Rauhankasvatus­neuvola 25: Tulevaisuuden immeinen

Rauhankasvatus­neuvola 25: Tulevaisuuden immeinen

Rauhankasvatus on hieno sana, jota ei ole syytä hylätä, vaikkei se ole ollutkaan muodissa sitten 1980-luvun. Sitä paitsi jokaisen meistä on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Neuvolan tätinä toimii opettaja Hanna Niittymäki.

Tämä näyttää olevan jo 25. Rauhankasvatusneuvolan jakso. Vuosi on jälleen lopuillaan. On varmaan hyvä hetki antaa ohjeistusta tulevaisuudelle. Vuoden 2020 Solidaarisuukalenterin teemakin on tulevaisuus. Tulevaisuustaitoja googlaamalla tuloksia saa paljon. Miten siis eläisimme ihmisiksi, emme vain vuonna 2020, vaan vielä kauan sen jälkeenkin?

Seuraavassa on valikoituja poimintoja tulevaisuustaitojen listoista, joita kommentoin rauhankasvatuksellisista näkökulmista.

 

 1. Systeemiajattelu
 • Maailma on täynnänsä niin sanottuja viheliäisiä ongelmia, sellaisia kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen, eriarvoisuuden kasvu, terrorismi ja pakolaisuus. Systeemiajattelua hallitseva immeinen pyrkii ennen kaikkea hahmottamaan tällaisten moniulotteisten ongelmien suhteita. Hänellä on hallussaan ”The big picture”.
 1. Luovuus
 • Systeemejä ymmärtävä tulevaisuuden immeinen osaa luoda vaihtoehtoja, kehitellä utopioita, mutta varmaankin myös ennakoida dystopioita. Hän on niin luova ratkaisuja kehitellessään, että häntä eivät rajoita nykyisen kapitalistisen kerskakulutusmaailman totutut rakenteet.
 1. Yhteistyötaidot
 • Yhteistyötaitoinen tulevaisuuden immeinen ymmärtää olevansa suuren organismin pikkuinen pala ja pyrkii toimimaan yhdessä kaikkien toisten pikkuisten palojen kanssa utopioiden saavuttamiseksi. Tarvittaessa hän toimii konfliktien sovittelijana varmistaen, että puhetilaa saavat etenkin ne, joille se ei tule kuin Manulle illallinen.
 1. Empatia- ja myötätuntotaidot
 • Keskeistä tulevaisuusosaamista on myötätuntoinen suhtautuminen kaikkiin maapallon eliöihin. Myötätuntoinen suhtautuminen ei tietenkään yksin riitä, vaan tarvitaan myötätuntoisia tekoja.
 1. Itsetuntemus
 • Kriittisestä peiliin katselusta ei liene koskaan haittaa. Tällainen tulevaisuuden peiliinkatselija tunnustaa reippaasti itselleen oman mahdollisen hyväosaisuutensa ja sen pohjan, joka saattaa rakentua esimerkiksi kolonialismin raunioille ja/tai muiden maailmankolkkien luonnonresurssien estottomalle hyödyntämiselle. Siksi hän tallailee nöyränä kohti tulevaisuutta.
 1. Päätöksentekotaidot
 • Ei taida olla aikaa aikailla. Päätöksiä on tehtävä. Tulevaisuuden immeinen tekee tarvittavat päätökset ripeästi tai alkaa ripeästi painostaa niitä tahoja, jotka pitelevät kunkin asian vallankahvaa.

Maailma muuttuu. Muututaan mekin. Onnea tuleville vuosille!