Eurooppalainen kansalaisaloite kerää nimiä kaupankäynnin kieltämiseksi miehitettyjen alueiden kanssa. Sillä voisi olla seurauksia muun muassa Israelin, Marokon ja Venäjän miehityspolitiikalle.
Eurooppalainen kansalaisaloite siirtokuntatuotteiden tuonnin ja viennin kieltämiseksi on avattu allekirjoituksille maailman kansainvälisen oikeudenmukaisuuden päivänä 20. helmikuuta. Aloite kieltäisi kaupan esimerkiksi sotilasmiehityksen alla oleville alueille perustettujen laittomien siirtokuntien kanssa, joihin miehittäjä siirtää omaa väestöään.
”Kansainvälistä oikeutta on noudatettava. Euroopan unionin on aika puuttua miehitetyillä alueilla toimivien yritysten kanssa käytävään kaupankäyntiin, eikä EU-alue saa olla näille avoin markkina-alue. Siksi Rauhanliitto tukee tätä aloitetta”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Kyseessä olisi yleinen säädös, joka ei kohdistu mihinkään tiettyyn maahan. Sen mahdollisia soveltamiskohteita olisivat muun muassa Israelin miehittämät Miehitetyt palestiinalaisalueet, Marokon miehittämä Länsi-Sahara ja Venäjän miehittämä Krim. Tuonnin Krimiltä EU on jo kieltänyt.
Kansalaisaloite on Euroopan unionin virallinen kanava, jonka kautta kansalaiset saavat tuoda esityksiä suoraan komission käsittelyyn. Aiemmat kansalaisaloitteet ovat koskeneet muun muassa oikeutta juomaveteen, koronarokotteiden saatavuutta ja lentokoneiden polttoaineveroa.
Aloitteen saaminen komission käsittelyyn vaatii miljoona allekirjoitusta. Aloite on luettavissa suomeksi ja ruotsiksi ja EU-maiden kansalaisten allekirjoitettavissa verkossa osoitteessa https://vanha.rauhanpuolustajat.org/eun-kansalaisaloite-siirtokuntatuotteiden-kieltamisesta/
Aloitetta tukee iso joukko eurooppalaisia ja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä. Mukana ovat muun muassa Human Rights Watch, joka on yksi maailman tunnetuimpia ihmisoikeusjärjestöjä, sekä Kansainvälinen ihmisoikeuksien liitto FIDH. Nimien keruuta on koordinoimassa yhdysvaltalainen järjestö Avaaz, joka on yksi maailman suurimpia sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistävien kampanjoiden organisoijia.
Suomesta mukana ovat Arabikansojen ystävyysseura, ICAHD Finland, Psykologien Sosiaalinen Vastuu, Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea sekä RKP-nuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreät Nuoret.
”Aloite puuttuisi muun muassa tukeen Israelin siirtokunnille, jotka ovat kansainvälisesti laajimmin laittomaksi tunnustettu miehitystilanne. Aloitteen merkitys on kuitenkin paljon isompi. Näinä epävakaina aikoina kansainvälisen oikeuden noudattaminen on yksi parhaita keinoja turvallisuuden lisäämiseksi, ja on tärkeää, että säännöt ovat samat kaikille”, toteaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Kansalaisaloite on auki allekirjoituksille vuoden, eli 20.3.2023 asti.
Lisätietoja:
Yhteyshenkilö Suomessa:
ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen,
puh. 045 635 7214, syksy.rasanen@iki.fi