Rauhankasvatus­neuvola 30: Rauhan mentävä rako

Rauhankasvatus­neuvola 30: Rauhan mentävä rako

Meistä jokaisen on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Rauhankasvatusneuvontaa tarjoaa opettaja Hanna Niittymäki.

 

Ensimmäinen Rauhankasvatusneuvola ilmestyi jo vuonna 2015. Tämä osa on kolmaskymmenes. Aina siinä vaiheessa, kun seuraavaa Rauhan puolesta -lehden numeroa aletaan suunnitella lehden päätoimittaja kysyy, että vieläkö keksit jotain kirjoitettavaa sille palstallesi. Olen keksinyt. Eikä se ole ollut edes vaikeaa. Kun maailmaa katsoo rauhankasvattajan silmin, näkee rauhankasvatuksen mentävän raon lähes missä tahansa. Surullista tietysti sinänsä, ettei rauha ihmisten, kansojen tai eliöiden välillä ole juuri lisääntynyt näidenkään viiden vuoden aikana. Itsestäni on tullut tässä ajassa vakaasti keski-ikäinen ja luulen suhtautuvani yhä lempeämmin ja ymmärtäväisemmin ihmisiin ja asioihin.

Haluan loppuvuodeksi tarjota lohtua vaikeassa tilanteessa painiskelevalle ihmiskunnalle. Siksi kävin läpi vanhoja ”neuvoloita” ja poimin niistä kaikkein lohdullisimmat elämänohjeet. Olkaa hyvä:

IHMISARVOSTA: Jokaisen ihmisen ihmisarvo on jakamaton, eikä se ole riippuvainen siitä, sattuuko joku toinen ihminen häntä suvaitsemaan.

VÄLITTÄMISESTÄ: Kuuntele kohtaamiasi lapsia ja nuoria. Yksikin välittävä aikuinen saattaa saada lapsen elämän raiteilleen!

KONFLIKTINRATKAISUSTA: Ohjaa konfliktin osapuolet solmimaan käytännönläheinen sopimus siitä, miten rauha vastaisuudessa säilyisi. Tärkeää on, ettei osapuolille tuoteta häpeää.

ITSELUOTTAMUKSESTA: Minäpystyvyys on itseä koskeva asenne. Se merkitsee myönteistä uskoa omaan kykyyn toteuttaa ne toimet, jotka ovat tarpeen tiettyjen päämäärien saavuttamiseksi, sekä luottamusta siihen, että pystyy ymmärtämään asioita ja valitsemaan oikeat tavat tehtävien suorittamiseksi, esteiden voittamiseksi ja maailman muuttamiseksi.

VUOROPUHELUSTA: Dialogissa kohtaavat parhaimmillaan ihmiset, jotka haluavat yhdessä oppia ja toimia paremman maailman puolesta olemassa olevia valtarakenteita kyseenalaistaen.

LUOTTAMUKSESTA: Usko, että ihmiset tahtovat toisilleen yleensä hyvää. Älä hylkää ihmisiä heti, jos he tuottavat sinulle pettymyksen. Anna paljon mahdollisuuksia. Eihän meillä oikein muuta ole kuin toisemme.

AVOIMUUDESTA: Se ei pelaa joka pelkää, sanotaan. Ole avoin uusille ihmisille, ajatuksille ja tavoille nähdä maailma.

KORONAN SEURAUKSISTA: Olemme oppineet uudelleen kuvittelemaan ja muokkaamaan sivilisaatiotamme ja rakentamaan siltoja ekologisten, sosiaalisten ja henkisten asioiden välille.

RAUHANTYÖN MERKITYKSESTÄ: Olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että rauhantyötä on koko arkinen elämä. Pieninkään rauhantyö ei ole turhaa, vaikka päämäärään on vielä tavattoman pitkä matka. (Helena Kekkonen)

IHMISIKSI ELÄMISESTÄ: Maailma muuttuu. Muututaan mekin. Onnea tuleville vuosille!

Toimituksen kesken on ollut puhetta, että siirtyisin kokeeksi vähän kolumnimaisempaan palstaan ensi vuodeksi. Rakkaaksi tulleesta nimekkeestä Rauhankasvatusneuvola en silti aio luopua.

neuvola_30