Työpaikkojen rauhantoimikunta: Metallityöläiset lakkoilevat palkkasaatavien vuoksi Ukrainassa ja ns. kansantasavalloissa

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Metallityöläiset lakkoilevat palkkasaatavien vuoksi Ukrainassa ja ns. kansantasavalloissa

Palkkasaataviaan peräävät metallityöntekijät lakkoilevat ns. Luhanskin kansantasavallassa sijaitsevassa Altševskissa ja hallituksen kontrolloimalla alueella Keski-Ukrainan Kryvyi Rihissä. Työläisillä on ollut hankaluuksia saada mitään vastauksia ulkomaisilta omistajatahoilta. Molemmissa tapauksissa omistajuus on karannut kauas alkuperästään Ukrainan maaperältä.

 

Altševskin terästehtaan omistaa Etelä-Ossetiaan rekisteröity Vneštorgservis-yhtiö. Sen  omistaa nykyinen Venäjän kansalainen, ukrainalainen oligarkki Sergei Kurtšenko, jolla väitetään olleen hyvät yhteydet Moskovan valtaa pitävään eliittiin. Nyt kuitenkin epäillään, että ”tasavallan” viranomaisten puuttumattomuus lakkoihin saattaa viestiä muutoksesta Kurtšenkon asemassa.

Altševskin 100 000 asukkaan kaupunki on yksi alueen tärkeimmistä teollisuuskeskuksista, ja sen talous on rakentunut vuonna 1895 toimintansa aloittaneen terästehtaan varaan. Tehdas kärsi valtavia vaurioita sodan aikana vuosina 2014–2015, ja ainoastaan yksi masuuneista on puolittain toimintakunnossa. ”Kansantasavalta” kansallisti terästehtaan, ja se on ollut vuodesta 2017 lähtien Kurtšenkon yhtiön hallinnassa.

METALLITYÖLÄISET ALOITTIVAT LAKON, kun yhtiön johto päätti hidastaa palkkasaatavien maksamista. Huhtikuun lopulla työntekijöille maksettiin vain 10 prosenttia joulukuisista palkkasaatavista. Työntekijät vaativat, että kaikki kolmelta viimeiseltä kuukaudelta saamatta jääneet palkat maksetaan kokonaisuudessaan. Paikallisten lähteiden mukaan lakkoilijoiden määrä alkoi vähetä toukokuun puolivälistä lähtien, kun osa työntekijöistä ei uskonut palkkasaatavien maksuun ja muutti Venäjälle työnhakuun. Kaupunginjohtaja asettui tukemaan yhtiötä: hän ilmoitti, ettei irtisanoutuneita oteta kaupungin palvelukseen.

Kahden lapsen yksinhuoltaja Tatjana on yksi lakkolaisista: ”Olen henkilökohtaisesti saanut vain 70 prosenttia tammikuun palkastani. Palkat helmikuusta toukokuuhun ovat vielä maksamatta.” Hän kuten moni muukin yksinhuoltaja on vaikeuksissa myös elatusmaksujen kanssa. Entisten aviomiesten palkoista ne on vähennetty, mutta naiset ovat jääneet ilman elatusmaksuja. Tilanteen vuoksi he ovat perustaneet solidaarisuusryhmän ja vedonneet julkisesti Venäjän viranomaisiin.

UKRAINASTA ON RAPORTOITU, että myös myös Keski-Ukrainassa sijaitsevassa Kryvyi Rihissä lakkoillaan. Yli puolen miljoonan asukkaan kaupunki on Itä-Euroopan suurimpia teräksen tuotantoalueita. Metalli- ja kaivosalan työntekijöiden ammattiliiton mukaan kaupungin metallitehtaan työntekijät ovat vaatineet toimitusjohtajan Mauro Longobardon erottamista. Tehtaan ammattiosasto on väittänyt johtajan rikkoneen Ukrainan lakeja ammattiliittojen oikeuksien ja työehtosopimuksien suhteen. Ammattiosasto kääntyi asiassa toukokuussa yhtiön hallintoneuvoston puoleen. Ukrainan tärkeimpiin tuotantolaitoksiin kuuluva tehdas on ollut osa monikansallista Mittal Steel -yhtiötä (nykyisin ArcelorMittal), jonka pääomistaja on intialaismiljardööri Lakshmi Mittalin perhe. ArcelorMittal on maailman suurin teräksen tuottaja.

Teksti: Oksana Tšelyševa

Terästehtaan neuvostomenneisyyden suuruuden aikoja kuvastaa aikoinaan toiminnassa ollut tehtaan kulttuurikeskus, johon kuului kahden salin elokuvateatteri ja konserttisali.

P.S. Lehden mennessä painoon tuli tieto, että Altševskin tehtaille on nimitetty uusi toimitusjohtaja, ja lakkolaisille on maksettu heidän palkkarästinsä tammi- ja helmikuulta.