Ukrainan äärioikeisto uhkaa poliittisia vastustajiaan

Ukrainan äärioikeisto uhkaa poliittisia vastustajiaan

Mediaa luulisi kiinnostavan, että EU-maasta turvapaikkaa anova ukrainalainen etsintäkuulutettu kertoo turvallisuuspalvelun yrittävän värvätä hänet murhaamaan suositun journalistipoliitikon. Läntinen media ei kuitenkaan reagoi, koska pitää kuviota liian monimutkaisena. Jos asialla olisi Venäjä, kohu olisi taattu, mutta Ukrainan kohdalla tilanne on toinen.

 

Ukrainalainen journalisti Anatoli Šarij pitää erittäin suosittua videoblogia, jolla on 2,3 miljoonaa seuraajaa. Se on samaa luokkaa kuin lännessä paremmin tunnetulla venäläisellä Aleksei Navalnyilla. Šarij perusti vain puolitoista kuukautta ennen vuoden 2019 parlamenttivaaleja puolueen, joka sai heti 2,23 prosenttia heti äänistä. Tämä siitä huolimatta, että johtajan oma ehdokkuus estettiin vedoten asumiseen Espanjassa. Puolue kannattaa liberalismia ja demokratiaa, taloudessa Šarij on libertaari.

Ukrainan media on luonnehtinut poliitikkoa kielteiseen sävyyn: ”niin sanottu journalisti”, ”Venäjä-mielinen bloggari”. Viime aikoina sanavalinnat ovat muuttuneet kuitenkin kunnianloukkaussyytteiden pelosta varovaisemmiksi – ”hänen viestinsä on lähellä Kremlin puheita sisällissodasta Itä-Ukrainassa”.

Oikeusvoitoista Šarijlla onkin kokemusta. Sisaren levittämät väitteet seksistä alaikäisten kanssa kaatuivat hollantilaisen Alkmarin kaupungin tuomioistuimessa, ja sisar tuomittiin maksamaan 150 000 euroa oikeuskuluja ja kipurahaa. Ukrainan mediat eivät ole kertoneet oikeuden päätöksestä, ja näin alkuperäinen valhe leviää maassa edelleen. Šarij on voittanut myös kaksi oikeudenkäyntiä venäläistä juristia Mark Feiginia vastaan saman valheen levittämisestä.

MURHASUUNNITELMA

Espanjassa turvapaikkaa hakeva ukrainalaisen vapaaehtoispataljoonan Aidarin entinen tiedottaja Aleksandr Zolotuhin ilmoitti Espanjan poliisille 7. heinäkuuta 2020: ”Ukrainan turvallisuuspalvelun edustaja ehdotti suunnitelman laatimista ukrainalaisen poliitikon Anatoli Šarijn surmaamiseksi Espanjassa, jossa tämä nyt asuu.”

Seuraavana päivänä Zolotuhin selitti Facebook-tilillään, että hänet valittiin, koska hän on riidoissa Šarijn vaimon, journalisti Olga Bondarenkon kanssa. Espanjalainen tuomioistuin oli määrännyt hänelle huhtikuussa 2020 koko perhettä koskevan lähestymiskiellon. Pian oikeuden päätöksen jälkeen poliisi pidätti hänet Interpolin ja Ukrainan pyynnöstä, mutta vapautti muutaman päivän päästä, minkä jälkeen hän on tehnyt yhteistyötä Espanjan poliisin kanssa.

Zolotuhin pakoilee, koska häntä syytetään journalisti Žan Novoseltsevin sieppauksesta helmikuussa 2016 ja epäillään Andrei Pavlovskin sieppausyrityksestä. Hän väittää turvallisuuspoliisin everstiluutnantin luvanneen, että rikostutkinta Ukrainassa lopetetaan. Neuvotteluja oli myöhemmin välittänyt toinen etsintäkuulutettu ukrainalainen nationalisti.

Mediaa luulisi kiinnostavan, että EU-maasta turvapaikkaa anova ukrainalainen etsintäkuulutettu kertoo, että turvallisuuspalvelu yrittää värvätä hänet murhaamaan suositun journalistipoliitikon ja nimeää presidentinhallinnosta henkilöitä, jotka ovat hankkeen taustalla. Läntinen media ei kuitenkaan reagoi: ”liian monimutkainen kuvio”, ”yleisö ei tunne Šarijaa”. Jos asialla olisi Venäjän presidentinhallinto, asia saattaisi kiinnostaa, Ukrainan kohdalla näin ei ole.

