Rauhankasvatus­neuvola: Suomen nuorten arvomaailma

Rauhankasvatus­neuvola: Suomen nuorten arvomaailma

Saatiin uusi eduskunta. Siihen valittiin paljon niin sanottujen kovien arvojen kannattajia.

Työn ja talouden tutkimuskeskus Labore toteutti maaliskuussa 2023 otsikolla Kupliiko pinnan alla kyselytutkimuksen. Siihen saatiin 15–29-vuotiailta 1 069 vastausta. Kyselyn mukaan vain muutama prosentti nuorista arvioi olevansa arvokonservatiivinen. Kuitenkin näistä nuorista 28 prosenttia kertoi äänestävänsä perussuomalaisia. Perussuomalaiset on puolueena arvokonservatiivinen.

Tulosten tarkempi analyysi paljasti, että Tiktokia seuraavista nuorista yli 30 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia. Niistä, jotka eivät seuranneet Tiktokia, hieman yli 20 prosenttia ilmoittautui persujen kannattajaksi. Nuori Tiktokissa aikaansa viettävä ystäväni kertoi, että siellä tosiaan törmää jatkuvasti perussuomalaisten videoihin, joiden viestit ovat ongelmakeskeisiä ja sisältävät usein nimetyn syntipukin.

Sen sijaan, että aletaan moralisoida nuoria Tiktokissa roikkumisesta, toivoisin, että sinne alettaisiin tuottaa lyhytvideoita, jotka olisivat nuorille yhtä antoisia kuin persujen videot ja jotka visioisivat Suomea ihmisoikeusperustaisena ja vikkelän vihreän siirtymän maana.

Laboren kyselyssä kartoitettiin myös haastateltujen asenteita lentoveroon, eläkeikään, verotukseen, perusturvaan, luokkakokoihin, turkistuotantoon ja maahanmuuttoon. Yllättäen näissä vastauksissa ei tuntunut olevan suurta eroa niiden välillä, jotka asemoituivat poliittisesti oikealle tai vasemmalle eikä niiden välillä, jotka asemoituivat arvoliberaaleiksi tai arvokonservatiiveiksi. Hämmentävää. Ainoa esiin tullut mainittava ero liittyi sukupuoleen: miehet/pojat suhtautuivat maahanmuuttoon kielteisemmin kuin naiset/tytöt. Ei valitettavasti yllätä.

Mitä voitaisiin tehdä, että arvokonservatiivinen ja joidenkin ihmisoikeudet kiistävä politiikka ei näyttäisi nuorista niin houkuttelevalta? Tuntuu aika käsittämättömältä että ihminen, joka ajattelee olevansa arvoiltaan liberaali, päätyy äänestämään arvojensa vastaisesti.

Arvotutkimukset kertovat, että mahdollisuus elää arvojensa mukaisesti lisää ihmisen hyvinvointia. Ehkä määrittämätöntä pahaa oloa tunteva nuori lankeaa suosimaan politiikkaa, jonka perusretoriikkaa on eri väestöryhmien (esimerkiksi maahanmuuttajat) ja yksilöiden (esimerkiksi Sanna Marin) syyttäminen maan ongelmista, koska nuori ei oikein tunnista omia arvojaan tai muiden edustamia arvoja. Tai en minä tiedä. Eihän mikään ole niin yksinkertaista. Toivoisin kuitenkin, että nuorten kanssa työskentelevät opettajat, ohjaajat ja lisäksi tietysti vanhemmat, kummit, mummit ja muut eivät kaihtaisi arvoista, politiikasta ja kaikenlaisesta yhteiskunnallisesta keskustelemista. Ennen kaikkea toivon, että kaikenlaiset coolit influensserit ottaisivat kantaa ja toimisivat hyvien arvojen puolesta – esimerkiksi ihmisoikeuksia, rauhaa ja kestävää tulevaisuutta edistävien arvojen.

P.S. Rauhanpuolustajat tekee pienen osansa nuorten aikuisten arvokasvatuksen eteen, eli Tottelemattomuusakatemian kolmas vuosikurssi käynnistyy ensi syksynä. Rekrytointi alkaa kesäkuussa. Seuraa ilmoittelua!

Teksti: Hanna Niittymäki

REKRYILMOITUS!

Etsitään yksityisopettajaa ”demokratian alkeet” -johdantokurssille. Oppilaina ainakin eräät Erdogan ja Orban.
Liityimme nimittäin juuri  Natoon, jonka peruskirjan johdannossa lukee: ”Ne (allekirjoittajavaltiot) ovat lujasti päättäneet suojella kansojensa vapautta, yhteistä perintöä, kulttuuria ja sivistystä, jotka perustuvat demokratian periaatteisiin, henkilökohtaiseen vapauteen ja oikeusvaltion periaatteeseen.”