätätilannetta Gazassa ja Suomen hallituksen toimia siihen liittyen.

 

Arvon ulkoasiainministeri Elina Valtonen,

Kirjoitamme teille Israelin/Palestiinan hätätilanteen johdosta. Eurooppa-neuvosto julkisti sunnuntaina 15.10. Euroopan unionin kannan tilanteeseen. Neuvosto ei tuomitse Israelin hyökkäyksiä siviilikohteisiin, eikä vaadi Israelia lopettamaan niitä.

Tämä on ihmishenkien yhtäläisen arvostamisen kannalta outoa. Toistaiseksi Israel on tappanut Gazassa yli 2 800 ihmistä, suurin osa heistä siviilejä, mukaan lukien ainakin 700 lasta. Hyökkäyksessä Israeliin, jonka neuvosto tuomitsi, Hamas tappoi 1 400 ihmistä.

Lokakuun 9. päivänä Israelin puolustusministeri Yoav Gallant kertoi, että Israel laittaa Gazan täydelliseen saartoon, eikä päästä sinne sähköä, ruokaa, vettä eikä polttoainetta. Hänen mukaansa Israel taistelee ”ihmiseläimiä” vastaan. YK:n humanitaarinen koordinaattori Lynn Hastings on varoittanut, että Gazan terveysjärjestelmä on jo nyt romahduksen partaalla, ja että Israelin nykyiset toimet ”tuhoavat Gazan”.

Israel on pommittanut muun muassa asuinrakennuksia, ambulansseja ja terveysasemia. Israelin toimet saattavat täyttää kansanmurhan tunnusmerkit.

Meneillään on laajamittainen kansainvälisen oikeuden loukkaus, johon pitää puuttua. Vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se ottaa tämän hätätilanteen yhtä vakavasti kuin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, ja toimii kansainvälisen oikeuden puolesta.

Pyydämme, että Suomen hallitus julkisesti sekä diplomaattikanavia myöten tuomitsee Israelin hyökkäykset siviilikohteisiin ja vaatii Israelia lopettamaan ne.

Suomen pitää myös heti lopettaa asekaupat Israelin kanssa ja kieltää siirtokuntatuotteiden tuonti Suomeen.

Lisäksi kysymme, miten Suomi aikoo toimia kiireellisesti sen eteen, että saadaan:
1) välitön tulitauko
2) YK:n suojelua miehityksen alla oleville palestiinalaisille Gazassa
3) Israel sallimaan humanitaarisen avun toimittaminen Gazaan välittömästi.

Jos Suomen hallitus kannattaa väkivallan jatkamista tulitauon sijaan, ei pidä YK:n suojelua tarpeellisena, eikä aio toimia humanitaarisen avun saamisen eteen, arvostaisimme myös tämän linjauksen selkeää tuomista julki.

Kunnioittavasti ja vastausta odottaen,
Syksy Räsänen

Allaolevien järjestöjen puolesta:

Arabikansojen ystävyysseura ry
ICAHD Finland ry
Suomen Rauhanpuolustajat ry