Työpaikkojen rauhantoimikunta: Palveluiden valintamyymälä

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Palveluiden valintamyymälä

keijohiltunenJoku on sanonut, että on vastenmielistä tehdä huonoja päätöksiä. Hyvät päätökset ja asioiden ratkaisu parhain päin saavat aikaan hyvän mielen ja iloisen ilmeen.

Heinäkuussa muutokset taksialalla pakottavat kuljetusta tarvitsevan ihmisen opettelemaan uudenlaisia tapoja käyttää palvelua. Kännykälle ja mobiilihärpäkkeille on työstetty yritys- tai operaattorikohtaisia sovelluksia ja palvelumuotoilulla alan toimijat yrittävät erottua toisistaan. Hinnoittelun vapauttaminen ja lupatoiminnan kellastuttaminen ovat teknokraattista, lyhytnäköistä nykypolitiikkaa. Palvelun käyttäminen on mahdotonta, jos vaaditut laitteet puuttuvat. Netitön ihminen ei voi enää luotettavasti valita oman tarpeen täyttävää edullisinta vaihtoehtoa. Joku muu muka tekee siis valinnan puolestasi, eikä se ole aina läheskään halvin vaihtoehto.

Älyvapaiden ajattelutoimistossa hihkutaan vanhoillisten ideoiden alttarilla, jossa ihmisen vapautta toimia yritetään perustella ja tulkita tarkoituksellisen itsekkäästi. Rajatonta intoa ja vaatimusta vapaaseen markkinatalouteen perustellaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kustannuksella. Perinteinen yhteiskunnan ja valtion harkittu ja ennalta sovittu toiminnan säätely on suojellut ihmistä ja perusoikeuksia. On kuitenkin havaittavissa, että vapauteen perustuen yksilönsuojaa siivutetaan pikkuhiljaa ja vaivihkaa lauantaimakkaran leikkelyn tapaan. Kritiikittömästi markkinatalouteen uskovat ovat pantanneet ymmärryksensä tuottojen toivossa. Viime vuosina tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta on puukotettu ja mukiloitu kirkkain ilmein hymyn pyyhkiessä silmiä.

Jotkut ovat olleet huolestuneita sotesta ja maakuntamöhläyksestä sekä valinnanvapauden keksimisestä. Eduskuntakin pohtii ja äänestää sotetrokauksesta ja maakuntapokauksesta, kun taas toiset ovat keskittäneet huomiota hieman toisenlaisiin aiheisiin kuten koiraveron maksamisen vähyyteen tai passiivisten aktivointiin. Aktiivimallin heikkoudeksi on paljastunut jo ennalta arvostellun giljotiinin kohdistaminen yhteiskunnan heikompiin jäseniin. Töitä tai tukitoimia ei ole kaikkialla saatavilla eikä ehkä työkykyäkään jäljellä pitkän työttömyyden vuoksi. Hallintohimmelit ja yritysmaailman hajanaiset 3D-mallit mutkistavat palveluketjuja eivätkä tuo uusia voimavaroja palveluiden kehittämiseen kuten pitäisi. Meitä kaikkia hyödyttävillä julkisilla palveluilla on vielä kysyntää!

Keijo Hiltunen
Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan varapuheenjohtaja.