Euroopan asekauppaa sarjakuvana

Euroopan asekauppaa sarjakuvana

Rauhanpuolustajat julkaisee sarjakuvakirjan Euroopan tappava kauppa: aseiden vienti pdf-muodossa vapaasti ladattavaksi. Sarjakuvan tekstit on laatinut toimittaja Benjamin Vokar, piirrokset teki Philippe Sadzot ja ne väritti Tomasz. Suomenkielinen käännös on Antti Kurkon.

Maailman ampuma-aseiden lukumäärää on mahdotonta määrittää, mutta yksi asia on varma: niitä ei ole koskaan ollut näin paljon! Joidenkin arvioiden mukaan ampuma-aseita on nyt yli miljardi – eikä tuotantovirta ole hiipumassa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan aseiden tuotanto on vain kiihtynyt ja aseiden valmistajat rikastuvat.

Euroopan valtiot ovat suuressa vastuussa aseiden määrästä ja kaupasta. Euroopassa valmistettuja aseita käytetään ihmisten tappamiseen, vahingoittamiseen ja ajamiseen maanpakoon ympäri maapalloa. Vaikka ihmiset menettävät henkensä, terveytensä, sukulaisensa ja kotinsa aseellisissa konflikteissa, aseita tuottavat yritykset tekevät voittoa. Euroopan aseteollisuus on läpinäkymätön ala, joka rikkoo lakeja, pyrkii vaikuttamaan päättäjiin ja välttelee vastuuta.

Asekauppaa ei kuitenkaan valvota Euroopassa riittävästi, ja kun ase on viety, kukaan ei voi taata jatkosta mitään. Taloudellisten etujen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen sekä kansainvälisten sitoumusten ja käytännön todellisuuden välillä on aukkoja ja ristiriitoja.

Tämän monimutkaisen kuvion selventämisen vuoksi GRIP ja Rosa-Luxemburg-säätiön Brysselin-toimisto pitivät tärkeänä, että kansalaiset tutustuvat siihen, miten tämä järjestelmä toimii, jotta he voisivat paremmin ymmärtää ja ehkä vaikuttaa asiasta päättäviin tahoihin. Tämä sarjakuva avaa kansainvälistä asekauppaa, osoittaa mikä siinä on vikana ja tarjoaa ratkaisuja, joilla voimme puuttua sen ongelmiin.

Tekstit: Benjamin Vokar
P
iirrokset: Philippe Sadzot
Väritys:
Tomasz
Suomennos:
Antti Kurko

• Benjamin Vokar on toimittaja. Sarjakuvien ystävänä hän kehitti kirjan idean ja kirjoitti käsikirjoituksen GRIP-tutkijoiden avulla, joilla
on asiantuntemusta sekä laillisesta että laittomasta asekaupasta.

• Philippe Sadzot, ”Fifi”, on kirjailija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja, joka julkaisee fanzineja (harrastelijalehtiä) Belgian Liègessä.

• Tomasz on opiskellut sarjakuvapiirtäjäksi, ja hän on tehnyt useita fanzinejä ennen kuin hänestä tuli toimittaja sarjakuvakollektiivi Atelier 24:ssa, joka julkaisee korkealaatuisia lehtiä painottaen osallistavuuden merkitystä.

Rauhanpuolustajat julkaisee Euroopan tappava kauppa: aseiden vienti -sarjakuvan pdf-muodossa.

Asekauppasarjakuva-1