Puolustusmenoja ollaan kasvattamassa 1,7 miljardia euroa ensi vuonna. Puolustusmenot nousevat vuosina 2021–2023 noin kolmen miljardin vuosittaistasosta noin viiteen miljardiin euroon, pääosin isojen asehankintojen kuten uusien hävittäjien takia.
Uusien hävittäjien hankintahinnan suunnitellaan olevan itsessään10 miljardia, joka otettaisiin lisäkustannuksena normaalin budjetin ulkopuolelta. Sen lisäksi on vielä kallis ylläpito, jonka takia puolustusbudjettia kasvatetaan vuosikymmeniksi eteenpäin, käytännössä pysyvästi?
VIELÄ EI OLE KUKAAN KERTONUT, MISTÄ RAHAT NÄIHIN OTETAAN
Samalla kun sotilaallisia menoja kasvatetaan uutisoidaan, että koronakustannustenkin takia monesta joudutaan säästämään. Näissäkin budjettineuvotteluissa etsitään säästökohteita ja uhataan leikkauksilla.
Yhtenä esimerkkinä on mm. sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukiin 2021 kohdistettava 127 miljoonan euron leikkaus, mikä tarkoittaa joka kolmannen euron leikkausta kuluvaan vuoteen verrattuna – järjestöjen, jotka tuottavat arjen turvallisuutta joka päivä.
Rauhanjärjestöt vaativat, että päättäjät ottaisivat aikalisän hävittähankintajäpäätöksen suhteen, selvittäisivät puoluettomasti vaihtoehtoja ja uudelleenarvioisivat mihin Suomella on varaa ja mihin ei. Rauhanjärjestöjen samaa vaativa kansalaisaloite on auki 16.10.2020 asti.
14.9.2020 budjettiriihen alkaessa Säätytalolla työttömien mielenilmauksessa Suomen Sadankomitea, Suomen Rauhanpuolustajat, Aseistakieltäytyjäliitto ja Suomen Rauhanliitto jakoivat symboolisesti suklaarahaa kohdentaen aserahat tarvitseville.