Kadyrovin arvostelijat yhä vaarassa Venäjällä

Kadyrovin arvostelijat yhä vaarassa Venäjällä

Tšetšenian tasavallan korkeimman oikeuden entisen tuomarin Saidy Jangulbajevin ja hänen vaimonsa Zarema Musajevan perhe oli uskaltanut julkisesti arvostella Ramzan Kadyrovia ja menetelmiä, joilla tämä on hallinnut Tšetšeniaa siitä lähtien, kun Moskova nosti hänet valtaan Ahmat Kadyrovin murhan jälkeen vuonna 2009. Nyt Zarema Musajeva on siepattu ja Saidy Jangulbajev on paennut Venäjältä.

 

Tammikuun 20. päivänä 2022 kaksi mustaa Mercedes-jeeppiä, joiden rekisterinumerot viittasivat Tšetšeniaan, pysäköi lähelle Nižni Novgorodissa sijaitsevaa kerrostaloa, jossa asui Saidy Jangurbajevin perhe.

Jeepeillä tulleet Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin aseistetut sotilaat ryntäsivät väkivalloin sisään perheen asuntoon. He hyökkäsivät sekä perheen että asianajajien kimppuun, jotka Kidutuksen vastainen komitea (Committee against Torture, CAT) oli onnistunut nopeasti hälyttämään paikalle.

CAT:n lakimiehet kertovat, että asunnossa tapeltiin ja hekin saivat osumia samoin kuin Saidy. Hänen vaimonsa Zarema Musajeva yritti piiloutua vaatekaappiin, mutta hyökkääjät raahasivat hänet ulos ja hakkasivat häntä niin, että hän menetti tajuntansa. Sotilaat raahasivat naisen ulos, veivät hänet autoonsa ja ajoivat pois.

Zarema Musajeva on 59-vuotias ja riippuvainen insuliinista. Kun hänet vietiin pois, hän oli kotivaatteissa. Hänen vangitsijansa eivät ottaneet mukaan hänen passiaan, lämpimiä vaatteita tai insuliinia.

Tšetšenian sisäministeriön vajaan kymmenen sotilaan ryhmä saapui Nižni Novgorodiin sillä verukkeella, että he vievät Saidyn ja Zareman kuulusteluihin Groznyihin. Kuulustelu oli määrä pitää 24. tammikuuta. Molempia kutsuttiin ”todistajiksi”. Väitetty rikostapaus oli vuodelta 2019, eikä haasteessa kerrottu, miten Saidy tai Zarema liittyvät juttuun tai tunsivatko he epäillyn tai väitetyt rikoksen uhrit. Saidy ja Zarema eivät asuneet Groznyissa silloin, kun rikoksen väitettiin tapahtuneen.

Saidy Jangulbajev ja hänen vaimonsa Zarema Musajeva.

TOISTUVIA PIDÄTYKSIÄ JA KIDUTUSTA

Jangulbajevin perhe oli muuttanut Groznyista Nižni Novgorodiin vuonna 2017. Perhettä oli uhkailtu Tšetšeniassa, ja Jangurbajevin perheen lapsista kolme veljestä Abubakar, Ibrahim ja Baysongur oli pidätetty useaan otteeseen ja heitä oli lisäksi kidutettu. Perhe pakeni Groznyista jättäen taakseen kaiken, mukaan lukien omaisuutensa.

Nižni Novgorodissa sijaitsee Kidutuksen vastaisen komitean CAT:n päämaja. CAT on kansalaisjärjestö, jonka Igor Kalyapin perusti vuonna 2000 ainoana tarkoituksenaan kitkeä kidutus.

Veljeksistä vanhin, Abubakar, joutui ongelmiiin vuonna 2015, kun Vkontaktessa oli esitetty kriittisiä kommentteja Ramzan Kadyrovia kohtaan. Kadyrov syytti arvostelusta Jangulbajevia, vaikka kyseessä oli eri henkilö. Abubakar ja Ibrahim pidätettiin. Heidät vietiin Kadyrovin päämajaan, jossa heidät hakattiin.

