Kesän uutisia ovat hallinneet Israel ja Palestiina sekä Venäjä ja Ukraina: ohjusiskuja, maahyökkäyksiä, pakotteita ja vastapakotteita. Uutisointi tuntuu painottuvan tapahtumien taloudellisiin vaikutuksiin ja suurvaltojen väleihin. Sosiaalisen median, erityisesti Psykologien Sosiaalinen vastuu ry:n aktiivin Kirsti Palosen, kautta tulleet viestit kertovat kuitenkin ihmisten tarinoita elämästä ja kuolemasta miehitysalueella. Israel ilmoitti iskevänsä Hamasia vastaan, mutta YK arvioi, että Gazan kuolleista 80 prosenttia on siviilejä, ja Unicefin mukaan näistä kolmasosa on alaikäisiä. Sosiaalisen median tarinat koskettavat, etenkin kun saan itse seurata muutaman kuukauden ikäisen poikani kasvua ja iloa.
Arabikansojen ystävyysseura lähestyi Työpaikkojen rauhantoimikuntaa Suomen ammattiliitoille suunnatulla vetoomuksella ryhtyä toimintaan oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille. Luettuani vetoomusta jäin miettimään, mitä voin konkreettisesti tehdä. Muistan lapsuudesta, kuinka äitini boikotoi useita tuotteita ja kuinka kävimme monia keskusteluja siitä, minkä vuoksi emme ostaneet kaupasta tiettyjä tuotteita. Äidilläni oli myös, silloin mielestäni kiusalliselta tuntunut, tapa jututtaa boikottilistan tuotteita valinneita ihmisiä kaupassa. Usein he kuitenkin taisivat ainakin sillä kertaa jättää tuotteen kauppaan. Erityisesti mieleen on jäänyt Etelä-Afrikan apartheidin vuoksi boikotoidut Coca Cola ja Shell sekä jo silloin appelsiinit Israelista. Nuorena tuli itse luettua tarkkaan boikotointiopasta ja moni ostos jäi kauppaan sen löydyttyä listalta. Osaa boikottituotteista, kuten israelilaisia hedelmiä, olen boikotoinut niin kauan kuin muistan. Oma lukunsa ovat tuotteet, joista ei heti näe valmistusmaata, niiden osalta olen ollut laiska.
Lämpimän kesän vuoksi meillä on kotona ahkerassa käytössä ollut vuosia sitten hankittu Soda Stream -laite. Se tuottaa pienen piston sydämessä. Tuotteen valmistaja on israelilainen yhtiö, joka toimii miehitetyllä Länsirannalla. Sama yhtiö, joka erotti viime kuussa 60 palestiinalaista työntekijää syyttäen näitä levottomuuksien lietsomisesta. He olivat pyytäneet lupaa ruokailla yövuorossa paastottuaan päivän ramadan-aikana. Sen verran monta kertaa on pistos tuntunut, että kaivoin jälleen esille Israelin vastaisen boikottilistan miettien tarkemmin mitä ostan. Lista löytyy Rauhanpuolustajien nettisivuilta. Toivottavasti oman poikani ei Israelin vuoksi tarvitse miettiä boikottilistoja aikuisena ja lapset saavat Palestiinassa mahdollisuuden kasvaa aikuisiksi.
Tanja Pelttari
Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan puheenjohtaja.