”Ketä syytät, kun piuhat katkaistaan, kun sun teot polttaa tämän maan / ketä syytät, kun piuhat katkaistaan / kun sun teot polttaa tämän maan”, laulaa Merta-yhtye kappaleessaan Palanut maa.
Laulun mukaan maapallo kuuluu kaikille lajeille, ei vain ihmisille. Se ottaa kantaa sekä nykyiseen maailmantilanteeseen että tulevaisuuteen. Yhtyeen solisti ja sanoittaja Juhis Kauppinen kokee olevansa huono politikoinnissa. Vaikka kappaleen teema on selkeä, hän ei osaa suoraan sanoa, mitä ihmiskunnan tulisi tarkalleen tehdä. Kauppinen ajattelee, että tärkeintä kappaleissa ovat niiden aiheuttamat tunteet ja keskustelunavaukset.
”Yksilön ja koko yhteiskunnan tulee katsoa peiliin, kun omista etuuksista ei olla valmiita luopumaan,” Kauppinen kuitenkin toteaa. Hän arvostaa sellaisia kirjoittajia kuin Happoradion Aki Tykki ja Staminan Hyrde. He ovat sisäistäneet sen, että kappaleiden tekstit pitää kirjoittaa niin, että ne voi tulkita monella tavalla. Silloin niistä löytyy jokaiselle jotain samaistumispintaa. Välillä tekstin sanoma on kuitenkin kuulemma jäänyt monitulkintaisuuden takia epäselväksi ja yhtyeen tuottaja on kysellyt, voisiko Kauppinen kertoa asiat niin, että joku ne ymmärtäisi.
Mertan alkutaival
Kun Kauppinen valmistui peruskoulusta, hänen äidinkielen arvosanansa oli 5.
”Taisin kinuta itseni läpi koulusta”, hän arvelee.
Kauppinen oli aina ennen laulanut englanniksi, mutta oivalsi, että olisi hienoa tehdä musiikkia kerrankin suomeksi.
”En ole koskaan ollut mikään varsinainen sanaseppo, mutta ajattelin, että ei kai auta kuin kokeilla. Olisipa kiva tehdä kappaleita siitä, mitä itse kelailee pienessä päässään.” Kauppiselle on tärkeää tekstiä kirjoittaessaan tietää kappaleen tunnelma ja melodia. Ilman niitä hänen on hankala saada tekstiä aikaan.
Alun perin bändi kulki nimellä Inertia, mikä tarkoittaa tendenssiä olla tekemättä mitään, mutta työkaverilla oli jo sen niminen proggis. Merta-nimen Kauppinen keksi katsoessaan paremman puoliskonsa kanssa elokuvaa. Siinä sanottiin ”merta edessä”. Hän rupesi mutustelemaan sitä ja se tuntui hyvältä suussa. Se jää ihmisten mieliin, vaikkei sillä ole mitään syvempää merkitystä. Vasta Merta-projektin lähtiessä liikkeelle Kauppinen rupesi ensimmäistä kertaa kirjoittamaan tekstejä suomeksi.
Saarnaaja
”Eikö moraali huuda, älä tapa älä anna väärää valaa.” Näin kuuluu kappaleen Saarna kertosäe.
”Kappale kertoo siitä, kuinka jotkut ihmiset tavoittelevat omaa hyvää ja käyttävät toista ihmistä ritsana päästäkseen omaan tavoitteeseensa. Sitten kun he saavuttavat sen, toinen ihminen on ikään kuin käytetty.”
Toisaalta Kauppinen näkee ihmisten hyvyydessä toivoa. Hän uskoo yhden ihmisen, tekstin tai aatteen voivan muodostua muutoksen kipinäksi. Hän luettelee muusikoita ja näyttelijöitä, kuten Bono ja Leonardo DiCaprio, jotka ovat käyttäneet uraansa tärkeiden asioiden edistämiseen. ”Jää nähtäväksi, saadaanko me jotain konkreettista aikaiseksi.”
Bändi on keskustellut siitä, milloin he tekevät ensimmäisen oikeasti ison hittinsä. ”Ollaan päätetty, että sillä ei ole väliä, tuleeko se ekalla vai seitsemännellä levyllä. Me ollaan jo Suomen neljänneksi suurimmalla levy-yhtiöllä, kyllä pitää toki bisnestäkin miettiä, mutta en usko että lähdetään ikinä tekemään musiikkia kaupallisista lähtökohdista. Me tehdään sellaista musiikkia joka tuntuu meistä hyvältä. Odottakaa vaan ensi vuoden alkuun kun jysähtää.”
Sitä odotellessa voi kuunnella vaikkapa kappaletta Annatko anteeksi, jonka viestiä voi tulkita surullisella tavalla esimerkiksi tällä hetkellä käynnissä olevaan kurdien pommittamiseen, jonka Suomikin tulevana Nato-jäsenenä tuntuu siunaavan: ”Annatko anteeksi, kun toisen elämä on sinun vapauden hinta, ja sä tahdot elää – – Perusteltu tuho on pelastus, jos sen pukee sanoiksi päättäjien – – lupa sotaan sallitaan, annetaan veren vuotaa.”
Teksti: Jonni Kaitale