SUOMALAIS-SOMALIALAISTA RÄPPIÄ KONTULASTA

SUOMALAIS-SOMALIALAISTA RÄPPIÄ KONTULASTA

hassan_maikal”Hei, olen Hassan Maikal Kontulasta Helsingistä. Olen laulaja, tubettaja, somali ja muslimi. Kiitos tosi paljon Pax-festarin järjestäjille”, sanoi nuori räppäri, joka nousi Pax-festivaalin lavalle 30.7. Helsingin Alppipuistossa.
”Minulla oli tänään hyvä fiilis, koska ihmiset istuskelivat aurinkoisessa puistossa perheineen”, Hassan sanoi keikan jälkeen. ”Siellä oli niin rauhallista.”

Hassan Maikal on 21-vuotias räppäri, joka tekee omat biisinsä. Hän on syntynyt ja kasvanut Suomessa. Lukion käynyt Hassan päätyi vahingossa musiikin pariin, kun jotkut hänen kollegansa pyysivät häntä laulamaan Kontulan nuorisotalolla, jossa Suomen presidentin Sauli Niinistön oli tarkoitus vierailla.

”Tein somalialaisen laulun ja lauloin sen presidentti Niinistölle. Sillä lailla alkoi musiikkiurani. Se oli vahinkostartti musiikkiin, jota olin aikaisemmin pitänyt vain harrastuksena.”

Hassan Maikal on nyt työskennellyt musiikin parissa neljä vuotta. Hän on myös sattumalta seurannut isänsä jalanjälkiä. Isällä oli tapana tehdä videoita, mutta Hassan ei tiennyt sitä ennen kuin eräänä päivänä äiti näki Hassanin videonteossa ja huudahti, että samaa puuhasi pojan isä. Nykyään Hassan vloggaa ja hänen videoblogillaan Youtubessa on tuhansia seuraajia. Youtuben käytön hän opetteli itse ilman opastusta.

Toistaiseksi Hassanilla on Youtube-kanavallaan vain kaksi biisiä, mutta hän kertoi että uusi, 8–9 kappaletta sisältävä albumi on tekeillä ja julkaistaan pian. Kysyin, auttavatko Hassanin ystävät häntä biisien tekemisessä. ”Kirjoitan biisit itse, emmehän ole mukana missään isossa bisneksessä. Ystäväni MVABeats (eli Vladislav Mohin, toim. huom.) tekee biitit.”

Musiikista on tullut Hassanille melkein kuin ammatti. Vaikka hän aloitti sen tekemisen vahingossa, nykyään hän tienaa sillä myös rahaa.
”Musiikki on minulle yhä harrastus, enkä koskaan kuvitellut voivani olla räppäri tai laulaja.”

Kysyn, miten Hassanin laulut edistävät rauhaa.
”Kun postaan biisini Youtubeen, eri kansoja edustavat ihmiset voivat katsoa ja kuunnella niitä. Puhun islamista, puhun somaleista.”

TUTUSTUMALLA ENNAKKOLUULOISTA EROON

Suomessa asuu suuri somalialaisten yhteisö. Jotkut Suomen somalit arvostelevat Hassania siitä, että hän ei ole tehnyt kovin montaa somalialaista laulua ja kannustavat häntä tekemään niitä. Hassanille on esimerkkinä mainittu Youtubessa katsottavissa oleva vietnamilaisohjelma nimeltä Koira Lu, jossa puhutaan somalin kieltä.

Hassan toivoo voivansa musiikillaan vaikuttaa siihen, että suomalaisten ja somalien yhteisöt lähentyvät ja tutustuvat toisiinsa. Hän tietää joidenkin suomalaisten olevan sitä mieltä, että ”somalit eivät ole hyviä ihmisiä eivätkä halua tehdä työtä”. Hassan toivoo voivansa muuttaa tämän käsityksen ja vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin.

”Suomessa syntyneenä rauha on minulle tosi tärkeä asia ja haluan olla mukana edistämässä sitä.” Uransa alussa hän on saanut kuulla ikäviä heittoja ja suoranaisia loukkauksia somalien parissa, mutta sanoo, että tänä päivänä rasismia omien keskuudessa ei juuri esiinny.

Hassan on ollut aktiivisesti mukana Ruudissa, joka on helsinkiläisten nuorten oma poliittinen vaikuttamisjärjestelmä. Joissakin muissa kaupungeissa vastaavasta järjestelmästä käytetään nimitystä nuorisovaltuusto. Hassan on ollut Ruudin vuosittain vaihtuvassa ydinryhmässä ja osallistuu yhä Ruudin toimintaan. Nyt häntä kiinnostavat myös yliopisto-opinnot.

”Olin ennen tosi ujo, kuin hyvä tyyppi pahassa kaupungissa. Mutta en tarkoita että Helsinki olisi paha paikka, tarkoitan Kontulan yhteiskoulua, jossa ikäiseni nuoret juovat ja polttavat, ja minä olin erilainen enkä mennyt siihen mukaan. Kun aloin räpätä, monet nuoret sanoivat minulle ’ai olet nyt räppäri’, ja kun minua pyydettiin räppäämään presidentti Niinistölle, olin tosi otettu, se oli mahtava tilaisuus.”

”Olen nykyään ihan sama kaveri kuin viisi vuotta sitten, mistä olen tyytyväinen. Minulla on yksi viesti faneilleni: Olkaa positiivisia ja tehkää sitä mistä tykkäätte, se on kaikkein tärkeintä. Jos pidätte jostain, olkaa sinnikkäitä, älkää antako muiden ihmisten rajoittaa teitä.”
Kun kysyn, pelottiko Hassania mennä mukaan musiikkibisnekseen, hän hymyilee: ”En pelännyt ihmisiä, mutta presidenttiä kyllä, olihan aivan eka keikkani presidentin edessä!”

Teksti Mohammed Ibrahim
Suomennos Anu Harju