Vappu Taipale: Rauhantyö kannattaa aina, vaikka kaikki menee päin peetä

Vappu Taipale: Rauhantyö kannattaa aina, vaikka kaikki menee päin peetä

Vappu Taipaleella on pitkä, yli 60 vuoden perspektiivi rauhantyöhön.  

 

Vappu Taipale jäi vuonna 2008 eläkkeelle Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen pääjohtajan tehtävästä. Edelleen Suomen Rauhanliiton hallituksessa vaikuttava Taipale on nähnyt vuosikymmenten aikana rauhantyön nousuja ja laskuja. Hän ei ole koskaan menettänyt toivoaan.

”Uusi nousu tulee aina jostain kulman takaa.”

”Kun miettii, mitä rauhantyö oikeastaan on, niin minulle rauha on ollut aina hyvin moninainen asia. Kukoistavaa elämää, kulttuuria, kaupankäyntiä, tuttavuuksia ja vaihtoa yli rajojen. Se ei ole pelkästään sitä, että kuljetaan lappu rinnassa: olen rauhan kannalla.”

”Se voi olla ihan pieniä asioita. Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestö täyttää neljäkymmentä vuotta, ja olen kirjoittamassa sen historiikkia. On tosi hauskaa nähdä mitä olemme tehneet matkan varrella. Järjestöön on tullut myös nuoria lääkäreitä mukaan.”

”Rauhantyö ei ole ollenkaan mediaseksikästä. Ei kannata odottaa, että Hesari tai joku valtamedia kertoisi siitä pätkääkään. Sen merkitys ja ilo täytyy löytää itsestä, kavereista ja kaikesta pienestä.”

”Keitin juuri intialaista linssikeittoa, ja meillä oli täällä joitakin vieraita. Ihmisten välinen ystävyys kantaa. Tämäkin oli kulttuurit ylittävä teko. Meillä on ystäviä rauhanliikkeen kautta kaikkialla maailmassa. Voin lähettää heille viestejä, että täällä ollaan olemassa.”

”Tästä kaikesta me kerromme yhdessä mieheni llkan kanssa kirjoittamassamme kirjassa Taipaleella. Se ilmestyi vuoden vaihteessa. Kirjastoista voi lainata kirjoja itselleen vieraista kulttuureista. Se rikastaa ihmistä ja avartaa näkökulmaa.”

”Minun rauhantyöni on tällaista, se on elämäntapa.”

Teksti: Erkki Kupari
Kuva: Kerttu Matinpuro

Kuvassa Vappu Taipale puhumassa rauhanjärjestöjen Ukraina-mielenosoituksessa 14.2.2022 Helsingissä Tehtaankadulla.