Sodanvastainen Rauhan kuvitelmia -näyttely kiertää Suomessa

Sodanvastainen Rauhan kuvitelmia -näyttely kiertää Suomessa

Sodanvastaista sarjakuvaa ja kuvitusteoksia esittelevä Rauhan kuvitelmia -näyttely tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Näyttely pyrkii luomaan vihasta, militarismista ja rasismista vapaan tilan, jossa taiteen kautta ja sen äärellä olisi mahdollista käydä rauhanomaista dialogia kansalaisuuteen katsomatta. Näyttelyssä on esillä teoksia neljältä venäläistaustaiselta ja yhdeltä ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta.

Rauhan kuvitelmia -näyttelykiertue lähtee liikkeelle Helsingistä kesäkuussa 2022 ja kiertää kesän ja syksyn aikana ympäri Suomea.

Näyttelyaikataulu:
1.–30.6.2022
Helsingin Vallilassa Emmauksen kirpputorin ikkunagalleriassa (Mäkelänkalu 54, Helsinki)

3.–7.8.2021
Kemiönsaaressa Norpas-festivaaleilla (https://www.norpas.fi/). Festivaalin vieraaksi saapuu näyttelyn taiteilija Julia Aleksejeva. (Kulturhus, Smedskullavägen 3, Björkboda)

Näyttelypaikkoja ja -aikoja on tulossa lisää.

 

Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on Venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa. Mukana on myös moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijat Neonlucifer ja Igor Bogdanov, joille näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä. Heidän teoksensa käsittelevät sotaa fantasian ja scifin keinoin.

Näyttely osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille. Näyttelykiertueen jälkeen näyttelyssä esillä olleet printit myydään ja tuotto lähetetään lyhentämättömänä humanitaarisena apuna Ukrainaan. Tarkemmasta lahjoituskohteesta ja myynnin järjestelyistä ilmoitetaan myöhemmin.

Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä. Näyttelyn kuraattoreiden ahdistuksesta ja voimattomuuden tunteesta syntyi toive tilasta, jossa voisi rakentaa vihan sijaan ymmärrystä nyt, kun maailma tuntuu nyrjähtäneen hallitsemattomasti kohti väkivaltaista kaaosta. Vaikeina aikoina tarvitaan uutisten lukemisen rinnalle myös muunlaisia tapoja käsitellä maailman tapahtumia. Taiteella on mahdollisuus tarjota sellaisia.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa.

Lisätietoja: Kerttu Matinpuro, kerttu.matinpuro@gamil.com, 0504401527

Tämän artikkelin kuvat: Lilija Matvejeva