Monikulttuurikeskus Gloria sai Rauhantyöpaikka-palkinnon

Monikulttuurikeskus Gloria sai Rauhantyöpaikka-palkinnon

Viikonloppuna 11.–12.1. järjestettiin vuosittaiset Ammattiyhdistysväen rauhanpäivät, tällä kertaa Riihimäellä Teatterihotellissa. Monipuolisen ja ajankohtaisen seminaari- ja puheenvuoro-ohjelman päätteeksi sunnuntaina julkistettiin Rauhantyöpaikka.

Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon sai tällä kertaa jyväskyläläinen monikulttuurikeskus Gloria, joka tekee arvokasta työtä kansansivistyksen ja yhdenvertaisuuden puolesta ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Luottamusta monien eri ryhmien välille on rakennettu pitkäjänteisesti ja siinä on onnistuttu loistavasti.

Glorian toiminnanjohtaja Arja Seppälä kommentoi palkitsemista tällä Ay-väen rauhanpäiville lähettämällään tervehdyksellä:
”Monikulttuurikeskus Gloria on tehnyt työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi jo vuodesta 2008. Me Gloriassa uskomme, että kohtaamalla aidosti toisen ihmisen voimme oppia ymmärtämään ja elämään sovussa itsemme ja toisten kanssa. Kiitämme saamastamme tunnustuksesta, se innostaa meitä jatkamaan työtä rauhan ja rakkauden puolesta.”

Kiertävä palkinto on euralaisen kyläsepän Orvo Saarisen tekemä kyntöauran terä periaatteella ”Miekat taotaan auroiksi”.

Edellisen kerran palkittiin Lääkärin sosiaalinen vastuu ry.

Tapahtuman avannut Työpaikkojen rauhantoimikunnan varapuheenjohtaja Keijo Hiltunen totesi, että toimikunnan työ on yhtä tarpeellista kuin 45 vuotta sitten, kun se perustettiin. Hiltunen korosti myös, että työelämässä ja ay-liikkeessä tulee olla nollatoleranssi vihapuheelle ja rasismille.

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen toi oman tervehdyksensä tapahtumalle, jossa hän totesi: ”Sosiaali- ja terveysministerinä ajattelen, että rauhan ja turvallisuuden kysymykset eivät kuulu vain puolustusministeriön, ulkoministeriön tai sisäministeriön hallinnonaloille, vaan pohja etenkin maan sisäiselle yhteiskuntarauhalle rakennetaan huolehtimalla ihmisten hyvinvoinnista.”

Riihimäen kaupungin tervetulosanat esitti Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri.

Ay-väen rauhanpäivillä käsiteltiin kuohuvaa Lähi-idän tilannetta, jota taustoittivat dosentti Pertti Multanen ja Kurdiliiiton asiantuntija Welat Nehri. Ammattiliittojen puheenjohtajat Päivi Niemi-Laine (JHL), Heidi Nieminen (PAU), Silja Paavola (Super) ja Antti Palola (STTK) pohtivat yhdessä ay-liikkeen yhtenäisyyttä ja tes-shoppailua. Akavasta ei valitettavasti kukaan päässyt seminaariin.

Lauantai-iltapäivän päätteeksi seminaariväki jakautui kolmeen ryhmään, joissa käsiteltiin robottiaseita Rauhanliiton viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntijan Tuuli Vuoren johdolla, pohdittiin kansanedustaja Pia Lohikosken vetämänä olemmeko jo täysin bisneksen armoilla vauvasta vaariin, ja luotiin silmäys Boliviaan, jonka tilannetta kartoitti FM Eleonoora Karttunen.

Sunnuntaina valtiotieteiden tohtori Jouko Kajanoja luonnosteli ratkaisua työvoimapulaan, ja entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila piti puheenvuoron aiheesta yhteiskuntarauha on rauhan ydin. Asiaohjelman päätteeksi puntaroitiin, miten ay-liike on reagoinut ilmastonmuutokseen. Aiheesta erityisesti nuorten näkökulmasta puhui STTK:n opiskelijoiden puheenjohtaja Saana Simonen.

Ay-väen rauhanpäivät järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla. Tapahtuman järjestävät Työpaikkojen rauhantoimikunta ja Suomen Rauhanpuolustajat.

Kuvassa Monikulttuurikeskus Glorian väkeä.