Nuoren kurdinaisen Jina Mahsa Aminin kuolemasta syyskuussa alkanut kansannousu on saanut jotkut iranilaiset tarttumaan aseisiin. Armeijan tukikohtiin on hyökätty Baluchistanissa, Mahabadissa ja Ilamissa. Rivit alkavat rakoilla myös turvallisuusjoukkojen keskuudessa.
”Aiemmissa mielenosoituksissa iranilaiset ovat vaatineet taloudellisia parannuksia tai yksittäisiä oikeuksia. Nyt he haluavat lopettaa islamilaisen tasavallan”, sanoo Iranin Kurdistanista kotoisin oleva toimittaja Wahid Kamali.
”Upseereja on erotettu, koska he eivät suostu ampumaan siviilejä.”
”Useimmat kuitenkin jatkavat taistelua islamilaisen tasavallan puolesta. He tietävät, että kansa kostaa heille 47 vuoden tapahtumat, jos hallinto kaatuu.”
Irakin Kurdistanissa marraskuun alussa haastattelemani Kamalin mielestä islamilainen tasavalta on jo henkisesti lakannut olemasta, koska sen aikana syntyneet sukupolvet ovat hylänneet sen. Hallinnosta on jäljellä vain kuoret, eli armeija, poliisi ja siveyspoliisi Pasdaran.
Iran on tuonut avukseen irakilaisia shiia-militioita nujertamaan kansannousua. Irakilaisten mielestä niin pienellä ryhmällä ei ole vaikutusta valtatasapainoon maassa – kyse saattaa pikemminkin olla militioiden kouluttamisesta siltä varalta, että vastaavat mielenosoitukset leviävät myös Irakiin.
Venäjä veti drooni-ostoilla Iranin mukaan sotaan
”Islamilainen tasavalta pelkää kaatumista ja haluaa levittää sekasorron koko Lähi-itään”, Kamali selittää. Iranin vallankumouskaartin komentaja Hossein Salami on peitellysti uhannut myös Saudi-Arabiaa liian läheisestä yhteistyöstä Israelin kanssa.
Venäjän ja Iranin liittolaissuhde on kestänyt kauan, eivätkä maat ole tasa-arvoisia kumppaneita. Kamalin mukaan Venäjä käyttää monin tavoin Irania hyväkseen, ja tekee viime kädessä päätökset Iranin puolesta esimerkiksi ydinsopimuksen hyväksymisestä.
”Venäjä halusi vetää Iranin mukaansa lännen vastaiseen sotaan. Venäjällä on tarpeeksi drooneja, sen ei olisi tarvinnut ostaa niitä Iranista. Mutta ostoilla se pystyy näyttämään, että Iran on sen liittolainen sodassa. Nyt myös Iranin kädet ovat punaiset hennasta.” Tulkkini selittää, että iranilainen sanonta vastaa länsimaista sanontaa verisistä käsistä.
Kiovassa asuvat iranilaiset puolestaan järjestivät 28. lokakuuta mielenosoituksen, jossa he vastustivat Iranin tukea Venäjälle.
Mitä islamilaisen hallinnon jälkeen?
Wahid Kamali esittää kolme eri skenaariota, jos hallinto kaatuu:
1. Keskushallinnon valta vähenee, ja alueet saavat enemmän päätösvaltaa paikallisissa asioissa.
2. Iranista tulee liittovaltio.
3. Iran hajoaa useaksi valtioksi. Etnisten ryhmien väliset kiistat voivat johtaa vakaviin konflikteihin, vaikka niitä yhdistääkin islamilaisen hallinnon vastaisuus. Kurdien ja azerien välit ovat kireät azerialueella ja Mahabadissa, samoin lurien ja arabien välit Luristanissa, ja kiistojen aiheita on muuallakin.
Vallan vaihtuminen Iranissa ilahduttaisi eniten Israelia ja vaikuttaisi koko Lähi-itään, ja laajemminkin globaalisti, erityisesti Venäjään ja Kiinaan. Länsimaiden kauppasaarrossa oleva Iran myy öljyä alihintaan Kiinaan, joka on investoinut paljon iranilaiseen teollisuuteen. Kiina saattaa menettää sijoituksensa, jos nykyhallinto kaatuu.
Wahid Kamali käyttää sanaa kun puhuessaan hallinnon kaatumisesta, eikä jos.
”Euroopan on ymmärrettävä, että tämä kansannousu ei pääty ennen kuin islamilainen hallinto on mennyt.”
Teksti: Kristiina Koivunen
Kirjoittaja haastatteli toimittaja Wahid Kamalia Irakin Kurdistanissa 2. marraskuuta 2022.