Toukokuussa 2017 Ibrahim jälleen pidätettiin Groznyissa ja häntä syytettiin ”vihamielisyyksien lietsomisesta tiettyä sosiaalista ryhmää, Venäjän sotilashenkilöstöä, kohtaan”. Ibrahim oli julkaissut kuvia Tšetšeniassa kuolleista siviileistä Vkontaktessa eli venäläisessä sosiaalisessa mediassa. Häntä hakattiin ja kidutettiin pidätyksensä aikana ennen syytteen nostamista.

Ibrahim Jangulbajev vapautettiin tammikuussa 2019 puolentoista vuoden tutkintavankeuden jälkeen. Hänen tapauksensa hylättiin syytekohdan osittaisen dekriminalisoinnin perusteella. Kidutuksen vastainen komitea antoi perheelle oikeusapua.

Abubakar Jangulbajev kertoo: ”Tulin Kidutuksen vastaiseen komiteaan asiakkaana, mutta jäin työskentelemään heidän kanssaan asianajajana.” Hän työskenteli CAT:n Pohjois-Kaukasian haaratoimistossa tammikuun 2022 puoleenväliin asti: ”Lopetin, koska minun piti paeta Venäjältä saamieni uhkausten takia.”

Baysongur ja Ibrahim Jangulbajev muuttivat erääseen EU-maahan vuosi sitten. Ramzan Kadyrov epäilee heillä olevan yhteyksiä 1Adat Telegram -kanavaan, jolla on lähes 22 000 tilaajaa. Kanavan sisältö on erittäin kriittistä Kadyrovia kohtaan, joka on useaan otteeseen uhannut eliminoida sen avustajat.

Abubakar kertoo: ”Ainoa syy perheemme vainoon on se, että kukaan meistä ei ole salannut kritiikkiämme Kadyrovin tyranniasta omaa kansaansa kohtaan.”

Hän korostaa, että Kadyrovin tukijat Moskovassa ovat näyttäneet presidentille vihreää valoa oman kansansa terrorisoimiseen vastineeksi sille, että Tšetšenia on rauhoittunut. Abubakarin käsityksen mukaan Kadyrov on hyötynyt henkilökohtaisesti Vladimir Putinilta ja Venäjän kansalliskaartin johtajalta Viktor Zolotovilta saamistaan eduista. Putinille on luultavasti tärkeää säilyttää kuva Tšetšenian rauhoittajana, kun taas Viktor Zolotoville merkittävintä on se, että Ramzan Kadyrov ei ole koskaan halunnut saada oikeuteen Venäjän armeijan sotilaita, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin siviilejä vastaan Tšetšeniassa käydyn kahden aseellisen konfliktin aikana.

Diabetesta sairastava Zarema Musajeva on riippuvainen insuliinihoidosta.

Vuorokausi Zarema Musajevan vangitsemisen jälkeen Ramzan Kadyrov sanoi TG-kanavallaan: ”Jangulbajevit eivät ansaitse pysyä hengissä. Jos he eivät ole vankilassa, heidät pitäisi piilottaa maan alle.”

Tammikuun 22. päivänä Saidy Jangulbajev ja hänen tyttärensä Aliya onnistuivat pakenemaan Venäjältä. Abubakarin mukaan heidät selvästi tunnistettiin Moskovan lentokentällä ja heistä käytiin puhelinneuvotteluja, mutta lopulta he saivat lentää.

Abubakar Jangurbajev esitti 22. tammikuuta presidentti Putinille videovetoomuksen Ramzan Kadyrovin syrjäyttämiseksi.

Tšetšenian viranomaiset julkaisivat lyhyen videon Zarema Musajevasta huoneessa Tšetšenian nykyisen oikeusasiamiehen kanssa. Zarema näytti sekavalta, pelokkaalta ja hämmentyneeltä. Hän toisti, että häntä oli kohdeltu hyvin. Abubakar sanoo: ”Äidin näkeminen sellaisessa tilassa saa minut entistä huolestuneemmaksi hänen terveydestään.”
27. tammikuuta selvisi, että Zarema Musajeva on vankilassa Groznyissa. Hänet on tuomittu huliganismista 15 vuorokaudeksi vankeuteen.

 Teksti: Oksana Tšelyševa

Artikkelia päivitetty 27.1.2022 kello 15.17 ja lisätty tieto Zarema Musajevan olinpaikasta.