Suomi kasvatti sotilasmenojaan – kasvuprosentti Länsi-Euroopan kolmanneksi suurin

Suomi kasvatti sotilasmenojaan – kasvuprosentti Länsi-Euroopan kolmanneksi suurin

Maailman sotilasmenot kasvavat yhä, ja Suomen sotilasmenojen kasvu oli yksi Euroopan suurimmista jo ennen HX-hankkeen toteutumista.

Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin 26.4.2021 julkaistu raportti maailman viime vuoden sotilasmenoista on masentavaa luettavaa. Ilmastokriisin ja luontokadon uhatessa koko ihmiskunnan tulevaisuutta maailman sotilasmenot jatkavat kasvuaan. Mediassa nostetaan usein esiin Venäjän ja Kiinan uhan voimistuminen, vaikka varustelukierteen suurimmat kiihdyttäjät näyttävät tällä hetkellä olevan Yhdysvallat ja Eurooppa.

Suomen sotilasmenojen kasvu, lähes 10 prosenttia, on selvästi yli keskiarvon (2,6 prosenttia). Kasvuprosentti on Länsi-Euroopan maiden joukossa kolmanneksi suurin Belgian ja Luxemburgin jälkeen (jälkimmäisen sotilasmenot ovat tosin lähes 90 prosenttia pienemmät kuin Suomella). Venäjän sotilasmenot eivät näytä tällä hetkellä lisääntyvän läheskään vastaavaa vauhtia, muutosta edellisvuoteen oli Siprin mukaan vain 2,5 prosenttia.

Asukasta kohti laskettuna Suomen sotilasmenot ovat edelleen maailman 16. suurimmat. Näillä näkymin tänä vuonna nousemme maailman top ten -listalle, jossa kärkisijoja pitävät Israel ja Yhdysvallat.

Siprin tilaston valossa luulisi, että kun hallituksen kehysriihessäkin keskeisenä huolenaiheena ollutta valtiontalouden tilaa käsitellään, olisi syytä kiinnittää huomiota myös sotilasmenoihin.

Jos Siprin raportista haluaa löytää jotain positiivista, on se lähinnä sotilasmenojen lasku useissa Lähi-idän ja Afrikan maissa.

EDIT 29.4. klo 12.13: Korjattu otsikkoa muodosta ”Euroopan kolmanneksi suurin” muotoon ”Länsi-Euroopan kolmanneksi suurin”