Elokuun 17. päivänä afganistanilaisen taiteilijan Shamsia Hassanin manageri lähetti minulle viestin, koska olin ilmaissut huoleni Shamsian turvallisuudesta: ”Kiitos yhteydenotostasi. Shamsia on turvassa ja poissa Afganistanista. Valitettavasti hän ei ole siinä tilassa, että voisimme tehdä mitään suunnitelmia…”
Huhtikuussa 1988 syntynyt Shamsia Hassani on ensimmäinen naispuolinen graffititaiteilija Afganistanissa ja Kabulin yliopiston apulaisprofessori.
Kun taliban oli vallannut Kabulin, Shamsian sosiaalisen median tilit olivat muutamia päiviä vaiti. Sitten hän esitteli entistä vaikuttavampia kuvia Afganistanin naisista. He ovat surullisia ja täynnä pelkoa. Kuvien naiset kuitenkin tuovat toivoa. He pelkäävät henkensä puolesta, mutta eivät anna periksi.
Esin (nimi muutettu turvallisuussyistä) on 22-vuotias nuori nainen yhdestä Afganistanin pohjoisesta maakunnasta. Hän työskenteli kansainvälisessä järjestössä Koillis-Afganistanissa. Järjestö käsitteli humanitaarisia kysymyksiä, mutta sen tavoitteena oli myös tuoda tasa-arvon ja ihmisoikeuksien ihanteita yhteiskuntaan. Esin oli yksi niistä, jotka todella uskoivat näihin tavoitteisiin. Hänen vastuualueenaan organisaatiossa olivat ihmisoikeus- ja sukupuolten tasa-arvoasiat.
Talibanin noustua valtaan Esin sai kirjeen esimiehiltään: ”Ilmoita naispuoliselle henkilökunnalle, että heidän on käytettävä hijabia, ja sijoita heidät toimistossa eri huoneisiin niin, että naiset ja miehet eivät ole tekemisissä keskenään.” Taliban ei myöskään salli naispuolisten ihmisoikeustyöntekijöiden tehdä töitä. ”Työskentelen turvallisuussyistä toistaiseksi kotoa käsin”, Esin kertoo.
”Miksi kansainvälinen järjestö toimii näin?” hän kysyy. ”Teimme vuosia töitä poistaaksemme tällaiset tavat, ja nyt meidän pitäisi itse käyttää hijabia. Se vain vahvistaa taliban-käytäntöjä yhteiskunnassa.”
Esin lähetti minulle kuvan itsestään: ”En voi hyvin. Olen tänään tehnyt pieniä muutoksia ulkonäkööni kohottaakseni mielialaani.” Kuvassa hän istuu ja katsoo kameraan. Paita on valkoinen ja lyhythihainen. Hän on ilman hijabia joten paljastuu, että hän on leikannut hiuksensa lyhyiksi.
Aisha on Esinin tavoin vain 22-vuotias. Hänellä on Twitterissä tili @AishaTalks. Aisha ei ole hänen oikea nimensä. Hän on rukoillut apua ja kertonut: ”Minulla on astma, enkä voi käyttää burkaa.”
Aisha oli vuosiluokkansa parhaita opiskelijoita Kabulin yliopistossa. Yhteydenpitomme aikana hän kertoo lukuisista saamistaan uhkauksista. Hän on lähettänyt kuvakaappauksen eräistä suorasukaisimmista: ”Ylistä alkuperääsi. Älä kapinoi maatasi vastaan. Jos kunnioitat maasi, olet turvassa… Älä tee itsestäsi Malalaa. Pidä suusi kiinni.” Nimien ja sijaintien perusteella suurin osa tämäntyyppisistä uhkauksista on tullut Pakistanissa asuvilta ihmisiltä.
Elokuun lopussa taliban ohjeisti kaikkia työtä tekeviä naisia pysymään kotona, kunnes turvallisuustilanne paranisi. ”Turvallisuusjoukkojamme ei ole koulutettu toimimaan naisten kanssa tai puhumaan naisille. Siihen asti kunnes turvallisuus on täysin taattu, pyydämme naisia jäämään kotiin”, talibanien edustaja Mujahid sanoi ja lisäsi, että naispuolisten virkahenkilöiden palkat lähetetään heille.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi tiistaina 24. elokuuta pidetyssä ihmisoikeusneuvoston hätäistunnossa vastaanottaneensa uskottavia raportteja siviilien ja antautuneiden Afganistanin turvallisuusjoukkojen ”summittaisista teloituksista”, joita taliban on tehnyt, sekä rajoituksista, jotka kohdistuvat naisten vapaaseen liikkumiseen ja tyttöjen oikeuteen käydä koulua.
Farzad Lami, vanhempi uutistoimittaja ja toimittajien kansainvälisen ammatillisen järjestön ICFJ:n asiantuntija, kertoo Twitterissä: ”Kun taliban valloitti Kabulin vuonna 1996, se antoi samanlaisia lausuntoja kuin tänään: Työssä käyviä naisia kehotetaan pysymään toistaiseksi kotona.”
Puhun Habib Khanin kanssa. Hän on palkittu afganistanilainen toimittaja, joka työskenteli aiemmin Wall Street Journalille ja perusti kaksi verkkomediaa. Hän sanoo: ”Kaikki on kamalaa. Monet ihmiset unohdetaan ja hylätään.” Kysyn suoraan: ”Millaisia vaaroja naiset, toimittajat ja kansalaisjärjestöjen työntekijät kohtaavat, kun taliban saa täyden hallinnan?” Khanin vastaus on selvä: ”Heitä uhkaa talibanin teloitus. Talibanit toimivat tällä hetkellä ikään kuin he eivät vahingoittaisi ihmisiä vaan odottavat, kunnes ovat vakiinnuttaneet valtansa.”
Afganistanista tehdyt evakuoinnit ovat toteutuneet pääasiassa Afganistanin kansalaisten ja kohdemaiden välisten kansallisten yhteyksien ansiosta. On kuitenkin lukuisia tapauksia, joissa riskiryhmään kuuluvat ihmiset eivät pysty tavoittamaan kumppaneitaan tai saamaan heiltä evakuointisuostumusta. Haavoittuvimpia tässä suhteessa ovat toimittajat, jotka työskentelivät freelancereina tai jotka irtisanoutuivat virallisista sopimuksistaan ulkomaisten toimistojen kanssa työskennelläkseen paikallisina toimittajina. Toinen uhanalainen ryhmä ovat naislesket, joilla on lapsia, ja nuoret naimattomat naiset, joita on myös toimittajina ja kansalaisjärjestöjen henkilöstössä.
Teksti: Oksana Tšelyševa
Kuva: Shamsia Hassanin Instagram-tili