Yli 100 vuotta romaniaktivismia – ponnistelemmeko yhä samojen kysymysten parissa? • Helsinki

Yli 100 vuotta romaniaktivismia – ponnistelemmeko yhä samojen kysymysten parissa? • Helsinki

Päiväys ja aika
09/04/2024
14:00 - 16:00

Tapahtumapaikka
Keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4
Helsinki


Keskustelutilaisuus Oodin Maijansalissa

Puhetta johtaa Rauhankasvatusinstituutin viestintäsuunnittelija, romaniaktivisti Leif Hagert ja puhujina ovat Marko Stenroos (erikoissuunnittelija, VTT, maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus –tiimi THL), Mona Eid, (Projektipäällikkö, THL) Miika Tervonen (yliopistotutkija, Helsingin yliopisto) ja Risto Blomster (arkistotutkija, SKS ja Maailman Musiikin Keskus).

Suomen romanien historiaa ei opita peruskoulussa historian tunneilla Suomen historiaa käsiteltäessä. Romanien 500-vuotinen historia Suomessa on värikäs. Se pitää sisällään muun muassa romaneihin kohdistettua rasismia, syrjinnän muotoja ja valtion eri keinoja toteuttaa niitä. Se pitää sisällään myös romanien ja valtaväestön yhteiseloa ristiriitoineen ja sopusointuineen, samojen haasteiden kohtaamista, yhteen hiileen puhaltamista ja yhdessä Suomen rakentamista.
Historiallisen faktatiedon puuttuminen on mahdollistanut erilaisten romaneihin liitettyjen negatiivisten ja rasististen stereotypioiden pääsyn asemaan, jossa niitä ei kyseenalaisteta, vaan pidetään faktoina. Monille romaneihin liitetyille negatiivisille stereotypioille löytyy historiallinen tausta.
Romanien oma aktivismi on ainakin yli sata vuotta vanhaa ja on nostanut esiin jo 1900-luvun alussa niitä epäkohtia, jotka puhututtavat yhä tänäkin päivänä kuten työllisyys, koulutus tai asuntotilanne. Miksi tähän on tultu, mitä syrjäytetty asema tai historian ymmärryksen puute tekee meille niin vähemmistöjen kuin valtaväestön edustajina? Kykenemmekö ymmärtämään yhteiskuntamme ulossulkevien rakenteiden jatkumoa, kun tarkastelemme romanien historiaa ja nykypäivää?

Romanihistorian kuukausi: Huhtikuun 8. päivä vietetään romanien kansallispäivää.

Rauhankasvatusinstituutti aloitti vuonna 2023 Leif Hagertin johdolla romanihistorian kuukauden, joka jakaa huhtikuun ajan päivittäin näkökulmia suomen romanien historiaan ja nykypäivään. Tänä vuonna kuukausi käsittelee romaniaktivismia viime vuosisadalla ja nykypäivänä sekä niitä teemoja, joiden parissa aktivistit työskentelivät sata vuotta sitten ja joiden parissa yhä tehdään töitä. Kuukausi nostaa myös esiin tunnettuja suomalaisia, jotka kertovat, miksi romanien asia on heidän mielestään kaikkien asia vuonna 2024.

Järj. Rauhankasvatusinstituutti