Eihän jumala valehtele – eli onko vihapuheiden mestari Intian pääministeri Modi sittenkin valejumala  

Intian pääministerin Narendra Modin hattutempun piti olla lähtölaukaus tuhatvuotisen hinduteokratian käynnistymiselle. Kolmannen perättäisen vaalivoiton piti olla varma, mutta toisin kävi.

Eihän jumala valehtele – eli onko vihapuheiden mestari Intian pääministeri Modi sittenkin valejumala  

Vaaleja edeltävät gallupit kiljuivat äänitsunamia Narendra Modin BJP-puolueelle, ei vähiten sen vuoksi, että valtamedia ja liike-elämä olivat vaaliliitossa Modin kanssa. Epäpyhän vaaliliiton tiiviydestä kertoo se, että sekä Modi että hänen pelätty rautanyrkkinsä sisäministeri Amit Shah yllyttivät kansalaisia hankkimaan osakkeita. BJP:n vaalivoiton seurauksena pörssikurssit tulisivat pomppaamaan pilviin.

Hattutemppu onnistui, mutta kolmas pääministerin hattu pysyy Modin päässä vain hallituskumppaneiden tuella. Gallupien lupaaman 350 paikan sijaan BJP sai parlamentin 543-paikkaiseen alahuoneeseen vain 240 paikkaa. Ensimmäistä kertaa Modi joutuu johtamaan koalitiohallitusta.

Iso osa ”Modin omista” eli hinduista ei äänestänyt BJP:tä. Intian väkirikkaimmassa osavaltiossa Uttar Pradeshissa, josta Modi on kaavaillut uuden super-Intiansa henkistä kehtoa (osavaltion läpi virtaa pyhä Ganges-joki ja siellä sijaitsee hindujen pyhä kaupunki Benares), alakastiset ja kastittomat hindut pettivät pääministerin niin pahasti, että perustuslain rukkaaminen ja teokratiatalkoot on toistaiseksi pantu jäihin.

Kysymys kuuluu: Ovatko intialaiset saaneet yliannostuksen Modia? Massiivisesta vihakampanjastastaan huolimatta hän ei onnistunut vakuuttamaan tarpeeksi isoa osaa hinduista siitä, että maan 215 miljoonaa muslimia ovat pääsyy heidän ongelmiinsa.

Toinen kauppaa vihaa, toinen rakkautta

BJP:n ja sen johtaman konservatiivisen hindunationalistisen NDA:n liittoutuman päävastustaja oli Intian perinteisen valtionhoitajapuolueen Kongressipuolueen johtama India-liittoutuma. Siihen kuuluu yhteensä 42 puoluetta. Monet niistä ovat osavaltioiden johtavia puolueita, joista useimpia voisi Intian poliittisella kartalla luonnehtia keskustavasemmistolaisiksi.

Vuoden 2019 vaalien tapaan BJP oli lavastanut vaalitaistelun Intian ja Pakistanin väliseksi krikettimaaotteluksi, jossa NDA edusti Intiaa ja India-liittoutuma Pakistania.

Eräät BJP:n johtajat tunnustavat avoimesti, että heidän tavoitteenaan on Intian perustuslain käpälöinti niin, että Intian räätälöinti hinduteokratiaksi vauhdittuisi. Oppositioon selväksi johtajaksi profiloituneen Kongressipuolueen Rahul Gandhi oli julistanut perustuslain koskemattomuuden turvaamisen yhdeksi Indian keskeisimmistä tavoitteista.

Tippaakaan kärjistämättä voi sanoa, että hinduenemmistön ääniä kalasteleva BJP tehtailee jatkuvasti viholliskuvia hindujen ja muslimien välien polarisoimiseksi. Islamofobian lietsominen on ollut puolueen menestysresepti 1980-luvulta lähtien.

