Sota seis rauhanpäivänä 21.9.

Sota seis rauhanpäivänä 21.9.

Lauantaina 21.9. on kansainvälinen rauhanpäivä. Sen vietto aloitettiin vuonna 1981 YK:n yleiskokouksen yksimielisellä päätöksellä. Rauhanpäivä tarjoaa ihmiskunnalle tilaisuuden nostaa rauhan ideaa esiin kaikista erimielisyyksistä huolimatta ja antaa näkyvyyttä rauhan rakentamiselle.

Suomen Rauhanpuolustajat huomioi päivän yhdessä ukrainalaistaiteilija Spartak Khachanovin kanssa teoksella Olympic Games Recharge Project. Khachanov asuu HIAP Suomenlinnassa Perpetuum Mobilen kuratoimassa ja organisoimassa Artists at Risk (AR) -turvaresidenssissä.

Olympic Games Recharge Project toteuttiin Suomenlinnassa, joka oli ennen sotilaallinen linnoitus, mutta on sittemmin muutettu kulttuuriperintökohteeksi. Antiikin Kreikassa kaikki sodat lopetettiin olympialaisten ajaksi. Samaan kannustaa YK:n yleiskokouksen päätös.

Yhdessä Spartakin kanssa muistutamme tarpeesta puhdistautua kaikesta sotilaallisesta ja olla koskaan käyttämättä ydinaseita rauhan takaajana.

Spartak Khachanov:
”Olen armenialainen taiteilija Ukrainasta, ja löysin rauhaa Suomesta. Tiedän liiankin hyvin, mitä sodat tuovat mukanaan. Kansat niistä maista, joita pidän kotimainani, ovat kärsineet paljon konflikteissa, jotka synnyttävät vain tuhoa ja menetettyjä ihmishenkiä. Minulla jos kellään on velvollisuus rauhanpäivänä muistuttaa, että suurin arvo, mitä meillä voi olla, on rauha. Uskon, että se on mahdollista saavuttaa. Se on mahdollista siitäkin huolimatta, että poliitikot lyhytnäköisine pyrkimyksineen yrittävät kääntää ajatuksen rauhasta jonkinlaiseksi kaupanhieronnaksi.
Suomenlinnan saaresta on tullut minulle pakopaikka uhkauksista ja elämän aiheuttamista huolista. Paradoksaalista on, että kolmen eri valtion entinen sotilastukikohta antaa minun nyt nauttia mielenrauhasta edes jonkin aikaa. Paikan menneisyydestä huolimatta minulle on tärkeämpää, että se tarjoaa rauhaa kaltaisilleni ihmisille. Sen vuoksi valitsin Suomenlinnan muistuttamaan meitä kaikkia rauhasta.”

Taideteoksen kuva: Anastasia Khachanova

Olympic Games Recharge Project on esillä Rauhanpuolustajien toimiston kadunpuoleisessa ikkunassa lauantaina 21.9. osoitteessa Hämeentie 48, Helsinki.