Kolumni: Oikeus koetuksella

Kolumni: Oikeus koetuksella

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pidätysmääräys Israelin pääministeri Benjamin Netanjahusta, entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista ja Hamasin sotilaallisen siiven johtajasta Mohammed Deifistä oli teko, jota moni toivoi, mutta jonka toteutumiseen suhtauduttiin epäillen. Tähän asti tuomioistuimen kohteena ovat olleet lähinnä lännen viholliset, kuten Putin, sekä köyhimpien maiden rikoksiin syyllistyneet diktaattorit ja sotapäälliköt.

Putin ei uskaltautunut Etelä-Afrikkaan, mutta muun muassa Pekingiin ja Mongoliaan hän oli tervetullut. Hänen vierailunsa Ulan Batoriin poiki tiedotusvälineissä närkästyneitä kommentteja, joissa Mongoliaa syytettiin kansainvälisen rikostuomioistuimen arvovallan romuttamisesta.

Venäjästä riippuvainen sekä sen ja Kiinan välissä sijaitseva Mongolia sai jonkinlaista ymmärrystä tukalan asemansa vuoksi, mutta Yhdysvaltojen presidentti Biden ja Ranskan johto eivät voi perustella mitenkään omaa päätöstään asettua ICC:n arvovallan murentajien joukkoon ilmoittamalla, etteivät aio pidättää Netanjahua. Toisin kuin Ranska, USA ei tosin ole koskaan liittynyt sopimukseen kansainvälisestä rikostuomioistuimesta. Bidenin mukaan pidätysmääräys Netanjahusta on pöyristyttävä.

Netanjahun tukijoihin ja ICC:n päätöksen romuttajiin liittyi myös Viktor Orbán, joka kutsui Israelin pääministerin vierailulle Unkariin. Monet muut maat, myös Suomi ja Ruotsi, ovat kuitenkin ilmoittaneet noudattavansa ICC:n pidätysmääräystä.

Ei ollut yllätys, että Netanjahu ja Israel syyttivät ICC:n päätöstä antisemitismiksi. Epämääräisiä lausuntoja antaneelle Saksalle tämä on ollut herkkä paikka, vaikka toisaalta myös sieltä on huomautettu, että Israelin valtion ja sen johdon rikosten tutkimisella ja tuomitsemisella ei ole mitään tekemistä antisemitismin kanssa.

Niin sanotulla lännellä on jälleen kerran valinnan paikka. Yhdysvaltojen ja Ranskan johdon toimet sekä monien muiden maiden epäröinti on jo välittänyt viestin, että lännen liittolaiset saavat vapaasti syyllistyä vakaviin rikoksiin joutumatta niistä vastuuseen. Tämä on monille lisätodisteena siitä, että lännen rakentama maailmanjärjestys ei ole ainoastaan epäoikeudenmukainen vaan myös järjestelmä, jonka sääntöjä länsi itse on valmis rikkomaan omien intressiensä mukaisesti. Tässä valossa vaatimus Putinin pidättämisestä ja Netanjahun pidättämättä jättämisestä tuntuu lähinnä Venäjältä tutuksi tulleelta valikoivalta oikeudenkäytöltä.

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.