Venäjällä julistettiin liikekannallepano – kansa järjestäytyy Telegramissa

Venäjällä julistettiin liikekannallepano – kansa järjestäytyy Telegramissa

Keskiviikkoaamuna 21.9. Venäjän autokraattinen hallitsija Putin julisti osittaisen liikekannallepanon. Virallisesti 300 000 armeijan reserviläistä saa kutsun lähteä Ukrainaan. Käytännössä liikekannallepano on Venäjän valtion tyyliin järjestetty mielivaltaisesti. On todennäköistä, että virallista suurempia määriä yritetään saada rintamalle.

Toistaiseksi liikekannallepanon alle on jouduttu erityisesti perifeerisillä alueilla. Tämä ei ole yllättävää, sillä Venäjän tasavaltojen etniset vähemmistöt ovat olleet yliedustettuja armeijassa ja erityisesti Ukrainan sodassa. Yksi syy on kolonisoitujen alueiden köyhyys ja valtion strateginen tapa sijoittaa armeijan koulutuslaitokset alueille, joilla muita vaihtoehtoja työllistymiseen ei ole. Samalla pois armeijasta on vain kolme reittiä: ikä, sairaus tai vankila. Viimeisin reitti on toisaalta ristiriitainen, sillä myös vankeja on lähetetty rintamalle.

Näiden tietojen valossa ei ole ihme, että esimerkiksi Dagestanissa on nähtävillä merkittävää kansannousua. Paikalliset Telegram-kanavat ovat vaatineet valtiota lakkauttamaan liikekannallepanon koko Pohjois-Kaukasian alueella ja vapauttamaan poliittiset vangit. Jos valtio ei suostu, he saavat vastaansa muun muassa barrikadeja moottoriteille. Esimerkiksi ”Dagestanin aamu” (Utro Dagestana) Telegram-kanava on jatkuvasti kannustanut ihmisiä protesteihin.  Naisten rooli mielenosoituksissa on suuri, koska reserviläisiä naisia on paljon vähemmän. Miesten on vaarallisempaa osoittaa avoimesti mieltä, sillä he ovat todennäköisemmin reservissä, ja jotkut kiinniotetut protestoijat ovat saman tien saaneet kutsuntalapun viranomaisilta.

Perjantaina 30.9. ”Dagestanin aamu” kirjoitti: ”Naiset ja siskot – tänään olette kotona! Vaikka jäämme kaipaamaan kaltaisianne naisleijonia, niin tänään teidän täytyy jäädä kotiin. Juma on meidän miesten päivä!” ’Juma’ viittaa perjantaihin tai kokoontumiseen. Kanavan ylläpitäjät agitoivat ihmisiä suunnitelmallisesti, sillä he pyrkivät koordinoimaan ja aikatauluttamaan ihmismassojen protestointia.

Ukrainan presidentti Zelenskyi on tehnyt sotaan kutsutuksi joutuville videotervehdyksen, jolla hän kannustaa venäläisiä pakenemaan, antautumaan tai taistelemaan kaduilla. Antautumista harkitseville on auki puhelinlija ja niin ikään Telegramissa ”Haluan elää” (Hochu zhyt) -kanava, jolla on käytännön tietoa antautumisesta. Kanavan tiedoissa lukee, että se on valtiollinen projekti ja että antautuneille taataan humaani kohtelu. Torstaina 29.9. kanavalla julkaistun tiedon mukaan heille on tullut jo 2 000 yhteydenottoa.  Lisäksi kanavalle on tullut tietoa siitä, miten Ukrainan alueelle tulleet voivat liittyä Ukrainan puolesta taistelevien venäläisten sotilaiden legioonaan.

Liikekannallepano vaikuttaa myös rajapolitiikkaan, sillä perjantain 30.9. vastaisena yönä Suomi sulki rajan  turistiviisumilla matkustavilta venäläisiltä. Niiden, joilla on Venäjän passi, on edelleen mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua Suomesta. Sitä varten olisi kuitenkin päästävä Suomen rajaviranomaisten luo, ja ironista kyllä Venäjän raja-alueelle ei pääse ilman viisumia. Pelkän liikekannallepanon on myös sanottu olevan riittämätön perustelu kansainvälisen suojelun saamiseksi, ja hakijalla täytyisi olla todisteita siitä, että joutuisi osalliseksi sotarikosten tekemiseen. Ukrainasta tulleiden tietojen valossa on kuitenkin selvää, että jokainen Venäjän armeijaan joutunut voi syyllistyä sotarikosten toteuttamiseen. Käytännössä turistiviisumi oli monelle ainoa tie turvaan. Myös Venäjältä tulleiden auttamiseksi on oma Telegram-kanava.

Teksti: Daria Tarkhova
Kuva: Aleksandra Aksenova