Uusi keskustelufoorumi sodan ja rauhan kysymyksistä on syntynyt: uusisivu.fi

Uusi keskustelufoorumi sodan ja rauhan kysymyksistä on syntynyt: uusisivu.fi

 

 

Rauhanpuolustaja-lehti julkaisee tässä liitteessä artikkeleita uudelta rauhan, kulttuurin ja aktivismin verkkosivustolta: uusisivu.fi. Verkkosivustolla ilmestyy neljä kertaa vuodessa Uusi Sivu -verkkolehti. Tässä liitteessä olevat jutut ovat lehden 2/2024 numerosta, jossa on näiden lisäksi paljon muutakin mielenkiitoista: muun muassa Veera Kontulan kuvareportaasi ”Sateenkaaren vastineet”, Mark Wallerin englanninkielinen artikkeli Abstract landscapes in resistance, kirja-arvosteluja ja JP Väisäsen tarina taiteilijoiden rauhanjärjestö Pandin ja Suomessa asuvien chileläisten Mapuche Finlandin yhteistyöstä.

 

www.uusisivu.fi

 

Uusi Sivu on rauhan, kulttuurin ja aktivismin uusi verkkosivusto. Siitä on tähän mennessä ilmestynyt kaksi ”numeroa,” jotka löytyvät näköisversioina verkkosivulta otsikon ”lehti” alta https://www.uusisivu.fi/lehti/. Seuraava numero ilmestyy 15.11.2025, ja siitä eteenpäin aina kolmen kuukauden välein. Sivusto on digitaalisessa muodossa, mutta silloin tällöin siitä otetaan paperipainos levitettäväksi niillekin, jotka eivät viihdy digitaalisessa maailmassa.

Rauhantyön uusi verkkojulkaisu on syntynyt suuresta tarpeesta lisätä maassamme keskustelua rauhan ja sodan kysymyksistä, erityisesti nykyisessä militarisoituneessa ilmapiirissä. Valitettavasti kriittinen rauhan ja sodan kysymysten tarkastelu on vaimentunut maassamme viime vuosina. Tarve uuden keskustelufoorumin perustamiseksi tuli erityisen suureksi, kun Petteri Orpon hallitus leikkasi kaiken valtionavun rauhanjärjestöille. Muitakin tukia on leikattu siten, että kansalaisyhteiskunnan ääni ei pääse kuuluviin, ja taiteilijoiden on yhä vaikeampi saada elantoaan ammattinsa harjoittamisesta.

Rauhanaktivistit päättivät, ettei heitä voi hiljentää, vaan perustivat uuden keskustelualustan tavoitteena vahvistaa ja laajentaa dialogia. Se antaa eri alojen taiteilijoille mahdollisuuden keskustella työstään, rauhasta, sodasta ja muista inhimillisistä aiheista ilman ennakkosensuuria, vapaasti ja luovasti. Sivusto pohjaa löyhästi neljä vuosikymmentä vanhan rauhanjärjestön, Pand – taiteilijat rauhan puolesta jäsenkunnan luovaan työhön. Sivuston toimituskunta kutsuu kuitenkin kaikki muutkin kulttuurialojen työntekijät tulemaan mukaan tekemään sivustoa, koska kaikki parhaat teokset syntyvät yhteistyöllä!

Uuden Sivun toimituskunnan muodostavat kaksi henkilöä: toimittaja, kirjailija Jaana Kanninen ja käsitetaiteilija, toimittaja Juha-Pekka Väisänen. Heihin voi olla yhteydessä sähköpostilla toimitus@uusisivu.fi.