Moderni maatuska: Kello tikittää

Moderni maatuska: Kello tikittää

Kuuma
tääl alkaa olla hiton kuuma
vaik riisuisin vaatteet mun päält
lisää tulvii sisään, ulvon kuuta
kello tikittää

Rap-artisti Yeboyahin sanoituksissa kuuluu epätoivo ja kiire. Ihmisen vaikutus ilmastoon on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Ilmastonmuutoksella on katastrofaalisia seurauksia, esimerkiksi Pakistanin tulvat, joissa on tämän syksyn aikana kuollut jo yli tuhat ihmistä, ja sadat tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Samaan aikaan suomalaisia aktivisteja otettiin kiinni Ruotsin rajalla. He olivat matkalla mielenosoitukseen Gotlantiin, missä Cementan kalkkilouhokset ja betonitehdas tuottavat noin neljä prosenttia koko Ruotsin kasvihuonekaasupäästöistä. Ehkä Ruotsin poliisi ajattelee, että niin kauan kun tulvat tappavat Etelä-Aasiassa mutta eivät Pohjoismaissa, on ympäristöaktivistien pitäminen säilöönottokeskuksessa moraalisesti oikein. Todennäköisesti poliisi ei ajattele mitään.

Sen sijaan Pohjoismaista vedotaan venäläisiin. Miksi ette tehneet mitään ajoissa? Miksi ette kaada Putinin hallintoa? Voisimmeko kysyä samat kysymykset itseltämme? Emme tee tarpeeksi, vaikka todisteet ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tuhosta ovat tiedossamme. Elämme systeemissä, jossa viranomaiset suojelevat Cementan tapaisten yhtiöiden pääomaa. On selvää, että systeemin sisältä toimiessa ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät tule helpottumaan. Aktiivinen vastarinta ympäristön puolesta on ainoa tapa jatkaa eteenpäin.

Daria Tarkhova
Kirjoittaja on vallankäytöstä huolissaan oleva vapaa työläinen.