Rauhankasvatus­neuvola 24: Voi hyvä ihminen!

Rauhankasvatus­neuvola 24: Voi hyvä ihminen!

Rauhankasvatus on hieno sana, jota ei ole syytä hylätä, vaikkei se ole ollutkaan muodissa sitten 1980-luvun. Sitä paitsi jokaisen meistä on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Neuvolan tätinä toimii opettaja Hanna Niittymäki.

 

Kun aloitin 90-luvulla opettajaopinnot Oulun kv-ohjelmassa, sain tutustua yhdysvaltalaisen Sonia Nieton ajatuksiin. Monet niistä ovat kulkeneet mukanani siitä lähtien. Nieto on professori emerita ja tehnyt uransa ensin opettajana ja sitten opettajankouluttajana. Ennen kaikkea hän on ohjannut minua kohtaamaan ihmisiä arvostavalla tavalla. Nieton ansiosta uskallan myös tehdä näkyväksi normit ja normeista poikkeamisen merkityksen sen sijaan, että uskottelisin itselleni, että olemme kaikki ihan samanlaisia.

Tässä seuraavassa on Sonia Nieton yhdeksän ohjetta hyvälle opettajalle. Kommentoin niitä jokaista pyrkien liittämään ne elämään ylipäätään eli siihen, miten hyvä ihminen voisi toimia toisten suhteen.

HYVÄ OPETTAJA
Liitä oppiminen oppilaiden elämään.
HYVÄ IHMINEN
Puhu ihmisten kanssa heitä aidosti kiinnostavista asioista. Ennen kaikkea kuuntele, jotta tiedät mikä toisen sytyttää.

HYVÄ OPETTAJA
Odota paljon kaikilta oppilailta, myös niiltä joiden suhteen toiset ovat menettäneet toivonsa.
HYVÄ IHMINEN
Älä oleta, että ihminen, jolla on ns. huonommat lähtökohdat, ei voisi pärjätä elämässä. Tiedosta, että se ei ole hänelle yhtä helppoa kuin etuoikeutetuimmille ihmisille, mutta usko häneen silti, koska muiden tunnustus saa ylittämään itsensä.

HYVÄ OPETTAJA
Pysy sitoutuneena oppilaisiisi huolimatta vastoinkäymisistä.
HYVÄ IHMINEN
Älä hylkää ihmisiä heti, jos he tuottavat sinulle pettymyksen. Anna paljon mahdollisuuksia. Eihän meillä oikein muuta ole kuin toisemme.

HYVÄ OPETTAJA
Pidä oppilaiden identiteettiä korkeassa arvossa (kulttuuria, etnisyyttä, kieltä, sukupuolta, kokemuksia) ja oppimisen perustana.
HYVÄ IHMINEN
Kiinnitä positiivista huomiota ihmisten moninaisuuteen tekemättä siitä numeroa. Ilahdu hiljaa mielessäsi esimerkiksi siitä, kun näet vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kaikenlaisissa ammateissa. Ehkä olet itsekin yksi heistä.

HYVÄ OPETTAJA
Näe vanhemmat ja yhteisön jäsenet kumppaneina kasvatustyössä.
HYVÄ IHMINEN
Usko, että ihmiset tahtovat toisilleen yleensä hyvää. Jos sinulla on yhteisiä tavoitteita toisten kanssa, mutta eriäviä mielipiteitä niiden saavuttamisen keinoista, kuuntele toisia ja hyväksy se, että tavoitteenne on kuitenkin yhteinen.

HYVÄ OPETTAJA
Rohkene haastaa koulun ja opetusviraston käytänteet tarvittaessa.
HYVÄ IHMINEN
Rohkene haastaa mitkä tahansa viralliset käytänteet, jos huomaat että se olisi ihmisten etu.

HYVÄ OPETTAJA
Ole joustava vaikeissa tilanteissa.
HYVÄ IHMINEN
Konfliktin aikana asiat eivät yleensä etene, vaikkei niitä loputtomasti kannatakaan välttää. Mieti kuitenkin tarkkaan, voisitko sinä olla se, joka joustaa. Kuinka tärkeää on olla oikeassa?

HYVÄ OPETTAJA
Ole innokas kokeilemaan ja jalkautumaan maailmaan.
HYVÄ IHMINEN
Se ei pelaa joka pelkää, sanotaan. Ole avoin uusille ihmisille, ajatuksille ja tavoille nähdä maailma.

HYVÄ OPETTAJA
Välitä oppilaistasi. Kunnioita ja rakasta heitä.
HYVÄ IHMINEN
Tunnusta jokaisen ihmisen arvokkuus ja elä sen mukaan. Viha lisää vihaa ja rakkaus rakkautta.