Päiväys ja aika
21/02/2024
18:00 - 20:00
Tapahtumapaikka
Rikhardinkadun kirjasto
Rikhardinkatu 3
Helsinki
Toimittaja-tietokirjailija Airi Leppänen kertoo Venäjän kansalaisyhteiskunnan noususta ja tuhosta Suomi–Venäjä-seuran Venäjän historian osaston järjestämässä yleisötilaisuudessa Rikhardinkadun kirjastossa.
Leppänen on seurannut kansalaisaktivismin kehitystä Venäjällä 1990-luvun alusta lähtien ja raportoinut radiojutuissaan muun muassa Sotilaiden äitien, Memorial-liikkeen, asunnottomien, hyväntekeväisyys- ja vammaisjärjestöjen toimintaa, ja havainnoinut miten vallanpitäjien suhtautuminen vapaaseen kansalaistoimintaan on muuttunut.
Myrskyisällä 1990-luvulla maan johtoeliitti ei järjestöihin juuri kiinnittänyt huomiota, mutta meno muuttui, kun Vladimir Putinista tuli presidentti vuonna 2000. Jo niin sanotut värivallankumoukset naapurimaissa, etenkin Ukrainan Maidan 2004, saivat valtaeliitin varpailleen ja kaventamaan erityisesti ihmisoikeus-, sananvapaus-, lgbt- ja ympäristöjärjestöjen toimintamahdollisuuksia.
Tehokkaaksi työkaluksi on osoittautunut Venäjän duuman vuonna 2012 säätämä laki kansalaisjärjestöistä ulkomaisina agentteina, joka jakoi kansalaisjärjestökentän kahtia. Agenttilakia on moneen otteeseen kiristetty ja lisäksi säädetty lukuisia muita tiukennuslakeja.
Kun Venäjä alkoi varustautua täysimittaiseen hyökkäyssotaan Ukrainassa, loputkin rippeet kansalaisvapauksista tukahdutetiin ja demokratia- ja ihmisoikeusaktivistit ajettiin maanpakoon.
Airi Leppänen on vuosien mittaan toimittanut Venäjän kansalaisjärjestöistä Ylelle satoja radiojuttuja ja kaksi tietokirjaa. Nyt hän viimeistelee kolmatta kirjaansa kokemuksistaan Venäjän kansalaisjärjestökentällä 1990-luvun alusta 2020-luvulle.