Vuoden 1984 valtiollisissa vaaleissa BJP sai kaksi prosenttia äänistä. Sen jälkeen puolue ryhtyi kampanjoimaan temppelin rakentamiseksi Ayodhyan kaupunkiin paikalle, jonka se väitti olevan hindujen Rama-jumalan syntymäpaikka. Koska samalla paikalla kohosi 1500-luvulla rakennettu Babrin moskeija, temppelihankkeesta oli helppo leipoa hindujen ja muslimien välinen uskonnollinen konflikti.

Tuhatvuotinen hinduteokratia voi jäädä Modin haaveeksi. Pikkuisen intialaisen tulevaisuus on avoin.

Strategia poiki ääniä BJP:lle. Vuoden 1989 vaaleissa puolue sai jo 89 paikkaa parlamenttiin. Vuonna 1992 äärihindut panivat lupauksensa täytäntöön ja hajottivat Babrin maantasalle. Siitä lähtien BJP:n johtajat ovat uhonneet rakentavansa paikalle Rama-temppelin.

Puolivalmiin temppelin avajaisia vietettiin viime tammikuussa. Seremoniamestarina toimineen pääministeri Modin mukaan sen rakentaminen on hindusivilisaation suurin saavutus matkalla kohti tuhatvuotista valtakuntaa. Modi julisti temppelin olevan velanmaksu hinduille kärsimyksistä, joita 800 vuotta Intiaa nöyryyttäneet islamilaiset valloittajat olivat aiheuttaneet.

Iso osa opposition johtajista boikotoi juhlallisuuksia. Se jos mikä kertoi Modin mukaan siitä, missä muslimeja liehittelevien hindujen sydän sijaitsee.

Viimeisimmän vuoden 2019 vaalivoittonsa jälkeen Modi oli toteuttanut myös toisen BJP:n pitkäaikaisen vaalilupauksen. Hän lakkautti Jammu ja Kashmirin osavaltion ja mitätöi vuodesta 1952 voimassa olleen Kashmirin autonomiaa koskevan asetuksen. Päätös sisälsi selkeän viestin niin Intian rajanaapurille Pakistanille, autonomiasta haaveileville Kashmirin muslimeille kuin kaikille muille Intian muslimeille.

Kiista Kashmirin alueesta oli hiertänyt Intian ja Pakistanin välejä maiden itsenäistymisestä alkaen. Maat ovat käyneet kolme sotaa alueen kohtalosta. Yksi kolmasosa alueesta on Pakistanin komennossa, kaksi kolmasosaa Intian. Pakistanille Modi viesti: Kashmir on elimellinen osa Intiaa. Sen asemasta ei neuvotella. Kashmirilaisille viesti kuului: tästä lähin te olette samassa asemassa maan muiden muslimien kanssa. Intian muille muslimeille viestittiin: jos ette alistu toisen luokan kansalaisiksi, joudutte tarkkailuluokalle kashmirilaisten tapaan.

India pyrkii siltojen rakentamiseen maan pääuskontojen edustajien välille, joten ei ihme, että valtaosa vähemmistöjen äänistä kasautuu sille. Rahul Gandhi oli maalaillut haluavansa rakentaa rakkauden putiikkeja Modin isännöimään vihan basaariin.

Modi on julistanut koko maailman kadehtivan Intian ilmiömäistä talouskasvua. Isolla osalla intialaisista varallisuus kasvaa, pikkuruisella vähemmistöllä kuitenkin monin verroin nopeammin kuin suurella enemmistöllä. Juuri ennen vaaleja ilmestyneen World Inequality Lab -ryhmän selvityksen The Rise of BIllionaire Raj mukaan eriarvoisuus on Modin Intiassa kärjistynyt räikeämmäksi kuin siirtomaa-ajan Intiassa.

Jumala ilmestyy useimmille intialaisille riisikulhon muodossa, totesi maanisä Mahatma Gandhi aikoinaan. Indian edustajille Gandhi on yhä muotia, sillä valtaosa intialaisista painii taloushuoliensa kanssa.

