Kolumni: Polttopisteessä Ukraina

Kolumni: Polttopisteessä Ukraina

Itä-Ukrainasta kuuluu jälleen huonoja uutisia. Tulitus kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä on lisääntynyt, ja sotilaiden lisäksi myös siviilejä kuolee. Ukraina on hakenut tukea USA:lta ja Natolta Venäjää vastaan, joka on siirtänyt joukkojaan lähemmäksi Ukrainan rajoja. Bidenin hallinto on ottanut edeltäjäänsä kovemman linjan Venäjään ja luvannut tukea Ukrainaa tarkentamatta kuitenkaan miten. Tehokkaampien aseiden myynti, sotilaskoulutus ja sotilaallisen aktiivisuuden kasvattaminen Mustallamerellä kuuluvat ainakin jo nyt pakettiin.

USA on luvannut tukea Ukrainan Nato-jäsenyyttä, mutta todennut myös, että päätös on Naton. Liittokunnan eurooppalaisilta jäsenvaltioilta ei pyrkimykselle voine odottaa tukea sen enempää kuin vastaavassa tilanteessa vuonna 2008. Venäjä on kuitenkin varoittanut kovasanaisesti tästä ja Nato-joukkojen sijoittamisesta Ukrainaan. Mikäli USA vastoin kaikkia odotuksia lähettäisi joukkoja alueelle, olisi uhkana ydinasevaltojen välinen yhteenotto.

Jos Ukraina yrittäisi ottaa Itä-Ukrainan sotilaallisesti haltuunsa kapinallisilta, joita Venäjä on tukenut Krimin valtauksesta lähtien, Venäjä on sanonut puuttuvansa jälleen tapahtumiin. Tällä tiellä on enää ajan kysymys, milloin Venäjä lähettää omat asevoimansa avoimesti Itä-Ukrainaan. Putin pitää 21.4. linjapuheen, jonka on sanottu sisältävän merkittäviä toimia, jotka duuma tulee vahvistamaan heti seuraavana päivänä. Voi vain arvailla, koskevatko ne myös Itä-Ukrainaa.

Venäjä ja Ukraina olivat mananneet moneen kertaan Minskin rauhanneuvottelut kuolleeksi, ennen kuin ne käynnistettiin uudelleen presidentti Volodymyr Zelenskyin maanvyörymävoiton jälkeen. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei Venäjä tullut vastaan myönnytyksillä, eikä Zelenskyillä ollut riittävää sisäpoliittista tukea edes omassa puolueessaan neuvotteluissa etenemiseen. Vastarinta parlamentissa ja kaduilla oli rajua. Mutta mitä kauemmin itäukrainalaiset elävät tulituksen alla ja Venäjältä tulevan tuen varassa, sitä kauemmaksi alueen palautuminen Ukrainan yhteyteen etääntyy.

Teksti: Markku Kangaspuro