Suomalaiset kyseenalaistavat USA:n sotaharjoitukset Suomessa

Suomalaiset kyseenalaistavat USA:n sotaharjoitukset Suomessa

TIEDOTUSVÄLINEILLE 2.6.2016

Suomalaiset kriittisiä USA:n sotaharjoituksille

Suomalaiset suhtautuvat kriittisesti Yhdysvaltojen sotaharjoituksiin maassamme. Taloustutkimus Oy:n toukokuussa tekemään mielipidetiedusteluun vastanneista suomalaisista 46 prosenttia piti alueen luovuttamista USA:n harjoitustoimintaan kielteisenä, kun myönteisesti asiaan suhtautuvien osuus oli 37 prosenttia. Yli kaksikymmentä prosenttia vastaajista suhtautui harjoituksiin erittäin kielteisesti, vastaavasti erittäin myönteisesti suhtautuvia oli vain yksitoista prosenttia.

Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro kommentoi kyselytutkimuksen tulosta toteamalla, että ”suomalaiset luottavat selvästi edelleenkin itsenäiseen turvallisuuspolitiikkaan eivätkä halua maataan osalliseksi suurvaltojen vastakkainasetteluun”.
* * * Huolestuneet kansalaiset ovat järjestäneet Suomessa protesteja sotaharjoituksia vastaan pitkin toukokuuta. Seuraava mielenilmaus järjestetään maanantaina 6.6. Hangon Syndalenissa Lernäsintien (Lernäsvägen) risteyksessä kello 11. Tienviitassa lukee Sotasatama.
Lisätietoja kyselytutkimuksesta
Teemu Matinpuro, 050 5941499

Lisätietoja mielenilmauksesta
Toivo Koivisto, 050 3412590

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy ja sen tilaaja oli Suomen Rauhanpuolustajat yhteistyössä Voima-lehden kanssa. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina toukokuussa, haastateltavia oli 1002 eri puolilta Suomea ja heidän ikäjakaumansa 15–79 vuotta.

Haastateltaville esitettiin kysymys:
Yhdysvaltalaisten sotilaslähteiden mukaan amerikkalaisten panssarikaluston ja F15-hävittäjien tuominen harjoittelemaan Suomeen toimii voimannäyttönä ja pelotteena Venäjälle. Mitä mieltä olette väittämästä: Suomen ei pidä antaa Yhdysvaltojen käyttää Suomen aluetta voimannäyttöönsä.

Täysin samaa mieltä 21 %
Enimmäkseen samaa mieltä 26 %
Enimmäkseen eri mieltä 26 %
Täysin eri mieltä 11 %
Ei osaa sanoa 16 %

Taloustutkimus_2.6.2016