Luhanskin niin sanotun kansantasavallan alueella sijaitsevan Vostok-Ugolin (aiemmin Komsomolskaja) kaivoksen työntekijät olivat kesäkuussa kymmenen päivää lakossa. Antratsitin kaupungissa sijaitsevan kaivoksen työntekijöiden lakon syynä olivat maksamattomat palkat (maaliskuu on nyt maksettu) ja muut työehtojen heikennykset. Lakkoon osallistui yli sata työntekijää, joista kolme joutui keskeyttämään terveyssyistä ja nousemaan maan pinnalle. Lakko päättyi 15.6.2020, kun palkkarästit luvattiin maksaa ja lakkoon osallistuneiden turvallisuus taattiin.
Alueen kaivokset ovat kuuluneet paikallisille yhtiöille, ja Luhanskin halllinto on vain koonnut tiedot kaivoksista, hiilen toimituksista ja maksuista. Lakko koski Antratsit-Ugol-yhtiön alaista Vostok-Ugolin kaivosta, sillä ”kansantasavallan” hallinto esti saman yhtiön kaivosten lakot Krasnodonissa, Rivenkissa ja Beloretšenskissa. Ongelmien taustalla on Luhanskin hallinnon aikomus uudelleenorganisoida kaivosten toiminta. Krasnodonin ja Rivenkin kaivoksille ei ole palkattu aiemmin Vostok-Ugolilla tai Nikanor-Novajalla työskennelleitä, ja muilta on vaadittu kirjallinen sitoumus, että he vuoron päätyttyä poistuvat kaivoksesta eivätkä lakkoile.
Muodollisesti Vostok-Ugol on ”kansantasavallan” omaisuutta, mutta todellisuudessa päätökset tekee oligarkki Sergei Kurtšenkon johtama yritys Vneštorgservis. Hän puuhaa rakennemuutosta, joka merkitsisi Zorinskin kaupungissa sijaitsevan Nikanor-Novajan kaltaisten tuottavien kaivosten sulkemista. Paikalliset lähteet arvioivat, että hän aikoo keskittää hiilentuotannon ”kopankeiksi” kutsuttuihin pieniin laittomiin avokaivantoihin. Niiden on määrä tuottaa jopa 10 prosenttia louhitusta hiilestä, ja kaivosmiehille se tietää raadantaa ilman työturvallisuutta, kuntoutuspalveluja ja varmuutta ansioista. [Turvallisuussyistä paikallisten tietolähteiden nimiä ei julkaista, mutta ne on toimitettu ihmisoikeusorganisaatioille.]
Tätä enteilee kaivosmiesten sanatorion sulkeminen Rivenkissä. Vuosittain jopa tuhat työläistä on ollut siellä on kuntoutettavana. Kaivosmiesten ammattitauteja ovat keuhkoputkentulehdus, piidioksidin keuhkoissa synnyttämä silikoosi, hiilipölykeuhko ja keuhkolaajentuma.
Donbassin riippumattoman kaivostyöntekijöiden liiton toinen puheenjohtaja Aleksandr Vaskovski kommentoi: ”Toukokuussa kaivosmiesten palkka oli normaalin 30 000 ruplan sijasta vain 11 000 ruplaa. Huhujen mukaan Luhanskissa suunnitellaan lakon kriminalisointia rikoslakiin tehtävällä lisäyksellä. Työntekijät ovat tyytymättömiä kaivosten hallintoon ja korruptioon ja peräävät palkkasaataviaan. Tiedetään, että esimerkiksi Ukrainassa Stšastjen lämpövoimala käy Luhanskin avokaivannoista saadulla hiilellä, eli tasavallan puolelta toimitetaan jatkuvasti hiiltä Kiovan hallitsemalle alueelle.”
Telegram-sivusto Luhanski Insaid tiedottaa, että kesäkuun alussa ”kansantasavallan” poliisi on havainnut kaksi laitonta avolouhosta ja takavarikoinut kymmenen tonnia kolmannessa kohteessa louhittua hiiltä. Jo tammikuussa paljastui, että Antratsitin entinen kaupunginjohtaja Anatoli Andrienko oli sekaantunut laittomien avolouhosten organisointiin, mutta hän selvisi rangaistuksetta.
Luhanski Insaid kertoo, että lakkolaiset olivat aloittaneet nälkälakon vastalauseena sille, että Luhanskin turvallisuuspoliisi oli pidättänyt useita kaivosmiehiä. Sosiaalisen median tietojen mukaan bussiliikenne Antratsitin ja Rivinkin välillä on katkaistu, syyksi väitetään pandemiaa. Kahden pidätetyn isä, entinen kaivosmies A. E. toteaa, että epidemia alkoi sopivasti samaan aikaan kuin lakko. Turvallisuuspalvelun miehet tulivat hänen kotiinsa 6.6., tekivät kotietsinnän ja takavarikoivat tietokoneet ja tallennuslaitteet. Hänen molemmat poikansa pidätettiin ilman virallisia määräyksiä. Isä kävi kyselemässä pojistaan miliisissä, mutta siellä heistä ei tiedetty ja kehotettiin menemään turvallisuuspoliisiin, josta hänet ähetettiin Luhanskiin, ”pääkaupunkiin”.
Pidätettyjen tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta ainakin 14 kaivostyöntekijää eri paikkakunnilta on kateissa. Jotkut tietolähteet väittävät, että 11.6. mennessä pidätettyjä olisi jopa 24. Tiedetään, että pidätettyjen joukossa on ainakin kolme naista, ja yksi heistä on mahdollisesti raskaana. Tiedossa on, että eräät pidätetyt on päästetty vapaaksi, mutta ainakin yhden vapautetun sijasta turvallisuuspoliisi vei hänen perheenjäsenensä.
Kaivostyöntekijöiden kärsivällisyys väärinkäytösten korjaamiseksi on loppunut. Antratsitista kotoisin oleva luhanskilainen nainen L. toteaa: ”Kaivosmiehet eivät pelkää enää mitään. Kun laskeutuu maan alle, tajuaa, mitä kauhu on. Isäni oli ikänsä kaivoksessa, eikä hänellä yhdessä vaiheessa ollut enää ikätovereita. Kaikki olivat kuolleet kaivoksissa. Milläpä tällaisia ihmisiä voisi pelotella?”
Teksti: Oksana Tšelyševa
Suomennos: Kirsti Era