USA lisää sotilaallisen voimansa esittelyä Suomessa

USA lisää sotilaallisen voimansa esittelyä Suomessa

ei_tankkeja_suomeen
Suomesta on tullut pikkuhiljaa hivuttamalla merkittävä Yhdysvaltojen sotavoimien harjoittelutanner, ja yhä uusia asejärjestelmiä osallistuu näihin harjoituksiin. Meille puolustusvoimat selittää kyseessä olevan normaalia harjoitustoimintaa, joka ei sisällä mitään erityistä viestiä Venäjän suuntaan. Yhdysvalloissa asia on kyllä ymmärretty aivan eri tavalla – lisääntyvän harjoitustoiminnan kustannuksia perustellaan nimenomaan Venäjän aiheuttamalla uhalla ja siihen vastaamiseen. Suomi antaa siis alueensa USA:n sotilaallisen voiman näyttämöksi.

Tästä vuonna Suomen ilmatilassa on jo järjestetty yhteisiä ilmataisteluharjoituksia Ohion kansalliskaartin F-16-hävittäjien kanssa ja harjoiteltu ilmatankkausta yhdysvaltalaisen KC-135-ilmatankkauskoneen kanssa.

Huhtikuussa Helsingissä vieraili ohjushävittäjä USS Porter, joka on osa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmää. Viime vuonna laiva osallistui Syyriaan edellisen kerran tehtyyn risteilyohjusiskuun. Ilta-Sanomien mukaan alus saapui rutiinivierailulle, jonka tarkoituksena on muun muassa aluksen huolto- ja täydennystoimet sekä valmistautuminen tulevaan merijaksoon. Ennen laituriin kiinnittymistä se harjoitteli merivoimien ohjusvene Haminan kanssa. Aluksen komentaja John Tobin väittää, ettei aluksen Itämeren-vierailulla ole mitään viestiä Venäjän suuntaan. Mutta mitähän venäläiset mahtavat ajatella vierailun todellisista tarkoitusperistä.

Toukokuussa merijalkaväen joukot tuovat ensimmäistä kertaa Suomeen myös yhdysvaltalaisia tankkeja. Niinisalossa järjestettävään Arrow 18 -harjoitukseen on tulossa mukaan M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunuja.

Valitettavasti yhdysvaltalaisvierailut jäävät tuskin näihin edellä mainittuihin. Kehitys on erittäin huolestuttava, USA:n sotavoimien säännöllisestä läsnäolosta on tullut uusi normaali. Rauhanpuolustajien mielestä suurvaltojen sotajoukot eivät ole tervetulleita maahamme mistään suunnasta antamaan väärää signaalia sotilaallisesta liittoutumattomuudestamme.

 Teksti Teemu Matinpuro
Kuva Olena Ieleskyna