Anatoli Šarij kommentoi murhahanketta: ”Minusta on levitetty valheita vuosien ajan. Nyt täysin laillista puoluettamme vastustetaan valheitten lisäksi hallinnollisin keinoin. Kannattajiamme vastaan sepitetään rikossyytteitä. Lisäksi meitä on alettu avoimesti tappaa Ukrainan alueella. Nyt hallitus menee niin pitkälle, että vainoaa minua EU-alueella. En tiedä, haluavatko he tilata murhani, kuten Zolotuhin väittää, mutta he toimivat ilmeisen aktiivisesti EU:ssa, etsivät asuinpaikkaani, vetävät puuhaan Natskorpusin (Natsionalnyi korpus, ukrainalainen äärioikeistolainen puolue) tappajia ja niin edelleen.”

VASTAKKAIN NATSKORPUSIN KANSSA

Tavallaan Šarijn puolueen kasvavasta vaikutusvallasta kertovat äärioikeiston hyökkäykset sitä vastaan. Tänä vuonna niitä on heinäkuun puoleenväliin mennessä kirjattu 38. Niitä on tapahtunut 17:ssä eri kaupungissa Ukrainan kaikilla alueilla.

Natskorpusin uhkailut, hyökkäykset ja pahoinpitelyt ovat systemaattisia, eivätkä hallinto tai lainvalvojat puutu niihin riittävästi. Läntisessä Euroopassa äärioikeistolaiset ryhmät ovat marginaalissa. Sen sijaan Ukrainan ”valkoinen johtaja”, Natskorpusin Andrii Biletskyi on sisäministeriön everstiluutnantti ja hänen puolueensa saa rahoitusta valtiolta. Ennen vuoden 2014 Euromaidania hän oli talousrikollinen ja vapautui vankilasta pitkäaikaisen sisäministerin Arsen Avakovin avulla helmikuussa 2014. Ukrainan äärioikeistolaiset toimivat sisäministeriön Kansalliskaartissa ja armeijassa.

Äärioikeiston toimista kirjoittaviin toimittajiin ja äärioikeistoa vastustaviin aktivisteihin kohdistuva väkivalta jää usein rankaisematta. Nämä mielenosoittajat protestoivat rankaisemattomuutta vastaan. Heitä vastaan hyökättiin Kiovan metrossa protestin jälkeen.

Kesäkuun 17. päivänä Šarijn puolue järjesti presidentinviraston edustalla mielenosoituksen, jossa noin 2000 ihmistä vaati loppua journalisteihin kohdistuvalle äärioikeiston ja poliisin mielivallalle. Sen jälkeen kolme nationalistia hyökkäsi metrossa mielenosoittajien kimppuun, mutta saivat selkäänsä. Tämän jälkeen Natskorpusin Biletskyi julisti heti sosiaalisessa mediassa ”safarin” Šarijn puoluetta vastaan.

Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Zaporižžjan kaupungissa vaikuttava journalisti Pavel Volkov kirjoitti poliisille: ”Tein työtäni presidentinviraston luona 17.7.2020 olleessa mielenosoituksessa, joka vastusti oikeistoradikaalien väkivaltaa journalisteja kohtaan; sen järjesti Šarijn puolue eräiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Mielenosoituksen päätyttyä puolueen aktiivit menivät metroon matkustaakseen kotiin, jolloin nationalistiryhmien jäsenet hyökkäsivät heidän kimppuunsa Teatralnaja-asemalla ja aiheuttivat muutamille ruhjeita ja palovammoja. Raportoin tapahtumista toisin kuin nationalistit toivoivat, ja useat heistä alkoivat uhkailla minua sosiaalisessa mediassa.” Kun Volkov palasi tovereineen kotiin 18.6., noin 20 hengen ryhmä hyökkäsi heidän kimppuunsa kepein ja kivin aseistautuneena. Vammoja saaneet ilmoittivat poliisille, mutta Volkovin uhkailu jatkuu.

