Turkin hyökkäys Syyriaan kurdeja vastaan ja raja-alueen valloitus on samalla tavalla kansainvälisen oikeuden vastainen teko kuin Venäjän suorittama Krimin valtaus. Silti lännen reaktio on tähän asti ollut hämmentävän sekava.
Naton pääsihteeri Stoltenberg on keskittynyt siihen, ettei Turkkia suututettaisi. Moni jäsenvaltio on solidaarisesti ymmärtänyt Turkin perusteluja. Sanktioista ei kukaan puhu vakavasti. Onneksi sentään useat maat ovat keskeyttäneet uusien aseiden viennin Turkkiin. Sanktioiden asettamisen sijaan moni tuntui heti alkuun huolestuvan eniten siitä, etteivät sotaa pakenevat ihmiset suuntaisi Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa.
Länsimaiden reaktiot ovat vaihdelleet Turkin hyökkäyksen hiljaisesta hyväksymisestä hätäisesti tehtyihin ehdotuksiin kansainvälisen valvonnan ulottamisesta sen valloittamalle alueelle. EU:ssa hyökkäys tuomittiin, mutta Stoltenbergin mukaan Nato-maiden puolustusministerien illallisella osalla EU-maista oli ”erilaisia näkökantoja”. Tilanteesta keskusteltiin hänen mukaansa suoraan ja avoimesti ”ystävien ja liittolaisten kesken”.
Turkin perustelujen ymmärtäjiin liittyi myös Venäjä, joka neuvotteli hyppysissään pitämänsä Syyrian johdon ja presidentti Erdoğanin kanssa sopimuksen yhteisestä raja-alueen valvonnasta. Neuvotteluissa sovittu viiden päivän tulitauko pelasti kurdit todennäköisesti pahemmalta verilöylyltä, vaikka sitä osin rikottiinkin.
Samalla Venäjä lujitti asemaansa ulkopuolisena toimijana alueella. Sen saavutukset Lähi-idän politiikassa ovat viimeisten vuosien kehityksen valossa olleet menestys. Eikä kyse ole vain Venäjän sumeilematta käyttämästä sotilaallisesta voimasta, vaan se tuntuu olleen koko ajan askeleen muita edellä tilanneanalyysissaan. Venäjän diplomatia on kirjannut monta saavutusta tililleen.
Samaan aikaan länsi on vaikeuksissa vanhojen liittolaistensa kanssa, ja presidentti Trump on onnistunut kerta toisensa jälkeen hämmentämään alueen vakautta.
Kurdien pettäminen voi tulla vielä kalliiksi Yhdysvalloille ja lännelle. Kurdien putoaminen entisen liittolaisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliin tulee kovertamaan Lähi-idässä vielä pitkään lännen uskottavuutta.
Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.