Ostetaan ja myydään 

Intian politiikka on ollut minulle vuodesta 1977 jatkokertomus, joten jatkan siitä mihin lopetin vuosi sitten (katso Rauhanpuolustaja 3/2023). Uusin jakso antaa minulle uskoa siihen, että monet ”väärää” mieltä olevat intialaiset tuttuni ovat nyt paremmassa turvassa kuin ennen vaaleja.

Tänään kysyn, kuuluuko Suomen hallituksen onnitella Modia. Hän väitti itse(!) vaalikampanjan aikana, että 15 prosenttia hänen alamaisistaan on maahantunkeutujia, jotka yrittävät kähmiä hinduenemmistön kovalla työllä itselleen hankkiman omaisuuden. Niillä hän viittasi Intian 215 miljoonaan muslimikansalaiseen. Modi oli luvannut intialaisille, että jos he antaisivat hänen puolueelleen 400 paikkaa 543-paikkaiseen parlamenttiin, hän tekisi lopun maahantunkeutujien jihadistisista pyrkimyksistä. Sen jälkeen Intian ”krikettimaajoukkueessa” ei pelaisi enää yhtäkään muslimia.

Häät ovat Intiassa megatapahtuma.  Järjestetyt avioliitot ovat äärimmäisen eriarvoisen sosiaalisen ja taloudellisen järjestyksen tärkein peruspilari. Samaan uskontoon, kastiin ja varallisuusluokkaan lukeutuvien kansalaisten kuuluu avioitua keskenään.

Minne käy muslimien tie?

Hääseremonioiden huipennuksessa sulhanen pujottaa mangalsutran eli kaulakorun morsiamen kaulaan. Modin vaalivalheet huipentuivat väitteeseen, että jos muslimeja hemmotteleva Kongressipuolue pääsee valtaan, se anastaisi kaulakorut hindunaisilta ja luovuttaisi ne muslimeille.

Love Jihad on ollut yksi islamofobialla ratsastavan kiihkokansallisen BJP-puolueen vaalijokereista Modin ensimmäisestä vuonna 2014 alkaneesta pääministerikaudesta alkaen. Useissa selvityksissä sepitteeksi todistetun tarinan mukaan muslimimiehet vokottelevat hinduneitoja avioon. Kun heidät on saatu satimeen, osasta tehdään lastentekokoneita ja toiset lähetetään Pakistaniin terroristien koululutusleireille. Ja kohtakos hindujen luvatusta maasta on tullut islamistinen hirmuvalta.

Love Jihadin konnia ovat muslimit, kaulakoru edustaa muslimeja liehitteleviä hindulaisia maanpettureita. Modi on elämöinyt myös monista muista jihadin alalajeista kuten ruokajihadista (ne ahmivat pyhiä lehmiä), lakijihadista (ne haluavat sharia-lain) ja maajihadista (ne ”pakistanisoivat” hindujen kodit ja maat).

Intialaiset ystäväni katsovat Modin valehtelevan niin härskisti, että Trumpkin punastuisi. Maanisä esiintyy mielellään myös sotapäällikkönä. Neljä vuotta sitten yli 20 intialaista sotilasta kuoli Intian ja Kiinan välisissä rajakahinoissa. Modin mukaan yksikään kiinalainen sotilas ei astunut Intian maaperälle puhumattakaan siitä, että joku intialainen sotilas olisi kuollut.

Jumala ei anna mitään ilmaiseksi 

Vuosi sitten Modi nimesi itsensä vishwaguruksi eli koko maailman opettajaksi. Tänään hän on jo jumala. Modi kertoi hiljan, että äitinsä kuoleman jälkeen hän tajusi jumalan lähettäneen hänet maan päälle.

BJP:n presidentti J. P. Nadda toivoi intialaisten ymmärtävän jumalien puhetta. Vain näin he voisivat tajuta, ettei Modi ole ainoastaan ihmisten vaan myös jumalten kuningas. Mikäli näin on, Modilla on jumaltenkin valtakunnassa iso joukko alamaisia, sillä hindulaisuudessa lasketaan olevan 33 miljoonaa jumalaa.

