Rauhankasvatus­neuvola: Vahvista rauhan signaaleja

Rauhankasvatus­neuvola: Vahvista rauhan signaaleja

Ystävä lähettää aamulla kuvakaappauksen Mika Aaltolan nettisivulta. Siinä Mika ilmoittaa, että ”ainoaa todellista rauhantyötä tällä hetkellä on satsata omaan puolustukseen ja Naton kokonaispelotteeseen”. Vastaan ystävälle, että taidankin tässä päivän rauhantyönä lähettää hurraa-mailin Natoon.

Naapurini, joka on yläkoulun opettaja, on ollut viime viikolla velvoitettu kuskaamaan oppilaansa täyteen jäähalliin, jossa Suomen armeija on esittänyt veikeitä marsseja. Kutsussa on lukenut näin: ”Suomen puolustusvoimat kutsuu 9. luokkalaiset Marssi seitsemään ihmeeseen -näytökseen. Esitys tarjoaa vaikuttavaa musiikkia, näyttäviä marssiesityksiä sekä mukaansa tempaavan seikkailullisen tarinan. Samalla katsojat pääsevät tutustumaan menneen maailman tunnetuimpiin symboleihin. Osallistuville koululaisille tarjotaan myös kiinnostava opetuspaketti, jonka avulla teemaan voi syventyä jo ennen esitystä.”

Futuristi Elina Hiltusen määritelmän mukaan heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Se on jokin asia, joka on todella tapahtunut jo, mutta joka tuntuu meistä jotenkin oudolta, yllättävältä, naurettavalta tai pöyristyttävältä. Suomen yhä kiihtyvä militarisoituminen ei tunnu enää heikolta signaalilta. Se huutaa korvaani täydellä volyymilla, mutta edelleen se kuitenkin oudoksuttaa minua.

Haluaisin löytää ympäriltäni hyvinä pitämistäni asioista edes heikkoja signaaleja. Auta minua etsimään niitä, etten aivan masennu ja heitä rauhankasvattajan pyyhettä kehään! Oletko havainnut viime aikoina, että rauhankasvatuksella olisi aiempaa enemmän kysyntää? Oletko huomannut, että solidaarisuus suomalaisten tai kaikkien maailman kansalaisten välillä olisi lisääntynyt? Oletko nähnyt merkkejä siitä, että ihmiset olisivat alkaneet ymmärtää paremmin viheliäisiä ongelmia ja sitä, että niiden ratkaisemiseen tarvitaan globaalia yhteistyötä? Oletko saanut todisteita ihmisten lisääntyneestä rakkaudesta muita luontokappaleita kohtaan? Oletko törmännyt sovittelu-, dialogi- ja konfliktinratkaisutaitojen kiihtyneeseen kysyntään? Toivottavasti olet!

Helsingin yliopiston Rauhankasvatus opetuksessa -hanke julkaisi verkossa samannimisen oppaan. Minä ja noin sata muuta tyyppiä kirjoitimme siihen eri näkökulmista juttuja, jotka kaikki liittyvät kasvatukseen.

Koska olen entinen opettaja, minulla on elinikäinen läksyjenanto-oikeus. Annan sinulle läksyn: Googlaa esiin kyseinen opas ja lue sieltä juttu tai pari, jotka herättävät kiinnostuksesi. Yritä sen jälkeen lähettää ympärillesi pieniä signaaleja lukemistasi asioista. Kun pienet signaalit yhdistyvät, ne muuttuvat pikkuhiljaa heikoista vahvoiksi.

Teksti: Hanna Niittymäki