Päiväys ja aika
23/02/2025
14:00 - 16:00
Tapahtumapaikka
Rauhanasema
Veturitori 3
Helsinki
Global Day of Action to Close bases
Ohjelma:
Prof. Outi Korhonen: Vieraiden valtojen sotilastukikohtien kansainvälisoikeudellisia ongelmia
Kulttuuriohjelma (ilm. myöh.)
Mikael Böök: CloseBases-kampanjan esittely
Keskustelu:
Suomalainen rauhanliike vieraiden tukikohtien maailmassa
Puhetta johtaa Suomen Rauhanliiton pj Kari Välimäki
Suomalainen rauhanliike vieraiden tukikohtien maailmassa
Puhetta johtaa Suomen Rauhanliiton pj Kari Välimäki
ULKOMAISET SOTILASTUKIKOHDAT SULJETTAVA
Suomeen on syntymässä osana kansainvälistä kampanjaa verkosto, joka vaatii ulkomaisten sotilastukikohtien sulkemista. Kampanjan taustalla ovat World Beyond War ja International Peace Bureau -järjestöt. Suomalainen verkosto kokoontuu ensimmäistä kertaa kansainvälisenä Global Day of Action to Close Bases -toimintapäivänä 23.2.2025 Rauhanasemalla Helsingissä.
Maailmassa on edelleen yli 1 300 vierasta sotilastukikohtaa.1 Siirtomaaimperiumien romahdusten jälkeen yli 800 tukikohtaa on toisaalta ehditty sulkea.
Ulkomaiset sotilastukikohdat lisäävät jännitteitä ja edistävät sotien syntymistä. Ne mahdollistavat muiden valtioiden alistamisen ja niiden itsemääräämisoikeuden kaventamisen. Tukikohdat tuottavat ympäristö-, melu- ja muita ongelmia isäntämaissaan ja sijoituspaikkakunnillaan. Niissä harjoitellaan sotaa, valmistaudutaan sotaan ja varastoidaan aseita ja sotatarvikkeita, ja niiden toiminta ja ylläpito vievät valtavasti resursseja. Usein ne toimivat kaukana muualla käytävien sotien logistiikka- ja kuljetuskeskuksina. Osalla niistä, kuten Yhdysvaltain ydinasetukikohdissa Euroopassa ja Turkissa ja Venäjän ydinasetukikohdissa Valko-Venäjällä, harjoitellaan myös ydinsotaa ja valmistaudutaan siihen.
Suomi ja Yhdysvallat ovat solmineet kahdenvälisen DCA-puolustusyhteistyösopimuksen, jonka mukaan 15 suomalaisesta sotilasalueesta luovutetaan osa Yhdysvaltojen käyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa yhdysvaltalaissotilastukikohtien perustamista.
Norja, Ruotsi ja Tanska ovat solmineet samankaltaiset kahdenväliset tukikohtasopimukset Yhdysvaltain kanssa. Pohjolaan perustetaan näillä näkymin yhteensä 47 uutta Yhdysvaltojen sotilastukikohtaa.
Näin Suomesta ja koko Pohjolasta on tullut kiinteä osa ulkomaisten sotilastukikohtien maailmaa.
Kyseenalaistamme väitteen, jonka mukaan Yhdysvaltojen tukikohdat lisäävät suomalaisten turvallisuutta. Tukikohdat lisäävät Yhdysvaltojen ja Venäjän välistä sotilaallista jännitettä ja asevarustelua molemmin puolin rajaa. Tukikohdat eivät luo turvallisuutta vaan korkeintaan valheellista turvallisuuden tunnetta.
Nyt solmitun tukikohtasopimuksen täytäntöönpano on vielä kesken. On tärkeää tuoda esiin niiden haittoja ja pyrittävä niiden minimointiin.
Kampanjan alullepanija World Beyond War -järjestö on koonnut tietokannan kaikista tunnetuista ulkomaisista tukikohdista maailmassa. Tietokantaan täydennetään Pohjoismaihin perustettavat vieraat tukikohdat.
Maailma ilman ulkomaisia sotilastukikohtia on mahdollinen.
Yhteyshenkilö: Mika Böök, mikaelbook@gmail.com
1) Valtioista, jotka vielä nykyään ylläpitävät sotilastukikohtia maittensa rajojen ulkopuolella kymmenen kärjessä ovat tässä vaiheessa Yhdysvallat (917 tukikohtaa 98 maassa); Yhdistynyt kuningaskunta (117 tukikohtaa 38 maassa); Turkki (128 tukikohtaa 10 maassa); Venäjä (58 tukikohtaa 10 maassa); Intia (22 tukikohtaa 12 maassa); Iran (22 tukikohtaa 3 maassa); Ranska (15 tukikohtaa 10 maassa); Yhdistynyt Arabitasavalta (13 tukikohtaa 5 maassa); Singapore (10 tukikohtaa 6 maassa) ja Kiina (6 tukikohtaa 6 maassa).
– Tiedot World Beyond Warin tietokannasta, ks. https://worldbeyondwar.org/military-empires/
– Tiedot World Beyond Warin tietokannasta, ks. https://worldbeyondwar.org/military-empires/
Kuva: Mohamed Hassan