Christa Wichterich

Globalisoitu nainen – raportteja epätasa-arvon tulevaisuudesta

20.00 

Vain 1 varastossa

tuotetunnus (SKU) 7b33466b241e

Kattava, suorasanainen raportti naisista taloudellisen globalisaation kurimuksessa.

Uusliberalistisen globalisaation myötä rajat avautuvat rahavirroille, tavarakaupalle ja investoijille. Markkinoiden sääntely jää vaikutusvaltaisimpien etuoikeudeksi. Samalla valtion rooli muuttuu: vastaisuudessa sen tärkein tehtävä on varmistaa maan kilpailukyky ja kehittää sitä jatkuvasti, äärimmilleen. Voitontavoittelun huumassa valtiot jättävät niin talous- kuin sosiaalipolitiikankin markkinavoimien vastuulle. Maailmanlaajuinen kilpailu kiristyy jatkuvasti.

Naiset ja miehet tempautuvat globaaliin kilpailuun hyvin erilaisista lähtökohdista. Miehet nähdään edelleen perheen elättäjinä, naisten todellisuutta on palkaton työ kotona – tai huonolla palkalla nk. kutsumusammatissa. Sukupuolten epätasa-arvosta hyötyvät paitsi markkinat, myös valtiot. Halpa naistyövoima on monessa köyhässä maassa ollut vientiteollisuuden kehittymisen ja maailmanmarkkinaintegraation käyttövoima.

Kehityskulku saattoi olla arvattavissa, mutta sen laajuus hämmentää. Thaimaan ja Intian katkarapuviljelmillä, Väli-Amerikan maquila-teollisuudessa ja Berliinin yökerhoissa työskentelevät naiset, ruotsalainen kotipalveluyrittäjä ja Kairon slummien roskienlajittelijat ovat kaikki kasvottoman globaalin talouden uhreja. Voimattomuudelle ei kuitenkaan anneta valtaa; mahdollisuuksia on, positiivisia esimerkkejä löytyy. Ja myös naisliikkeet globaalistuvat.
Christa Wichterich on saksalainen naiskysymyksiin perehtynyt sosiologi ja toimittaja.

Tekijä:  Christa Wichterich
Alkuteos: Die globalisierte Frau
Suomentanut: Ilona Nykyri
Sivumäärä: 320
Painosasu: nid.
ISBN: 952-471-039-8
Ilm. 9/2002