Amerikkalaisen toimittajan Annie Jacobsenin tekemiin lähes viiteenkymmeneen asiatuntijahaastatteluun ja muihin tietolähteisiin perustuva teos Ydinsota – Näin maailma tuhoutuisi on ahdistavaa luettavaa. Haastateltavien joukossa on Yhdysvaltojen pääosin eläkkeelle siirtyneitä sotilaskomentajia ja poliitikkoja: prikaatinkenraaleita, vara-amiraaleja ja entinen ulkoministeri, lisäksi ydinpommi-insinöörejä, ilmastoasiantuntijoita ja politiikantutkijoita. Todella vaikuttava joukko ydinsodan asiantuntijoita, joiden kaikkien yhteinen johtopäätös on selvä: Mikäli ydinsota alkaa (vahingossa, tai jonkun ”hullun kuninkaan” päätöksellä), sitä ei pysäytä mikään. Totaalisesta ydinsodasta seuraisi miljardien ihmisten kuolema ja inhimillisen sivilisaation täydellinen tuhoutuminen.
Kirja on kirjoitettu hyytävän vetävästi: Pohjois-Koreasta on laukaistu mannertenvälinen, mahdollisesti ydinlatauksen sisältävä ohjus kohti Yhdysvaltoja. Sitten käydään läpi 24 minuutin aikajanaa. Sen aikana tutkat ja tietokoneet selvittävät lentorataa, käydään läpi kuka tekee mitäkin päätöksiä, milloin presidentille kerrotaan, miten hallinnon jatkuvuus varmistetaan ydinsodassa (!?). Aikaa reagoida on siis alle puoli tuntia, ja tätä on harjoiteltu vuosikymmeniä. Yhdysvalloissa ydinaseiden laukaisusta päättää yksinomaan presidentti, jolla on aina mukanaan ”ydinjalkapallo”, eli ydinaseiden laukaisuun tarvittavat koodit sisältävä salkku. Koodien lisäksi salkussa on mukana ns. ”musta kirja”, käsikirja vastaiskuun. Siinä on valmiiksi ohjelmoituna, miten toteuttaa erilaiset vastaiskut eri maiden kohteisiin.
Yhdysvaltojen julkilausuttu ja mustan kirjan ohjeistama ydinaseiden laukaisupäätös perustuu politiikkaan ”laukaisu varoituksesta”. Eli jos tulkitaan, että maahan hyökätään ydinaseilla, käynnistetään vastaisku ydinaseilla jo ennen kuin yksikään pommi on iskenyt Yhdysvaltoihin. Sadat ydinaseet ohjussiiloissa, ydinsukellusveneissä ja lentokentillä ovat valmiita laukaistaviksi 10–15 minuutissa.
Reagointiaika on siis hyvin lyhyt. Hallinnon jatkuvuudesta ja presidentin turvallisuudesta vastaavat joukot rynnistävät viemään presidenttiä turvaan, ensin bunkkeriin ja sitten helikopteriin. Samanaikaisesti erilaisten asevoimien komentajat yrittävät tehdä arvion tilanteesta ja antavat – osin ristiriitaisia – ohjeita mustaa kirjaa selailevalle presidentille. Ilmeisesti kirjasta ei löydy suositusta olla laukaisematta ydinaseita hyökkäyksen uhatessa. Se, mitä on harjoiteltu ja hiottu, on laukaisu varoituksesta. Lukija arvaa jo kirjan otsikon perusteella, että päätöksenteko osoittautuu täysin kaoottiseksi.
Minuutit etenevät vauhdilla, ydinaseet laukaistaan kohti Pohjois-Koreaa jo ennen kuin sieltä laukaistu ydinpommi ehtii iskeytyä Pentagonin. Samanaikaisesti Yhdysvaltain johto yrittää epätoivoisesti saada Venäjän presidenttiä kiinni siinä onnistumatta. Aikaa tähän on vain kymmenisen minuuttia. Kun Yhdysvaltain mannertenväliset ohjukset sitten lähtevät kohti Pohjois-Koreaa, maantieteellisistä syistä ne tulevat lentämään osin Venäjän ilmatilassa. Venäjällä asia tulkitaan ymmärrettävästi ydinhyökkäykseksi, ja maan omat ohjukset kohti Yhdysvaltoja laukaistaan. Se on sitten siinä.
Kirjassa kuvataan myös erinomaisen hyytävästi ydinaseiden vaikutuksia. Ensimmäisen Pentagoniin osuvan yhden megatonnin ydinkärjen vaikutukset kuvataan tarkasti.
Pohjois-Korea on samaan aikaan laukaissut toisenkin ohjuksen, joka osuu jo aikaisemmin Kaliforniassa sijaitsevaan ydinvoimalaan. Tuho on mielipuolinen, paikallisen tuhoalueen lisäksi valtavat määrät radioaktiivista saastetta leviää ilmakehään.
Erinomainen muistutus ydinaseiden vaaroista on myös elektromagneettisen pulssin (EMP) kuvaus. Mikäli ydinase räjäytetään todella korkealla (tässä skenaariossa 500 kilometriä Yhdysvaltojen yllä pohjoiskorealaisella satelliitilla, johon on kätketty ydinpommi), kaikki sähkölaitteet ja elektroniikka muuttuvat toimintakyvyttömäksi koko Pohjois-Amerikassa.
Lopulta sekä Pohjois-Korea, Venäjä että Yhdysvallat on täysin tuhottu. Epäselväksi jää, pystyvätkö Pohjois-Koreaan tiettävästi rakennetut valtavat ja syvät bunkkerijärjestelmät, tunnelit ja ruokavarastot pelastamaan tämän hulluuden aloittamat ihmiset. Ehkä vähäksi aikaa.
Totaalisesta ydinsodasta seuraa myös todella kylmä ydintalvi, joka kirjassa kuvataan tieteellisen tarkasti. Ihmiset, eläimet ja kasvit paleltuvat kuoliaaksi laajoilla alueilla, joiden keskilämpötila putoaa pakkasen puolelle vuosikausiksi.
Annie Jacobsenin kirjoittaa ydinsodasta toimittajan varmalla otteella. Tarina etenee minuutti minuutilta kuin jännitysnäytelmässä ja tuo hyvin esiin rationaalisen päätöksenteon mahdottomuuden, kun vain yhtä vaihtoehtoa on harjoiteltu ja aika loppuu. Tämä rinnalla on tuotu esiin tavallisten ihmisten – uhrien – näkökulma. Minne pitäisi evakuoitua, mitä tapahtuu, kun koko sähköverkko ja tiedonvälitys katkeaa, miten suojautua radioaktiiviselta laskeumalta? Siis jos ei ole jo kuollut välittömästi ydinpommin kuumuus- ja painevaikutuksiin.
Kirja on tärkeä muistutus siitä, mitä ydinsota todella merkitsisi. Annie Jacobsenin kuvaama skenaario on täysin mahdollinen. Ydinasevaltiot perustelevat ylläpitämiään ydinasevarastoja pelotteella, deterrenssillä. Vastustaja ei uskalla hyökätä koska… Kukaan ei ole vakavasti miettinyt, mitä tapahtuu, jos deterrenssi pettää. Jakobsenin kirja kertoo juuri siitä.
Annie Jacobsen: Ydinsota – Näin maailma tuhoutuisi. Bazar books 2024.
Suomentanut Jouko Avelin