Venäläiset vastustavat sotaa Ukrainassa

Venäläiset vastustavat sotaa Ukrainassa

Tiedotusvälineet ovat viime viikolla kertoneet, että kyselyjen mukaan 60–70 prosenttia venäläisistä tukee Putinin päätöstä hyökätä Ukrainaan. Putinin tukijoiden kanta voi kuitenkin pikkuhiljaa muuttua, vaikka Venäjä tekee kaikkensa estääkseen venäläisten pääsyn vapaiden tiedotusvälineden tarjontaan. Lisäksi vankilassa istuva oppositiojohtaja Aleksei Navalny julkaisi Twitter-tilillään kiinnostavaa, tukiryhmänsä kokoamaa tietoa siitä, miten venäläisten asenteet Putinin Venäjän toimia kohtaan Ukrainassa ovat muuttuneet. Otos on pieni, mutta sen voi nähdä pienenä toivonkipinänä.

Useita riippumattomia medioita on suljettu Venäjällä, tuoreimpina esimerkkeinä Eho Moskvy ja Dožd, ja valtiojohtoiset tiedotusvälineet tarjoavat venäläisille viestiä, että Venäjä ”suorittaa Ukrainassa erityisoperaatiota”, jonka avulla veljeskansa pelastetaan natseilta ja ”pellepresidentiltä”. Mediaa on kielletty käyttämästä muun muassa sanaa ”sota” yhteydessä Ukrainaan. ”Rauhanoperaatio” on kuulemma oikea sana.

Yhä useammat venäläiset kuitenkin tuomitsevat hyökkäyksen Ukrainaan. Monet ilmaisevat kantansa avoimilla kirjeillä, vetoomuksilla tai sosiaalisessa mediassa.

Jabloko-puolue, valtaosa oppositiopoliitikoista ja -aktivisteista, kunnanvaltuutetut eri puolilla maata ja jopa duuman edustajat ovat julkisesti tuominneet sodan.

Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarevin sodanvastainen vetoomus on kerännyt yli 1 100 000 allekirjoitusta viidessä päivässä. Monet ammattiyhteisöjen edustajat – lääkärit, IT-asiantuntijat, opettajat, suunnittelijat, filantroopit ja kulttuurialan työntekijät – ovat allekirjoittaneet avoimia kirjeitä. Haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa sodanvastaisen kantansa on ilmaissut suuri joukko kuuluisia venäläisiä: kansan rakastamat muusikot, kansainvälisesti tunnustetut elokuvantekijät, tv-juontajat, näyttelijät, urheilijat ja liikemiehet. Riippumattomat tiedotusvälineet ovat julkaisseet sodanvastaisia kannanottoja, ja useita painetun median julkaisuja on ilmestynyt erikoiskansilla.

Venäjän feministit osoittavat mieltään eri puolilla maata Ukrainan sotaa vastaan. Manifestissaan he ovat vedonneet feministeihin ympäri maailman vastustamaan Putinin hallituksen käynnistämää sotilaallista hyökkäystä.

Venäjän aseistakieltäytyjien liike on julkaissut Facebook-sivuillaan Suomen aseistakieltäytyjäliiton kannan, joka vaatii Suomea päästämään maahan ja antamaan kansainvälistä suojelua jokaiselle Ukrainan sodasta kieltäytymisen vuoksi vaaraan joutuvalle aseistakieltäytyjälle ja sotilaskarkurille. Tämä olisi käytännöllinen ja ihmisoikeusmyönteinen tapa tukea maansa politiikkaa vastustavia Venäjän kansalaisia ja heikentää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Liike on julkaissut myös ohjeita sodassa kaatuneiden ja Ukrainaan lähetettävien sotilaiden omaisille. Tämän lisäksi he ovat jakaneet suosituksia Venäjän armeijan hyökkäykseen osallistuneelle sotilashenkilöstölle ja muistuttaneet oikeudesta omantunnonvapauteen ja sodasta kieltäytymiseen. Sivusto opastaa myös niitä, jotka haluavat, mutteivät osaa kommunikoida niiden sukulaisten ja läheisten kanssa, jotka pitävät sotaa Ukrainassa oikeutettuna.

Venäläinen kansalaisjärjestö OVD-info on tilastoinut ja auttanut vuosien ajan mielenosoituksissa pidätettyjä. Venäjä julisti järjestön viime vuonna ulkomaiseksi agentiksi. Twitter-tilillään järjestö julkaisee katsauksia venäläisten mielenosoituksista Ukrainan sotaa vastaan. Ainakin yli 50 kaupungissa ympäri Venäjän on protestoitu sotilaallista toimintaa vastaan, vaikka Venäjä kiristi viime viikolla mielenosoittajiin kohdistuvaa lainsäädäntöään.
Mielenosoituksia on järjestetty päivittäin helmikuun 24. päivästä lähtien ja yli 8000 ihmistä on pidätetty (tilanne 7.3.2022).

Katso myös:
https://en.wikipedia.org/wiki/2022_anti-war_protests_in_Russia

Kuva: OVD-news