Yksi Kiovan mielenosoituksen järjestäjistä Nikita Roženko pahoinpideltiin viikkoa myöhemmin Itä-Ukrainan Harkovassa. Hän oli ilmoittanut Natskorpusin paikallisten johtajien uhkailuista poliisille, ja hänen kimppuunsa käytiin muutamaa tuntia myöhemmin osoitteessa, jonka hän oli kertonut poliisille. Pahoinpitely johti Roženkon sokeutumiseen. Toinen Šarijn puolueen harkovalainen aktiivi kertoo heidän kaikkien saavan uhkauksia sekä somekanavien että ystävien ja tuttavien kautta, jotka myös on otettu selville: ”Viesti on, että meidät tapetaan.”

PUOLUEEN JÄSENYYS RIITTÄÄ VAINOON

Natskorpusin hyökkäystä Šarijn puolueen Harkovan-osaston johtajan Natalja Gordienkon taloon mainostettiin ennalta Telegram-kanavalla OpustiVatu (NujerraVanja) ja jälkikäteen siitä julkaistiin videoraportti.

Gordienko kertoo lähettäneensä omaisensa maalle ja ilmoittaneensa poliisille saamistaan uhkauksista, ja poliisi oli luvannut valvoa tilannetta. Neljän aikoihin iltapäivällä kymmenien ihmisten joukko lähestyi soihtuineen Harkovan keskustassa sijaitsevaa taloa huutaen ja lyöden ihmisiä kadulla, jolla oli myös lapsia. Poliisi ilmaantui vasta kun hyökkääjät olivat ehtineet poistua. Gordienkon tukena oli joitakin puolueen jäseniä, he yrittivät keskustella nationalistien kanssa korostaen, etteivät ole separatisteja. Miehet kaatoivat Gordienkon julistaen, että tämä on vasta alkua. Hyökkäystä kuvanneitten käsistä vietiin puhelimet. Gordienkon mukaan poliisi esiintyy nyt aktiivisena ja tutkii valvontakameroiden videoita.

Natskorpusin videoraportissa hyökkäyksestä näkyy 50–70 sotilaallisesti esiintyvää miestä, jotka ajavat pois talon portilla olevia ihmisiä ja ampuvat heihin lääkejodia vesipistooleilla. Puhdas jodi aiheuttaa palovammoja ja ärsyttää silmiä. Useat silminnäkijät kertovat kuitenkin, että hyökkääjillä oli myös veitsiä ja tuliaseita.

Šarij-puolueen Kiovan-osaston nuori johtaja Nelja Keretšanin on myös saanut uhkauksia Natskorpusin julistettua ”safarin” puoluetta vastaan: hän on saanut satoja tappouhkauksia. Hän on ilmoittanut poliisille, mutta ei ollut 12.7. mennessä saanut vastausta.

Natskorpus haluaa osoittaa hallitsevansa Ukrainan katuja. Pultavassa nöyryytettiin Šarijn puolueen aktiivia ja video julkistettiin netissä, pavlogradilaisen aktiivin taloon hyökättiin, uhkauksia tulee tekstiviesteissä ja jopa julkisesti Terrorisminvastaisen sodan veteraanien (sisällissotaan osallistuneiden) Zaporižžjan-osastolta.

Länsi-Ukrainan Lvivissä ei ole Šarijn puolueen osastoa, mutta siellä anarkistien Ekologinen ohjelma -ryhmän aktiivi joutui Natskorpusin hyökkäyksen kohteeksi. Anarkisti Anton Parambul arvioi: ”Hyökkäys vaikuttaa yksittäiseltä, mutta joku rohkaisee nyt salaa fasisteja. Vaikka hyökkäysten syyt Lvivissä ja muualla olisivat erilaisia, näkyy selvästi että niitä yhdistää pyrkimys taistella poliittisia vastustajia vastaan.”

Heinäkuun aikana Natskorpus onkin julkaissut ainakin kolme Isis-tyylistä videota, joilla aseistautuneet ja naamioituneet henkilöt julistavat tekevänsä selvää muistakin kuin ”šarikeista”. He julistavat sodan parlamentissa olevaa Oppositioryhmä Elämän puolesta -puoluetta, anarkisteja ja vasemmistolaisia vastaan.

Teksti: Oksana TšelyševaSuomennos: Kirsti Era
Kuvat: Pavel Volkov