Ale!
sudan_kansi

Leo Siliämaa

Etelä-Sudanin synnytystuskat – Valtataistelu tuhosi unelman

5.00 

tuotetunnus (SKU) 9789520112967

Leo Siliämaalla on ollut ainutlaatuinen näköalapaikka Etelä-Sudanin valtion syntyyn. Hän työskenteli eteläisessä Sudanissa useaan eri otteeseen 1970-luvun lopulta aina vuoteen 2010 saakka. Monet hänen sudanilaisista kollegoistaan menettivät henkensä vapaustaistelun aikana.

Tarinan keskipisteessä ovat uuden valtion synnytystuskat, joita hän havainnoi toimiessaan kehitysyhteistyöntekijänä. Monet poliitikot, jotka ovat omalla toiminnallaan muovanneet Etelä-Sudania kohti itsenäisyyttä vuonna 2011 ja sen jälkeen, tulivat hänelle tutuiksi noina vuosina.

Kirjoittaja nostaa esille myös kansainväliseenkin maineeseen nousseiden eteläsudanilaisten pakolaisten kohtaloita. Teoksessa sivuroolissa on Siliämaan varsinainen työ kehitysyhteistyön parissa. Sodan keskellä vaikeissa luonnonolosuhteissa tehdystä työstä hän nostaa esiin muutaman esimerkin: ruoka-apu ilmateitse, presidentti Martti Ahtisaaren lahjakoulu ja kaksi erilaista vesihuoltoon liittyvää hanketta.

Leo Siliämaa (s. 1944) työskenteli lähes koko työuransa kirkollisten kehitysyhteistyöjärjestöjen Luterilaisen maailmanliiton ja Kirkon ulkomaanavun palveluksessa ja jäi eläkkeelle vuonna 2010 Kirkon ulkomaanavun Sudanin ohjelmajohtajan tehtävästä.