Työpaikkojen rauhantoimikunta: Arvaamattomia aikoja

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Arvaamattomia aikoja

Marraskuussa Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin mies, johon yhdistettiin muun muassa sanat arvaamaton tai vaarallinen. Tammikuussa heti virkaanastujaisten jälkeen tuli nopeasti ilmi, että hän todella aikoo toteuttaa suunnitelmiaan nopealla tahdilla käyttäen hyväkseen oikeutta presidentin asetuksiin. Maahantulokielto on saanut syystäkin suurta huomiota, onneksi liittovaltion tuomarilla on ollut rohkeutta määrätä sen toimeenpano keskeytettäväksi. Presidentti on myös jo antanut luvan jatkaa öljyputkien rakentamista alkuperäisväestön alueiden lähistöllä. Saman öljyputken, jonka rakentamisen ympäristösyistä Obama keskeytti muutama vuosi sitten. Eivät uutiset rapakon takaa ainakaan turvallisuudentunnetta ole lisänneet, päinvastoin.

Uutisia riittää kotimaassakin. Ihmettelin, kun puolustusministeri Niinistö vahvisti maamme pyrkimyksen hakeutua JEF-yhteisöön eli Britannian johtamaan kansainväliseen valmiusjoukkoon, jonka tarkoituksena on vastata nopeasti missä tahansa päin maailmaa tapahtuviin tilanteisiin esimerkiksi YK:n tai Naton pyynnöstä. Siis mitä? Sanoja arvaamaton ja vaarallinen voisi käyttää kuvaamaan Suomenkin tapahtumia. Tämäkö on se keino, jolla poliitikkomme purkavat Suomen puolueettomuuden, kun he eivät ole yrityksistä huolimatta ja median avustamina saaneet kansalaisia kannattamaan Nato-jäsenyyttä?

Monissa keskusteluissa nousee esille pohdinta siitä, mihin maailma on menossa. Keskustelujen sävy on aikaisempaa huolestuneempi. Huolestunut se on myös puhuttaessa Suomesta ja hyvinvointiyhteiskunnasta, syystäkin. Kuntien palveluiden yhtiöittämisen ja yksityistämisen juna etenee vauhdilla, toisin kuin Länsimetro. Valmistaudutaan soteen, vaikka ei tiedetä mitä se tulee olemaan. Meillä on kuitenkin paljon vaikutusmahdollisuuksia siihen, miltä lähiympäristömme näyttää. Tulevissa kuntavaaleissa me äänestäjät annamme valtakirjan ja teemme valinnan.

Onneksi on hyviäkin uutisia. Lahden ay-väen rauhanpäivillä valittiin uusi Työpaikkojen rauhantoimikunta vuosille 2017–2018. Lämmin kiitos nyt pois jääneille, jotka ovat vuosien ajan olleet mukana toiminnassa ja antaneet aikaansa ja tietämystään rauhantyölle. Nyt toimikuntaan tuli mukaan runsaasti (yli 30 %) uusia jäseniä, työssäkäyviä ay-aktiiveja. Näin sen kuuluukin olla.

TANJA PELTTARI

Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan puheenjohtaja.