Minulla ei ole jumalaa, mutta oma Modi minulla oli kahden vuosikymmenen ajan. Hän nimensä oli Moti Lal Bambai.

Kashmirista kotoisin oleva, ylhäiseen hindujen bramiinikastiin kuuluva Moti oli jalokivikauppias ja kiihkeä Modin kannattaja. Hän opetti, miten pärjäisin Intiaan suuntautuvien opintomatkojeni vetäjänä. Taloudellisesti ja sosiaalisesti äärimmäisen eriarvoisessa yhteiskunnassa kunnioitus perustuu pelkoon. Ensi tapaamisella minun tuli antaa yhteistyökumppaneilleni ruhtinaalliset tipit. Näin saisin kunnioitusta. Kun levittelisin riittävästi rahaa ympärilleni, saisin niin paljon kunnioitusta, että minua alettaisiin pelätä.

Toimittaja Ashutosh Bhardwaj on tutkinut Modin antamia tippejä. Hänen mukaansa Googlesta löytyy 81 miljoonan sivun verran hankkeita, jotka Modi on luvannut käynnistää. Hänen Intiassaan kansalaisten on ansaittava kaikki oikeutensa. Mikäli he käyttäytyvät kunnioittavasti, Modi on heille antelias. Mikäli he eivät osaa käyttäytyä, heidän käy kalpaten.

Ennen vaaleja Modin hallitus pidätytti kaksi osavaltiopääministeriä ja jäädytti Kongressipuolueen pankkitilit, mikä vinoutti vaalitaistelua entisestään. Jo lähtökohtaisesti BJP:llä arvioitiin olevan kymmenen kertaa enemmän vaalirahaa käytössään kuin kilpailijallaan. Tämä johtui ensisijaisesti siitä, että 80–90 prosenttia liike-elämän vaalirahoituksesta ohjautui BJP:lle.

BJP:n johtama NDA-liittouma sai 293 paikkaa parlamenttiin. Rutkasti vahvistuneen opposition India keräsi 232 paikkaa. BJP menetti asemiaan eniten vahvimmilla kannatusalueillaan Pohjois-Intiassa. Puolueen surkea tulos maan suurimmassa osavaltiossa Uttar Pradeshissa antanee toivoa koko Intian politiikalle.

Toiset rikastuvat nopeammin kuin toiset köyhtyvät.

Alempiin kasteihin kuuluvat ja kastittomat hindut yhdessä muslimien kanssa antoivat äänensä keskustalaiselle aluepuolue Samajwadille ja Kongressipuolueelle. BJP:n islamofobisen kampanjoinnin ykköstavoitteena on ollut nimenomaan hämärtää jyrkät kastierot ja saada kaikki hindut äänestämään hindukansakunnan yhtenäisyyden puolesta.

Vaalitulos viestii siitä, ettei BJP ole onnistunut tavoitteessaan. Kannattaa silti muistaa, että BJP on yhä ylivertaisesti Intian suurin puolue. Päivän ydinkysymys kuuluu nyt, onko Modilla malttia johtaa koalitiohallitusta, ja pystyvätkö hänen hallituskumppaninsa hillitsemään pääministerin islamofobiaa.

Modi on saanut tukkapöllyä jopa kaikkien äärihindulaisten järjestön katto-organisaatiolta, selvästi fasistisia äänenpainoja viljelevältä RSS-järjestöltä. Sen puheenjohtaja Mohan Bhagwat kritisoi pääministeriä verhotusti siitä, että hän on hajottanut hindujen rivit, koska hän lavasti vaalitaistelun BJP:n ja kaikkien muiden hindujen johtamien puolueiden väliseksi kaksintaisteluksi.

Jos hallituksen rivit hajoavat, Modi tullee ostamaan itselleen riittävän määrän tukijoita India-liittoutuman riveistä. Intialaiset kommentaattorit muistuttavat, että viimeisen kuuden vuoden aikana BJP on onnistunut kaatamaan yhdeksän laillisesti valittua osavaltiohallitusta.

  • Kuvat Mikko Zenger