Rauhanpuolustajat tuomitsee Krimin miehityksen

Rauhanpuolustajat tuomitsee Krimin miehityksen

[Ajankohtaista] ukraina-kyyhky (27.02.14)Rauhanpuolustajat tuomitsee Venäjän miehityksen Ukrainan Krimillä ja vaatii pikaisia neuvotteluja eri osapuolten välille. Lähtökohta ratkaisun löytymiselle on, että kaikki osapuolet pidättyvät väkivallasta.

Rauhanpuolustajat:
Venäjä loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta Krimin niemimaan miehityksellä 

Kansainvälisen yhteisön tehtävä on löytää kriisiin rauhanomainen ratkaisu. Venäjä perustelee miehitystä sillä, että se suojelee Ukrainan venäjänkielistä väestöä ja alueella asuvia Venäjän kansalaisia. Venäjän mukaan Kiovan väliaikaishallitus ei ole Ukrainan laillinen edustaja. Vallanvaihto on synnyttänyt Ukrainaan tilanteen, joka antaa kaikille osapuolille mahdollisuuden omiin tulkintoihin.

Nyt kun konflikti on edennyt Venäjän yksipuoliseen ja laittomaan aseelliseen miehitykseen, korostuu kansainvälisen yhteisön merkitys kriisin ratkaisemisessa. Lähtökohta ratkaisun löytymiselle on, että kaikki osapuolet pidättyvät väkivallasta.

On pyrittävä siihen, että eri osapuolten välille saadaan aikaan pikaisesti neuvotteluyhteys. Tarve on EU:n ja Venäjän välisille neuvotteluille, mutta myös keskustelulle Kiovan hallituksen ja siihen tyytymättömien, pääasiassa Ukrainan itäosien ja Krimin alueen paikallishallintojen edustajien ja asukkaiden välillä. Välitystehtävä sopisi hyvin YK:lle ja Etyjille, koska ne eivät edusta mahdollisia ulkovaltojen geopoliittisia intressejä.

Suomen ulkopoliittisen johdon ilmaisema voimakas tuki rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi on oikea linjaus. Suomen hallituksen tulee ajaa tätä vahvasti EU:n sisällä unionin linjaukseksi. Tarvittaessa presidentti Sauli Niinistön rooli ulkopolitiikan johtajana voisi olla nimenomaan keskusteluyhteyden avaaminen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa tilanteen laukaisemiseksi.

Suomen Rauhanpuolustajat ry