Ramzan Kadyrovin hallinto vainoaa kriitikkojaan myös Suomessa

Ramzan Kadyrovin hallinto vainoaa kriitikkojaan myös Suomessa

Venäjän tieditusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina kerrottu, että Tšetšenian johdon lähipiiri uhkailee Suomessa asuvaa tšetšeenipakolaista, vloggaaja Musa Lomajevia. Kavkazski Uzel ja sanomalehti Moskovski Komsomolets ovat kertoneet, että Suomen poliisi pidätti 10. syyskuuta henkilön epäiltynä murhayrityksestä ja otti Lomajevin suojelun piiriin.

Lomajev on asunut Suomessa kauan. Toimittaja Anna Politkovskaja ja tšetšenialainen ihmisoikeusaktiivi Natalia Estemirova pelastivat hänet Ramzan Kadyrovin miesten käsistä vuonna 2005. Viime vuosina Lomajev on ollut someaktivisti, joka videokanavallaan kritisoi tiukasti Kadyrovia.

Tšetšenian presidenttiä vastustava Telegram-kanava 1ADAT julkaisi 10.9.2020 kuvakaappauksia viestittelystään Lomajevin kanssa. He ilmoittivat tälle murhan uhkasta 22. elokuuta, minkä jälkeen mies havaitsi itseään varjostettavan. Poliisi pidätti varjostajan ja vei Lomajevin piilopaikkaan. Kuvakaappauksissa kerrotaan myös, että päätös Lomajevin surmaamisesta tehtiin Moskovassa, Kadyrovin suosimassa hotellissa. 1ADAT kertoo, että operaatioon oli varattu puoli miljoonaa dollaria.

USEITA KADYROVIN VASTUSTAJIA MURHATTU EUROOPASSA

Kadyrovin vastustajia on jo murhattu. Tammikuussa surmattiin Imran Aliev Ranskassa tainnutustipoilla ja puukoniskuin. Le Monde kertoo rikostutkinnan lähtevän poliittisista motiiveista: Alievilla oli videoblogi, jolla hän kritisoi Kadyrovia.

Helmikuussa hyökättiin Ruotsissa vloggaaja Tumso Abdurahmanovia vastaan. Bloggaajan kanavalla on yli 600 000 tilaajaa ja eräillä videoilla yli neljä miljoonaa katselukertaa. Poliisiksi esittäytynyt murhamies hyökkäsi vasara aseenaan, mutta Abdurahmanov selvisi kamppailusta voittajana.

Heinäkuussa ammuttiin Itävallassa Mamihan (Anzor) Umarov, joka myös oli kritisoinut ankarasti Kadyrovia. Kotimaassa hän oli työskennellyt rikostutkijana ja teki Itävallassa yhteistyötä poliisin kanssa – sekään ei Kadyrovia miellyttänyt. Poliisi pidätti kaksi tšetšeeniä epäiltyinä, mutta Groznyin TV julkaisi Tšetšeniassa asuvien Umarovin lähisukulaisten ilmoituksen, jonka mukaan he muka olisivat murhanneet miehen.

Syyskuun 6. päivänä Gelendžikissä Pohjois-Kaukasiassa kaapattiin 19-vuotias Saltan Tepsurkajev. Seuraavana päivänä nimimerkki Ohotnik (’metsästäjä’) julkaisi 1ADAT-kanavalla videon, jolla ilkialaston Saltan kertoo moderoineensa kanavan chatia ja sallineensa tällöin loukkauksia korkeassa asemassa olevien tšetšeenien vaimoja ja äitejä kohtaan. Hän sanoo ansainneensa rangaistuksen: ”Minun käskettiin valita kuula otsaan tai istuminen pullon päälle, ja valitsin pullon” ja yrittää istuutua pullon päälle.

SUKULAISIA PAINOSTETAAN VÄÄRIIN LAUSUNTOIHIN

Venäjän Kidutusten vastaisen komitean juristit ovat lähettäneet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) kiireellisen valituksen Tepsurkajeviin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista (§ 3 Kidutusten kielto, § 5 Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen). EIT:tä pyydetään vaatimaan Venäjän federaatiolta takeita Tepsurkajevin olinpaikan selvittämisestä, miehen vapauttamisesta ja turvallisuudesta.

Olga Sadovskaja on Kidutusten vastaisen komitean johtaja ja edustaa Tepsurkajevia EIT:ssä. Hän kertoo: ”Onnistuimme saamaan haltuumme videon kaappauksesta ja kokoamaan todistajanlausuntoja. Meillä on vahvat todisteet siitä, että kaappaajat olivat yhteydessä Tšetšenian poliisiin ja kaapattu oli ainakin jonkin aikaa heidän valvonnassaan. Tämä merkitsee, että vielä julmemmat kidutukset lienevät estettävissä ja Tepsurkajevin henki olisi pelastettavissa.”

Tšetšenian virallinen media taas julkaisi kaapatun isän, Širvani Tepsurkajevin ilmoituksen, että perhe on katkaissut suhteensa ”huonosti käyttäytyneeseen, vieraita naisia loukanneeseen” poikaan ja ettei Tšetšenian johdolla ole tekemistä pullotapauksen kanssa: ”Se tapahtui tasavallan ulkopuolella.”

Kadyrov pakottaa säännöllisesti sukulaiset tuomitsemaan ihmiset, joita presidentti pitää vihollisinaan. Tepsurkajevin lisäksi tämä ilmeni Umarovin murhan yhteydessä. Vahvaan klaani- ja kunniajärjestelmään ja verikostoon perustuvassa yhteiskunnassa tämä on tehokas pelote.

UHKAUKSIA VÄLIKÄSIEN KAUTTA

Britanniassa asuva itsenäisen Tšetšenian (1992–2000) presidentin entinen ulkomaanedustaja Ahmed Zakajev ilmoitti tukevansa Salman Tepsurkajevia ja tuomitsevansa miehen kiduttamisen ja nöyryyttämisen. Ilmoituksen jälkeen Zakajevin Tšetšeniassa asuvia sukulaisia alettiin terrorisoida. Syyskuun 10. jälkeen hänen sisaruksiaan on pidätetty, jotta he sanoutuisivat irti sukulaisestaan.

Kampanjaa johtaa Tšetšenian parlamentin puhemies Magomed ”Lordi” Daudov, joka on Kadyrovin oikea käsi. Groznyin TV on julkaissut Instagram-videon, jolla Zakajevin sukulaiset muka vapaaehtoisessa kokoontumisessa kiroavat hänet. Ahmed Zakajevin lontoolainen perhe kertoo sukulaisiin kohdistuvasta väkivallasta Tšetšeniassa.

Itsenäisen Tšetšenian vuonna 2005 murhatun presidentin Aslan Mashadovin poika Anzor Mashadov on jo kauan asunut Norjassa. Hän ei toimi poliittisissa järjestöissä, vaan kirjoittaa dokumenttien pohjalta kirjaa isästään. Noin vuosi sitten hän alkoi Youtube-kanavalla kumota isäänsä kohdistuvaa mustamaalausta ja kertoa faktoja tämän toiminnasta. Tällöin on noussut esiin myös Ramzan Kadyrovin isä Ahmat: tämä oli itsenäisen Tšetšenian muslimien ylin mufti, kunnes loikkasi Moskovan liittolaiseksi. Samoin paljastuu muiden johtajien toiminta ennen loikkaamista vastapuolelle, minkä jälkeen he saivat Venäjän sankarin arvon ja rajattoman vallan Tšetšeniassa.

Noin vuosi sitten alkoi Tšetšeniassa Anzor Mashadovin sukulaisten painostus, ja hän kertoo sen pahentuneen nyt syyskuussa. Menetelmät ovat samoja kuin Zakajevin kohdalla. ”Toisin kuin tuntemattomia ihmisiä, sukulaisiani ei ole kidutettu. Mutta he tiesivät, mitä voi tapahtua, jos he kieltäytyvät vaadituista julistuksista.” Anzor Mashadovin iäkäs eno ei kestänyt painostusta vaan kuoli kesällä.

Anzor Mashadov tietää Musa Lomajeviin kohdistuneesta uhasta, hän on muutaman kerran esiintynyt tämän Youtube-kanavalla. Anzor Mashadov toteaa: ”Minua ne eivät koskaan uhkaile suoraan, vaan lähettävät uhkaukset sukulaisten tai Euroopassa asuvien tšetšeenien kautta. Valitettavasti Euroopassa vähätellään yhä näitä uhkauksia. Kun ilmoitin niistä Norjan poliisille, reaktio oli ensin kovin naiivi, mutta sitten he tajusivat, että voi todella tapahtua jotain kauheaa, ja alkoivat neuvoa minua turvallisuusasioissa.”

Teksti: Oksana Tšelyševa

Suomennos: Kirsti Era

Musa Lomajevin tarinaa on kerrottu Mervi Junkkosen dokumenttielokuvassa Jälki elämässä – 4 tarinaa kidutuksesta. Mervi Junkkosta haastateltiin Rauhan Puolesta -lehteen vuonna 2012.